Bár Magyarországon nagyon sokan (elsősorban talán a nyelvtudás miatt) Nagy-Britanniára tekintenek az ígéret földjeként, Európa nyugati felében is beindult az elvándorlás, ám ott a cél a gazdaságilag még mindig viszonylag stabilnak tekinthető Németország. Egyre többen egyre többet vállalnak be, hátrahagyva családot, addigi életet, hogy megpróbáljanak munkához jutni.

Mondjátok el a véleményetek - akár itt, a blogon a kommentek között, akár e-mailben - és írjátok meg a saját történetetek, problémáitokat az utrakeloKUKAC gmail.com címre, vagy gyertek a Facebookra  és szóljatok hozzá ott! 

A magas munkanélküliségi mutatók Európa szerte sok szakképzett munkaerőt arra ösztönöznek, hogy Németországban próbáljanak szerencsét. Többek között spanyol munkavállalók is nyakukba vették a kontinenst. A BBC videójában 5 nővérre vár új állás Németországban, nekik pedig minél gyorsabban meg kell tanulniuk a nyelvet. 

A kérdésre, hogy miért jöttek, a válasz az, hogy elkezdhessenek dolgozni, új életet kezdjenek, egyiküknek sincs visszafelé szóló jegye. Van, akinek minden közeli hozzátartozója Spanyolországban maradt, így a helyzet nem könnyű. 

Minden nappal többen érkeznek Európa déli részeiből, de a többi bevándorlási hullámmal ellentétben, itt csupa képzett emberről van szó, akik elkeseredetten dolgozni akarnak. 

Németországnak pedig szüksége van rájuk, hiszen elöregedőben van a lakosság, hiány van szakképzett munkaerőből. Bár annak, aki dolgozni vágyik, sok esetben először intenzíven, akár napi hat órában nyelvet kell tanulnia. És nem csak a fiataloknak, ehhez pedig idő és kitartás kell. Persze van, aki nem talál a képzettségének megfelelő munkát, és akkor vagy elvállalja, ami szembejön vagy hazamegy. 

Az európai munkanélküliségi ráta még mindig növekszik, így a képzett munkaerő mindent igyekszik megpróbálni, akár utazni és költözni is kész munkalehetőség reményében. 

Az Európai Unióban egyébként Spanyolországban a legrosszabb a helyzet, az ottani központi statisztikai hivatal legutóbbi, decemberi adatai szerint a munkanélküliek száma elérte az 5,8 milliót, és arányuk a harmadik negyedévben rekordszintre, 25,02 százalékra nőtt a második negyedévi 24,63 százalékról. 

A kormány által bejelentett megszorító csomagnak pedig az lesz a következménye (legalábbis az OECD előrejelzése szerint), hogy a következő egy évben ez az arány tovább nő, és megközelíti a 27 százalékot. Ami viszont még ennél is riasztóbb, hogy már jelenleg is minden második spanyol fiatal munkanélküli. 

Ha tetszett, az alábbi posztokat is ajánljuk:

Svájcban is robbanni fog a bomba

Aki dolgozik, és igyekszik beilleszkedni, annak nincsen gondja Svájcban; mentalitásban a svájciak kedvesek, előzékenyek, korrektek, de aki csak azért jön, hogy a fejlett, rengeteg pénzből felépített és fenntartott ellátórendszeren csüngjön, az keservesen csalódik.

A kényszerré vált együttélés

Abban sokan egyetértenek, hogy a multikulturalizmusnak az ezredforduló környékén ismert formájában vége. Ugyanakkor nekünk az szűrődött le, hogy nem feltétlenül a migrációval van elsősorban gond, hanem a beilleszkedés hiányával.

Hangulatkeltés az „élősködő bevándorlók” ellen

A Daily Mail persze nem lenne az, ami, ha nem keltené a hangulatot olyan közbeszúrásokkal, mint például hogy a litván nő szerint a kormánynak fizetnie kellene a magándadust is, vagy hogy esze ágában sincs elmenni Nagy-Britanniából, hiszen ekkora összegből ő és a lánya is jól élnek. 

Bevándorlók: átok vagy áldás?

A legutóbbi bevándorlási hullámot azonban már a gazdasági és euró válság okozta, elsősorban Dél-Európából. Azonban az integráció kérdése mindig a törökökhöz tér vissza, akik Európa legnagyobb gazdaságának legnagyobb kisebbségét adják. 

Az otthonmaradt országra gondolok

Vajon mit szólnak ahhoz, hogy én máshol kamatoztatom a tudásom, azt a tapasztalatom, amit itthon szereztem meg?

A pendler

Sokkal korábban átgondoltam már, hogy érdemes-e negyedóra helyett két órát utazni a munkahelyig, eldöntöttem, hogy igen, most már nincs visszaút. Pontosabban van, hogyne volna, de éppen a hátraarc lenne végleges és azt nem akarom. 

Megélni, de mennyiből?

Vajon tisztában vannak-e azzal, hogy nem szabad forintra átszámolni a svájci frankban, euróban, fontban megkeresett fizetést, hiszen azt Svájcban / Németországban / Angliában kell elkölteni az ottani árakat figyelembe véve? 

Miért is kell elmennem a hazámból?

Adósság, munkanélküliségből, a férj és apa külföldön vállal kényszerből munkát... ismerős történet? Sajnos igen. De attól még fájdalmasan egyedi és igaz.