A jelek szerint a brit kormány komolyan fontolgatja a szociális juttatások folyósításának szigorítását, legalábbis a más uniós országból érkezők számára. Nagy kérdés, Brüsszel mit szól majd ehhez.

Mondjátok el a véleményetek - akár itt, a blogon a kommentek között, akár e-mailben - és írjátok meg a saját történetetek, problémáitokat az utrakeloKUKAC gmail.com címre, vagy gyertek a Facebookra és szóljatok hozzá ott! 

London már egy jó ideje (a konzervatív-liberális kormány hatalomra jutása óta mindenképpen) mondogatja, hogy változást szeretne a szociális juttatások terén, mert megelégelték, hogy sokan csak azért telepednek le a szigetországban, hogy a kedvezmények és a támogatások révén jóval kényelmesebben élhessenek, mint odahaza. 

Vasárnap azonban a brit munka- és nyugdíjügyi miniszter közölte: megpróbálják szigorítani a szociális juttatások igénybe vételének feltételeit a más EU-tagállamokból érkezők számára. 

Iain Duncan Smith a BBC-ben elég keményen fogalmazva azt mondta: bár a jóléti ellátórendszer szabályozásához tulajdonképpen semmi köze az uniónak, Brüsszel mégis "megpróbál belenyúlni ebbe is". 

A miniszter szerint ideje lenne, hogy az Európai Bizottság megértse, az unión belüli szabad mozgás nem jelentheti azt, hogy olyanok is szabadon letelepedhessenek, akik csak a szociális juttatásokra hajtanak. 

Nem meglepő ugyanakkor, hogy Iain Duncan Smith azt is gyorsan hozzátette, nem kívánják teljesen feladni az unión belüli szabad mozgást, mert annak ők is haszonélvezői, és meglehetősen sok brit is dolgozik más tagállamokban. 

Iain Duncan Smith szerint az egyensúly a lényeges kérdés, azaz hogy aki dolgozni akar, az utazhasson, de ez ne vonatkozzon azokra, akik csak a jóléti juttatásokért érkeznek. 

A kérdés azért merül fel egyre gyakrabban, mert az év végén lejár a román és a bolgár munkavállalók letelepedését szabályozó átmeneti korlátozás, és a britek félnek, hogy az országot elözönlik a két országból érkező, elsősorban a szociális juttatásokra hajtó bevándorlók. 

Ha tetszett, az alábbi posztokat is ajánljuk:

Demokráciadeficit

A norvégok leginkább a szélsőséges csoportok erősödése miatt aggódnak, ami nyilván nem egyedülállóan magyar jelenség, de nehéz lenne tagadni, hogy (súlyánál talán nagyobb mértékben) jelen van a magyar közéletben.

Elnémetesednek a britek?

A legnagyobb brit vállalatokat tömörítő British Venture Capital Association (kb. Brit Kockázati Tőke Társulás)  meglehetősen egyértelműen hívja fel a brit kormány figyelmét a bevándorlókkal kapcsolatban a további nyitás szükségességére. 

A bürokrácia felháborító gáncsai

Semmilyen különbséget nem látunk aközött, hogy Szegedre vagy Madridba költözünk a családdal, hiszen az unió éppen erről szól. Ez a gondolat szerintünk teljességgel felfoghatatlan a Magyarországot vezetők számára.

Kiket fenyegetnek a bolgárok és a románok?

Több német városban is problémát jelent a gazdasági migránsok tömeges érkezése, elsősorban Bulgáriából és Romániából. Dortmund, Hannover, Duisburg, Berlin és Hamburg vészjelzést küldött a központi kormánynak.

Mikor dobják ki egyből az önéletrajzot?

Németországban állást kapni külföldiként nem könnyű, ráadásul az életrajz is egyenesen a kukában landolhat, ha nem tudjuk, mit vár el a német munkáltató. Az igazi kérdés, hogy hogyan csupaszítható le egy angolszász típusú Curriculum Vitae egy sokkal tárgyszerűbb, szikárabb németes Lebenslauf-ra.

Jobban meg kellene becsülni minket

Régóta érvelek azzal, hogy szerintem rengeteg küldenek haza pénzt, és ezt illene megbecsülni. Ráadásul mi (például én és a családom) tulajdonképpen semmi pénzébe nem kerülünk az államnak.

Idegen vagyok a saját otthonomban

Úgy érzem, meg akarják határozni a környék szabályait is. Vannak olyan területek már Londonban, ahol például egy nő tavaly azért nem kapott állást egy patikában, mert nem volt lefátyolozva, és közterületeken tilosak a félreérthető reklámok.”