Önéletrajzot írni lassan külön szakma, ráadásul nem is könnyű, hiszen olyan sokféle és fajta elvárásnak kell megfelelni, hogy ember legyen a talpán, aki képes rá. Külön megnehezíti a dolgunkat, hogy mást várnak el mondjuk egy angolszász országban, mint például Németországban. Megnézzük a különbségeket! 

Mondjátok el a véleményetek - akár itt, a blogon a kommentek között, akár e-mailben - és írjátok meg a saját történetetek, problémáitokat az utrakeloKUKAC gmail.com címre, vagy gyertek a Facebookra és szóljatok hozzá ott! 

Németországban állást kapni külföldiként nem könnyű, ráadásul az életrajz is egyenesen a kukában landolhat, ha nem tudjuk, mit vár el a német munkáltató. Az igazi kérdés, hogy hogyan csupaszítható le egy angolszász típusú Curriculum Vitae egy sokkal tárgyszerűbb, szikárabb németes Lebenslauf-ra

A legfontosabb, hogy a forma megfelel-e az elvárásoknak, hogy a munkáltató ott találja-e meg az információt, ahol keresi, így ugyanis sokkal egyszerűbb az áttekintés. Egy- vagy kétoldalas hivatalos adatlistáról van valójában szó, ami erősen eltér egy tipikus angol CV-től. 

A motivációs levél egy rövid összefoglalás, ami alátámasztja, miért vagyunk alkalmasak az állásra, de minél tényszerűbb annál jobb, és jó, ha mentes az öndicsérettől. 

Kéthasábos formátumról van szó, amiben a következők szerepelnek az egyik oldalon: személyes adatok, szakmai tapasztalat, tanulmányok és képzések, önkéntesség, ösztöndíjak, számítógép és nyelvismeret. 

Mindegyik címke mellé a másik oszlopba a megfelelő adatok, dátummal ellátva, a legutóbbitól a legrégebbiig visszamenőleg. Mindegyik munkakörhöz vagy képzettséghez néhány szóban írjuk oda a lényeget, kulcsszavakkal, amik a megpályázott állás szempontjából a legrelevánsabbak lehetnek. 

Az angol életrajzokban esetleg szereplő leírásokat terjengősnek, sőt öntömjénezőnek tarthatják, így kerülni kell a személyes kvalitások leírását, az érdeklődési kör, hobbik részletezését. 

Ellenben az önkéntes munkánál jelezzük, ha valamilyen csoporthoz, szervezethez tartozunk. A személyes adatoknál fel kell tüntetni a családi állapotot és a születési helyet, illetve mellékelni kell egy fényképet. 

A hivatalos, útlevélképszerű fotót a jobb felső sarokban kell elhelyezni. A munkáltató nem kérheti kifejezetten a hirdetésben, mert az sérti a személyiségi jogokat, de számít rá, hogy van, így mindig mellékeljünk fényképet! – tanácsolják a munkaközvetítők. Ez segíti a lehetséges munkaadót egy személyesebb kapcsolat kialakításában, és össze tudja kapcsolni a készségeket az illetővel, aki megjelenik az interjún. 

Ha már valaki német munkahelyre jelentkezik, jól teszi, ha németül próbálkozik, ha nem is lesz tökéletes. Ha viszont nem elég jó a nyelvtudásunk, akkor ne fordíttassuk le az életrajzot, hanem hagyjuk angolul, mert kellemetlen percekhez vezethet az interjún, ha a nyelvtudásunkat akarják tesztelni. 

Az aranyszabály: ragaszkodjunk a tényekhez! 

Ha tetszett, az alábbi posztokat is ajánljuk:

Jobban meg kellene becsülni minket

Régóta érvelek azzal, hogy szerintem rengeteg küldenek haza pénzt, és ezt illene megbecsülni. Ráadásul mi (például én és a családom) tulajdonképpen semmi pénzébe nem kerülünk az államnak.

Idegen vagyok a saját otthonomban

Úgy érzem, meg akarják határozni a környék szabályait is. Vannak olyan területek már Londonban, ahol például egy nő tavaly azért nem kapott állást egy patikában, mert nem volt lefátyolozva, és közterületeken tilosak a félreérthető reklámok.” 

Csak mert erdélyiek vagyunk?

A történetből az jött le, hogy én mekkora szemét vagyok, mert szóvá mertem tenni és, mint erdélyi nem „tartok össze” és egy emberként utáltak.  Még ha elzavartam volna őket, de nem tettem. Én segítek, ahol tudok, ha úgy adódik és tényleg szükség van rá. De egyrészről én döntsem el, hogy akarok-e és tudok-e segíteni, másrészről ez nem „jár alanyi jogon”, mert erdélyi vagy magyar vagy… akármi más vagyok. 

Már nem a fiúk rohangálnak a lányok után

Dániában megváltoztak a viszonyok, már nem (csak) a fiúk nyomulnak a lányokra, hanem fordítva is. Egy bulizós éjszaka története.

Csak mert magyarok vagyunk?

Miért vállaljak felelősséget teljesen vadidegen emberekért? Miért gondolják azt, hogy nekik JÁR a segítség, és teljesen természetes, hogy tíz ember ugrik, ha kicsit lefelé görbül a szájuk?  Csak azért, mert mindketten magyarok vagyunk?

Minden út Németországba vezet?

Minden nappal többen érkeznek Európa déli részeiből, de a többi bevándorlási hullámmal ellentétben, itt csupa képzett emberről van szó, akik elkeseredetten dolgozni akarnak. 

Svájcban is robbanni fog a bomba

Aki dolgozik, és igyekszik beilleszkedni, annak nincsen gondja Svájcban; mentalitásban a svájciak kedvesek, előzékenyek, korrektek, de aki csak azért jön, hogy a fejlett, rengeteg pénzből felépített és fenntartott ellátórendszeren csüngjön, az keservesen csalódik.