Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Aki teheti, menjen el Magyarországról

A mai posztért biztosan kapunk majd a fejünkre néhány kommentelőtől, de annyi baj legyen. Ennél fontosabb az a folyamat, amit leír a mai poszt, nevezetesen, hogy pár év alatt miként lesz valakiből, aki anno a mindenáron való maradás mellett tette le a voksát olyan ember, aki szerint nincs mire várni és el kell indulni. Tetszik vagy sem, ez van...

Mondjátok el a véleményetek - akár itt, a blogon a kommentek között, akár e-mailben - és írjátok meg a saját történetetek, problémáitokat az utrakelo@gmail.com címre, vagy gyertek a Facebookra és szóljatok hozzá ott!

István:

Bő 3 évvel ezelőttig rendre hitet tettem amellett, hogy nem szabad az országot elhagyni - dolgozni, tanulni kell mindenkinek a rá szabott feladata szerint. Csakhogy... csakhogy mint annyi más ember. jómagam is munkanélküli lettem, majd a sokadig nekifutásra sem találtam olyan munkát, amely a családom megélhetését biztosítani tudta volna.

136 Tovább

Nem biztos, hogy jó döntés volt hazajönni

Múltkor arról a vitáról írtunk, ami sokszor fellángol a külföldön boldogulást keresők és a Magyarországon maradók (egy csoportja) között, jelesül, hogy előbbiek vajon cserbenhagyják-e az országot és (szélsőséges vélemények szerint) elmondhatják-e véleményüket az ország helyzetéről. Ma egy olyan írást közlünk, melynek szerzője évekig élt Ausztráliában, majd hazatért.

Mondjátok el a véleményetek - akár itt, a blogon a kommentek között, akár e-mailben - és írjátok meg a saját történetetek, problémáitokat az utrakelo@gmail.com címre, vagy gyertek a Facebookra és szóljatok hozzá ott!

György:

Már egy ideje olvasom a blogot és több alkalommal is gondolkodtam, hogy hozzászólok az aktuális témához.

Húszas éveinkben (90-es évek eleje) még gyerekek nélkül mi útra keltünk és sikerült Ausztráliában élnünk közel három évet. A második utazásnak úgy indultunk, hogy nem jövünk vissza, aztán másfél év elteltével mégis hazajöttünk.

4 Tovább

Nem tudjuk fizetni a rezsinket

Bár alapvetően a fiatalok elvándorlásáról szól a blog, minket is meglep, mennyi levél érkezik, és ezek jó része sajnos arról szól, milyen nehéz is ma Magyarországon gyerekekkel, 30 fölött is sokaknak a megélhetés. (Remélhetőleg lassan ők is megérzik majd a gazdasági miniszter által emlegetett robusztus növekedést...) Szóval némi töprengés után úgy gondoltuk, a végül most következő írás még belefér.

Mariann

Négytagú család vagyunk, Amerikával ugyan nem tudjuk összehasonlítani a magyar viszonyokat, de időről időre odajutunk, hogy a férjemnek külföldre kell mennie dolgozni, mert a kettőnk itthoni fizetéséből nem lehet megélni. Egyáltalán nem.

11 Tovább

Amerikából jöttem... és visszamennék

Amikor a jövőről beszélgetünk, gyakran felmerül, hogy vajon visszajönnénk-e pár év múlva, ha sikerült megalapozni a jövőt, keresni egy kis pénzt, tapasztalatot szerezni, stb. Nem titok, a többség azt mondja, ha egyszer elment, nem tervezi a visszatérést. Ugyanakkor sokan vannak olyanok is, akik nem akarnak végleg külföldön maradni.

A kérdést persze mindenkinek magának kell eldöntenie, és az sem kizárt, hogy menet közben változik meg a fontossági sorrend. Mindez csak arról a levélről jutott eszünkbe, amit Gergelytől kaptunk, aki hat évet élt Amerikában, majd hazatért. Hogy mit gondol most, az rögtön kiderül.

8 Tovább

Aki itt marad, arról élve lenyúzzák a bőrt

Bár nem könnyű szembenézni vele (bárki bármit gondol, nekünk sem), nagyon sok ember nagyon elkeseredett ma Magyarországon. A magunk részéről nem gondoljuk, hogy azok a tízezrek, akik (jórészt kényszerből) elhagyják az országot biztosabb megélhetést és jobb környezetet keresve, olyan jó érzésekkel teszik ezt. Példa lehet erre egy minap érkezett levél, amit most megosztunk veletek.

Boxer:

Nagyon régóta tervezem, hogy leírjam a véleményem valahova, valakinek. Szívem szerint az Országgyűlés kellős közepén egy pódiumra felállva ordítanám, hogy lassan nem lesz nekik sem miből új szolgálati luxusautókkal közlekedni a "munkahelyükre". Szeretném leszögezni, hogy gyűlölöm a politikát, nem tartom munkának, és nem tartom szakembernek, sem azt aki űzi, sem azt aki elemzi őket!

Maximálisan megértem azokat akik nyakukba veszik a csomagot, és elmennek innen. Itt csak az tud megélni aki már egyébként is gazdag. A párommal ketten havonta megkeresünk 300.000,Ft, ami úgy gondolom, elegendő lehetne arra hogy tervezhessünk, és ne albérletbe éljünk!

Nem elég, itt élünk a fővárosban, az albérletünk havonta közel 100.000 forint. Autót tankolunk, fizetünk rá különböző adókat, és rendszeresen szervizeljük, mivel a páromnak munkaeszköz. Nem taglalnám a havi kiadásainkat, a lényeg hogy 26 évesen az a luxus számunkra, ha kispóroljuk az üzemanyagot és haza tudunk látogatni vidékre a szüleinkhez havonta egyszer.

26 Tovább

Úton

blogavatar

Nekivágunk a nagyvilágnak, gyere velünk! Írj nekünk: utrakelo@gmail.com

Utolsó kommentek