A külföldön letelepedő magyarok között az egyik legnépszerűbb célország Nagy-Britannia, London pedig már egyike a legnagyobb magyar városoknak. Egyszóval elég sokan tervezik a szigetország felé venni az irányt, nekik talán jó kiindulási pont lehet a mai poszt, melyben megpróbáltuk összeszedni a legfontosabb tudnivalókat.

Mondjátok el a véleményetek - akár itt, a blogon a kommentek között, akár e-mailben - és írjátok meg a saját történetetek,problémáitokat az utrakeloKUKAC gmail.com címre, vagy gyertek a Facebookra  és szóljatok hozzá ott!

Természetesen rengeteg oldal foglalkozik a nagy-britanniai munkavállalással és élettel. Kiindulásként mi mégsem ezeket, hanem Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága (ez a hivatalos neve) budapesti nagykövetségének honlapját ajánlanánk.

Munkaidő, túlóra... 

A brit törvények szerint az átlagos munkahét 48 óra, de ezt több mint 4 hónap (egészen pontosan 17 hét) átlagában számolják, szóval nem érdemes nagyon balhézni egy-egy hosszabb hét miatt – már ha valakinek ez egyáltalán eszébe jutna. 

Vannak természetesen kivételek, ezek döntő többsége (fegyveres erők, tűzoltóság, valamint a kötetlen munkaidőben dolgozók) aligha érinti a magyar munkavállalókat, a legfőbb kivétel ez alól alighanem a háztartási alkalmazottaké lehet. 

Csupán érdekességként és zárójelben jegyezzük meg, hogy aki nagyon akar, dolgozhat 48 óránál többet (kivéve egy-két meghatározott szakmát, például sofőr), de ezt írásban kell a munkaadótól kérvényezni. Speciel ezt elképzeljük a mai Magyarországon… 

Rengeteg egyéb szabály van még, ezeket most nem sorolnánk itt fel, kivéve egyet, a túlórapénzre vonatkozót, mert ez sokakat érinthet. A lényeg az, hogy a túlórára nem létezik általános szabályozás, ez általában a két érdekelt fél megállapodása, de jellemzően a cégek Angliában sem szeretik kifizetni a túlórát, ha nem muszáj és inkább kiadják szabadnapnak az összegyűlt órákat. Egyébként ezen az oldalon lehet érdeklődni a különböző törvények és szabályozások felől, már több mint 100 nyelven fogadják a hívásokat. 

Pénzügyek 

Fizetésünket hetente vagy havonta kapjuk, a minimálbér négyszintes. A legalsó szint a gyakornok, ennek feltétele, hogy vagy 19 év alattinak kell lenni, vagy első éves kezdő munkavállalónak. Ekkor a minimális órabér 2,65 font. A 18 év alattiak 3,68 fontot kapnak (igen, többet mint a 19 éves gyakornokok), a 18-20 év közöttiek 4,98 fontot, végül a 21 év fölöttiek számára a minimálbér 6,19 font (azaz 2230 forint). 

Adó 

Nagy-Britanniában sávos adózás van, azaz a fizetéstől függ, mennyi adót fizetünk. Az adóév adott év április 6-tól a következő év április 5-ig tart. 

Az alap, 20 százalékos jövedelemadó fokozatosan szigorodik, hiszen míg a 2011-12-es adóévre 35 ezer fontos jövedelemig kellett ezt az arányt fizetni, addig 2012-13 között ez már csak 34 370 font, majd jövőre már csak 32 010 font lesz. 

Az efölé eső részt 150 ezer fontig 40 százalékos adó terheli, a 150 ezer font feletti résznek pedig a felét nyeli be az adóhivatal (pontosabban idén áprilistól „csak” a 45 százalékát). 

Szabadság 

Gyakorlatilag mindenkinek jár az éves fizetett szabadság, ez minimum 5,6 hét (részmunkaidő esetén értelemszerűen arányosan kevesebb), azaz ötnapos munkahetekkel számolva 28 nap. (Nem árt tudni, hogy 28 nap a maximum is.) Jó tudni, hogy a munkába állást követő első évben havonta az éves szabadság 1/12-ed részére vagyunk jogosultak (azaz mondjuk félév munka után nem vehetjük ki a teljes éves szabadságot). 

Érdemes figyelni arra, hogy az ünnepnapokat levonják a 28 napból, azaz ha egy évben van 8 fizetett ünnepnap, akkor már csak 20 nap szabadságot vehetünk ki (kivéve, ha úgy döntünk, hogy az ünnepnapokra nem kérünk fizetést). 

Megélhetési költségek 

Nehéz ügy, hiszen nem mindegy, hol él az ember. Nyilván egy vidéki kisvárosban teljesen más költségeink (és alighanem fizetésünk is…) van, mint Londonban. 

A főváros rémületesen drága, a tömegközlekedés horrorösszegbe kerül. A zónákra osztott közlekedés esetében egy 1-6 zónás havijegy 213,60 font (azaz 76 575 forint). Ez ugye kb. 1040 fontos havi minimálbérrel számolva durván a havi keresetünk egyötöde. Ez körülbelül azt jelenti, mintha Budapesten 18 ezer forint lenne egy bérlet. 

A többi költség közül kiemelkedik még az albérlet, de ez annyira helytől függ, hogy itt nem adnánk meg összeget, majd esetleg a kommentekben olvashatunk egy-két tapasztalatot. 

Ha tetszett, az alábbi posztokat is ajánljuk:

Különös angliai szilveszter

Sajnálom, hogy nem tudom szebben kifejezni és körülírni, de a tény az tény: amit a liverpooli (de ahogy hallom és olvasom, az ország más részein is hasonló a helyzet) fiatalok szórakozás címszóval néha művelnek, az magyar szemnek egészen elképesztő. 

A semmiből indultam

Amit tudok tanácsolni mindenkinek: felejtsük el a kelet-európaiak komplexusát! Ugyanazt a munkát tudod végezni külföldön is, amit otthon, amíg beszéled a nyelvet és megvan hozzá a tapasztalatod. És annak a diplomának, aminek otthon nincs értéke, külföldön sem lesz értéke, hiába van belőle három. 

Festői szépség és nyomornegyed

Meg sem fordult a fejemben, hogy örök életemre kint maradjak (hiszen ki az, aki életkörülményeinek javítása érdekében keletebbre költözne), viszont nem bántam meg, hogy ezt a pár évet nem szülőhazámban töltöttem, egy nagyon kellemes élménnyel lettem gazdagabb.

Karrierista leszel vagy jó katona

Szeretem Magyarországot, csak azt nem szeretem, amit tesznek vele! A külföldre menés, élés egy ettől független, pozitív világnézeti előny, amit minden embernek ki KELL próbálnia! 

Segítség, állásinterjúra hívtak!

Bárhogy is alakuljon egy állásinterjú, mindig profitálsz belőle. Rutint, nyelvgyakorlást, megszokottságot. Sosem bántam meg, hogy sikertelen interjún vettem részt, valahogy mindig a győzelem érzésével jöttem ki onnan. 

Ábel a rengetegben

Nem tervezek örökké külföldön dolgozni. Egyfajta hasznos és jövedelmező tanulmányútnak tekintem. Túl a negyedik x-en nem fogok már hazát váltani. De ajánlom mindenkinek, hogy 2-3 évre lásson világot, mert a látókörét biztosan kitágítja. Utána jöjjön haza és gyarapítsa azok növekvő táborát, akik tényleg tudják, merik, teszik!