Bár alapvetően nem áll szándékunkban a napi eseményekre reagálni, tegnap mégis olyat olvastunk, hogy nem tudunk megállni egy rövid posztot.

A Fidesz szóvivője ugyanis azt találta mondani, hogy „Magyarország néhány éven belül olyan ország lesz, ahova vissza akarnak, és vissza fognak jönni a magyar fiatalok”. Selmeczi Gabriella szerint az oktatás reformja, az adórendszer átalakítása és a gazdaság beindítása majd arra sarkall minden fiatalt, hogy mindent eldobva rohanjon haza (utóbbi a mi megfogalmazásunk).

Rossz hírünk van: ez minimum tévedés.

Ugyanis az a helyzet, hogy ha egyszer az ember elszánta magát arra, hogy itt hagy családot, barátokat, mindenkit, akkor nem olyan egyszerű hazacsábítani. Ennek szerintünk több oka is van.

Az egyik, hogy a fiatal (vagyis mi) megtalálja a helyét az adott országban, ha minden jól megy, szerelmes lesz (és jó eséllyel ugye nem magyarba), és mire a gazdaság beindul és az adórendszer nagyon jó lesz, addigra már családot alapított külföldön. És akkor már nem csak őt kell ám meggyőzni arról, hogy jobb Magyarországon, mint mondjuk Németországban, hanem a német férjét, feleségét is. Ami nem kis munka, lássuk be.

Bár Selmeczi Gabriella szerint az adatok azt mutatják, hogy a fiatalok nagyobbik része tapasztalatszerzésből megy külföldre, és pár év után hazatérne, mi ebben nem nagyon hiszünk. Egyfelől azért nem, mert ezeket a fiatalokat még itthon kérdezték meg (legalábbis feltételezzük), azaz minden tapasztalat híján formáltak véleményt. Talán olyanokat is meg kellene kérdezni, akik kint élnek, hogy ők haza akarnak-e jönni. Van egy olyan érzésünk, hogy nem ugyanez lenne az eredmény...

Másfelől induljunk ki abból, hogy a fiatalok egy része a munka mellett tanulna is valamit. Ami pénzbe kerül. Amire esetleg kölcsönt vesz fel. Amit vissza kell fizetni. Bármennyire is szeretnénk hinni, hogy a magyar gazdaság nemsokára úgy fog dübörögni, hogy Richard Quest majd elfelejt kérdezni, azért apró kétely motoszkál azért bennünk, hogy vajon sikerül-e majd magyar fizetésből visszafizetni az angliai kölcsönt.

Szóval az a rossz hírünk van, hogy saját tapasztalatunk szerint a most az országot elhagyók nagyobb része (legyen az fiatal, vagy tapasztaltabb) nem tervezi, hogy egyhamar visszajön. Megismételjük: minden eltelt hónappal, évvel csökken ennek a valószínűsége. Tessék megkérdezni már kint élőket... Szóval most kellene megállítani az elvándorlást, mert holnap már késő lesz.

Mondjátok el a véleményetek – akár itt, a blogon a kommentek között, akár e-mailben - és írjátok meg a saját történetetek, problémáitokat az utrakelo@gmail.com címre, vagy gyertek a Facebookra és szóljatok hozzá ott!