Újabb érdekes levél érkezett, ezúttal Tonytól, aki már a 80-as évektől járt külföldre dolgozni, így aztán van tapasztalata a munkavállalás terén. Szerinte megfelelő nyelvismeret és szakmai tudás nélkül aligha lehet sikereket elérni – és ezzel csak egyetérteni tudunk...

Mondjátok el a véleményetek - akár itt, a blogon a kommentek között, akár e-mailben - és írjátok meg a saját történetetek, problémáitokat az utrakelo@gmail.com címre, vagy gyertek a Facebookra és szóljatok hozzá ott!

Tony

Az, hogy valaki külföldön dolgozik, egyáltalán nem érdem! Amikor jómagam belekerültem ebbe a “malomba”, még lehetett dicsőségnek venni, mert az otthoni jó és megbízható munkavégzés „jutalma” volt egy-egy külföldi kiküldetés!

Akkoriban (a korai 80-as évekről van szó), még többnyire egy magyar cég keretein belül, csoportosan végeztünk munkát, rövidebb-hosszabb időszakokban. Együtt laktunk, éltünk, utaztunk és nem utolsósorban dolgoztunk egy-egy szerződéses munkán.

A társaság, mondhatni baráti volt, hiszen esetenként hónapokig egymásra voltunk utalva, össze voltunk zárva. Nem rontották a kapcsolatot az anyagiak sem, hiszen magyar törvényekben foglaltatott havi járandóságot kaptunk.

Mindezek ellenére, midőn hazatértünk (néha 6-8 hónap elteltével!), már másként néztek ránk a szomszédok, ismerősök! Mintha valamilyen óriási privilégium lett volna az, hogy az ember ennyi ideig van távol a családjától! Akkoriban még nem létezett mobiltelefon, internet, stb. Egy-egy levélváltás 2-3 hétig is eltartott, pedig csak 5 órányi repülőútra levő országról van szó!

Csak a megfelelő tudással találhatunk munkát

Sajnos a külföldi munkavégzés mítosza még mindig él! Persze a “rendszer” azóta már rengeteget változott (jól és rosszul is!), lehetőség adódik az egyéni munkavállalásra is, és ez már ténylegesen az illetőn múlik.

Manapság már nem „eladható” a nagy létszámú csoportok külföldi foglalkoztatása, egyre inkább a személyre koncentrálódik az egyre apadó lehetőségek sora. Mindenütt a világon megjelent a még nálunk is olcsóbban foglalkoztatható munkaerő, melynek egyenes következménye, hogy csak a megfelelő képességekkel, tudással, gyakorlattal rendelkező ember talál magának olyan munkát, amely már hazai berkekben is elfogadható, vagy elismerhető!

Csak, hogy egy jobban érthető példán szemléltethessem: adott egy szerződéses munkafeladat, melyre a megrendelő csak egy (1) embert kér, aki képes az egészet “hátára venni”, természetesen nagyobb létszámú segéderő (helyben rendelkezésre álló) bevonásával.

Alapvető feltételek

Legelső és legalapvetőbb: NYELVTUDÁS! De ennek is két válfaja szükségeltetik: a munkával kapcsolatos „hivatalos” nyelv, (speciális kifejezések, elnevezések, stb), és az adott ország hétköznapi, általánosan használatos, beszélgetési nyelve (amely az esetek többségében, egyáltalán nem az otthon, nyelvórákon megtanulható társalgási nyelv!).

Saját tapasztalatomból tudom, hogy a nyelvtudás megszerzése, hosszú, évekig tartó - és gyakran magányos -, feladat. Nem tartom elítélendőnek, és nem tartom sznobnak azt az illetőt, aki hosszú idő után hazalátogatva „töri” a magyar nyelvet, és keresgéli a szavakat!! Miért? Azért mert az adott országban dolgozik, éli az ottani életét, és KELL, hogy úgy is gondolkodjon! Nem megy másként! Az ember agya az a szerv, amely nem mindig képes egy repülőút alkalmával „visszaállni”!

Nemrégiben kórházba kerültem külföldön, magas lázzal, időnkénti eszméletvesztéssel. Néhány „tiszta” pillanatomban sem beszéltem, gondolkodtam magyarul! És nem azért, mert már nem tartom magam Magyarnak, hanem mert én ugyan nem, de az agyam tudta, hol vagyok, mit kell tegyek.

Félreértés ne essék! Senkit sem akarok kioktatni, csak jó tanács gyanánt igyekszem megosztani saját tapasztalataimat!

A másik feltétel: a szakmai tudás, de ez megszerezhető az adott ország szokásaihoz illeszkedően. Fiataloknak, függetleneknek kifejezetten ajánlom a külföldi élet lehetőségét, de emberhez méltóan kell dolgozni, élni odakint.

Ne felejtsük el azt a tényt sem, hogy Európán kívül nem igazán tudják hol is van, mi is az a MAGYARORSZÁG! Viszont ha ott a jó oldalunkról mutatkozunk be, akkor már az egész ország megítélése ez alapján történik! És már ez is nagy segítség tud lenni az OTTHONIAKNAK!