Miután egy-két karcosabb hozzászólásban kaptunk hideget-meleget, arra gondoltunk, hogy megfordítjuk a dolgot és ezúttal egy olyan véleményt közlünk, amely szerint a rossz hangulat puszta ideológia, ez a blog pedig a „fontoskodó szerencsétlenek gyülekezőhelye”. Nem bánjuk, ha ellenvélemény van, sőt, mindenkit bátorítunk, hogy írja meg, mit gondol.

Mondjátok el a véleményetek - akár itt, a blogon a kommentek között, akár e-mailben - és írjátok meg a saját történetetek, problémáitokat az utrakelo@gmail.com címre, vagy gyertek a Facebookra és szóljatok hozzá ott!

Bilbo:

Magyarország a világ felső 20 százalékában van életszínvonal szempontjából. Nem rosszabb mint Lengyelország, Csehország, stb. Ha valaki többet akar keresni, menjen el. De ne írjon ilyen marhaságokat, hogy “El kell menni Magyarországról.”

Egy kis példa: sok magyar orvos megy Svédországba. Miért, hol vannak a svéd orvosok? Hát, elmentek Dániába és Norvégiába. Ezzel együtt nem írtak blogbejegyzéseket, hogy Istenem, svéd hazám nem becsül meg, el kell mennem.

A másik észrevétel azoknak, akik rájönnek, hogy például Ausztriában többet lehet keresni: hát igen, egyrészt jobban csinálnak dolgokat. Másrészt, kik is csinálták a frankhiteleket itt Magyarországon? Osztrák bankok. És miért is tehették meg? Mert volt olyan kormány, akit meg lehetett vesztegetni azért, hogy engedje a lakosság 10%-át eladósodni. Ezt Csehországban nem tudták megtenni.

Németországban sokat lehet keresni. Miért? Hova mennek a német autóbuszok? Hát Magyarországra. És a német vonatok? Hát Magyarországra. És a termékeiknek nagy része hova megy? Spanyolországba, Olaszországba, amelyek most fognak épp azért tönkremenni, mert kölcsönből vették a német termékeket, csak hogy a német gazdaság jól fusson.

Mi lett volna a németekkel Spanyolország, Olaszország, stb. piaca nélkül? Semmi. Tengődnének. Tehát egyszerűen egy domináns országban természetszerűleg jól élnek, mivel kizsákmányolják a nem domináns országokat. Ez nem ment fel a saját butaságunk alól. Tehát ha egy korrupt kormány kicsinálja a MALÉV-ot és eladja az oroszoknak, akkor azt mi választottuk.

Ezek a hülye blogbejegyzések arról, milyen jól is élnek Németországban, Angliában olyanok, mintha egy USA-beli rabszolga arról beszélne, hogy a fehérek házában sokkal jobban élnek mint az ő barakkjaikban. Hát persze …

Tehát többet lehet keresni Münchenben. Menjen, ha akar. De ne csinálja ezt az erkölcsi prédikációt, hogy nem kellettem a hazámnak, stb. mert keveset kerestem… Innen el kell menni.

Másik példa: Soros egyetemének szebb az épülete, mint az ELTE-jé. Miért is van ez? Mit is csinál Soros? Mérnök, feltaláló, zseniális orvos? Nem. Spekuláns. Ebből telik arra, amit csinál. Tehát az, hogy bizonyos országokban van pénz, az sokszor elég prózai okokból lehetséges.

Bárki elmehet, aki akar. De ne csináljon ideológiát belőle. Semmi kifogásom azokkal szemben, akik elmennek, és kereken megmondják: elmegyek, mert többet lehet keresni. Más kérdés, hogy a dolgokat összefüggésükben kell látni: mennyi ott egy lakás, stb.