A következő történetben számunkra az volt a legdurvább őszintén szólva, hogy valaki köztisztviselői állásból elmegy külföldre mosogatni (még ha csak ideiglenesen is), és az annyira bejön neki, hogy komolyan fontolgatja, hogy ez lehetne a végleges megoldás.

Mondjátok el a véleményetek - akár itt, a blogon a kommentek között, akár e-mailben - és írjátok meg a saját történetetek, problémáitokat az utrakelo@gmail.com címre, vagy gyertek a Facebookra és szóljatok hozzá ott!

totkari

Elérkezettnek látom az időt, hogy beszámoljak saját tapasztalataimról, még ha csak pár hétig dolgoztam külföldön, akkor is. Hátha érdekes vagy tanulságos lesz. Itthon a köztisztviselőként dolgozom, átlagosnak tekinthető fizetéssel.

Adódott egy külföldi lehetőség, hogy egy ottani szabadságra készülő srácot kellene helyettesíteni. Ismerős szólt, hogy ha már egy kicsit beszélem az ország nyelvét, rám gondolt. A szállás meg lesz oldva (náluk laktam), és enni meg fogok tudni bent a munkahelyen.

Gondoltam kipróbálom, hátha kicsit kitekintek, és utána nem fogok vágyni külföldre dolgozni. Kimentem, rendben volt minden, a szállás, vártak a reptéren, stb.

A munkahelyen elég nehéz volt az első pár nap, de nagyon barátságos volt mindenki. Tudták, hogy nem beszélek jól angolul, ezért nagyon nem is beszélgettünk, meg látták, hogy sok a meló, meg kell tanulnom, és hagytak dolgozni. Ha már kicsit precízebben tudtam magam kifejezni, nagyon örültek neki.

Pár nap után a főnök közölte az ismerősömmel, hogy nagyon meg van velem elégedve, nem hitte, hogy ennyire bírok dolgozni. Simán jólesett. Itthon sok év meló alatt még nem nagyon kaptam dicséretet...

Amikor letelt a pár hét, közölte a főnök, hogyha bármikor arrafelé gondolkodok, szívesen ad nekem munkát. A béremet centre pontosan kifizette, nem volt gond... Persze az természetes volt (nekem nem), hogy ha sok volt a meló, besegített nekem a főnök!

Teljesen kicserélve érkeztem haza, pedig bőven a képzettségem alatti munkát végeztem. Megfizették, de meg is kellett dolgozni érte. Megbecsültek, amit itthon sajnos nem tudok saját példából megerősíteni. Kiszámoltam, ha ott dolgoznék, akkor simán az itteni fizetésem kétszeresét félre tudnám tenni...

Jó volt kipróbálni, hogy milyen érzés, amikor értékelik a munkádat. Köszönöm azóta is a lehetőséget az ismerősömnek. És ez még a legegyszerűbb munka, azaz mosogatás volt. Most már elgondolkodok rajta, hogy milyen lehet hosszútávon. Így már nagy a kísértés, és nem csak a pénz miatt.