Beszélgettünk már arról, hogy milyen stratégiákat követhetnek a külföldre készülők. Balázs a Facebookon keresztül írta le a véleményét, és írt egy kicsit az életéről is. Nem meglepő, hogy úgy látja: Angliában sokkal kiszámíthatóbb az élet és jobban lehet tervezni.

Mondjátok el a véleményetek - akár itt, a blogon a kommentek között, akár e-mailben - és írjátok meg a saját történetetek, problémáitokat az utrakelo@gmail.com címre, vagy gyertek a Facebookra és szóljatok hozzá ott!

Balázs (via Facebook)

Sajnos a kint dolgozó magyarok nagy része szó szerint a mának él. Igazán elgondolkodtató, hogy miért mennek tömegesen külföldre dolgozni Magyarországról, vállalva a cigányéletet.

Persze mindenki azt hiszi, hogy kolbászból van a kerítés, aztán egy hónap múlva már mennek is haza egy fillér nélkül. Vagy éppen eléldegélnek, kifizetik az albérletet és alig marad valami.

Én már kint élek 8 éve és a szerencsések közé tartozom, mert nincs lakásgondom, és a lányomnak is tudtam egy takarékossági számlát nyitni, gondolván a jövőjére.

A szociális juttatásokról annyit, hogy ki az a hülye, aki, ha adnak valamit, visszautasítja???? Azért, mert Magyarországon nem adnak, vagy csak kevesebbet, akkor az a másik már köcsög cigány, mert kap valamit?

Miért baj, hogy a szomszéd fűje zöldebb, talán valamit letett az asztalra... Most heti 37 órát dolgozom (vagy kevesebbet, most például nincs sok munkám a cégnél, a nyár ilyen), nekem ez pont elég, de előtte a többszörösét dolgoztam, egyszerre 3 állásom volt.

Dolgoztam otthon is és külföldön is, és utóbbi a szerencsém, mert ha otthon maradtam volna, nem igazan élhetnék úgy, ahogy most élek. Itt tényleg sokkal több dolgot megtehetek, van szabadidőm és pénzem is rá, és azon vagyok, hogy ez így is maradjon.

Az otthoni fizetésből még egy garzonlakást is nehezen tudnék kifizetni, arról nem is beszélve, hogy a közértben otthagynám a fizetésem másik felét és akkor még nem csináltam semmit sem. Itt a lakástörlesztést kb. 400 fontból megúszod (ami nem változik, nem fenyeget a bank, stb.), míg az albérlet 700 fonttól indul jobb esetben.

Nekem Angliában sikerült, ami Magyarországon nem.