Ma Angliába kalauzolunk Titeket, és kiderül, hogy egy minimálbéres munkából is jut a hosszú hétvégékre is, hogy nem kell mindig az árcédulát nézni és különös módon a szolgáltatók szolgáltatnak.

Mondjátok el a véleményetek - akár itt, a blogon a kommentek között, akár e-mailben - és írjátok meg a saját történetetek, problémáitokataz utrakelo@gmail.com címre, vagy gyertek a Facebookra és szóljatok hozzá ott!

Norbi5

Én a családommal Angliában élek és dolgozom. Az egészségüggyel eddig nincs bajunk, beregisztráltunk a háziorvoshoz, amikor a 3 éves gyerekünk beteg lett, rendesen ellátták, a felírt gyógyszerekért nem kellett fizetnünk egyszer sem.

Beregisztráltunk a fogorvoshoz is, nekem pl. ingyen elkészítették négy fogam korrekt pótlását.

Heti óvoda háromórányi minimálbérért

A gyerekünk eleinte ingyen járt napi három órát oviba (ahol enni is kapott, odahelyeztettek a helyi óvónőképzőből egy magyar óvónéni-tanonc lányt, hogy tudjon vele foglalkozni, mindezt ingyen).

Mivel közben mindkettőnknek lett munkája, egész napos oviba írattuk (7:30-tól 18:00-ig lehet ott), ami ugyan alapban nem kevés pénzbe kerül, de annyi támogatást kapunk rá, hogy jelenleg három órányi minimálbérbe kerül a heti ovija.

Sok támogatást kapunk az államtól, például lakbérre, adókedvezmény a gyerek miatt és a minimálbéres munkánk miatt (ami majdnem négyszer annyi, amint amit otthon kerestünk fejenként és igen, meg lehet élni belőle itt is!).

A gyerekünket tanítják angolul az oviban, szépen fejlődik, sokat foglalkoznak vele.
Nem, nincs kolbászból a kerítés itt sem. Az első 4-6 hónap nehéz, de aki kitart (és tud angolul vagy hajlandó megtanulni), az meg tud élni.

Nem kell az árcédulát néznem

A munka nem túl izgalmas, többnyire futószalag mellett kell dolgozni, unalmas, monoton, de nem vészes, a fizetés pedig kárpótol. Pedig minimálbér. De mindenre elég, ami szükséges, sőt jut skóciai hosszú hétvégére szállodában, minden hétvégén kirándulásra, programokra (üzemanyag, belépőjegyek, parkolójegyek stb.), a boltban nem kell gondolkodnom, hogy milyen kajákat vehetek meg, ruházkodásra is bőven futja, nem kell a fogunkhoz verni a garast.

Munkanélküliség sajnos itt is van. De ez az angolokra vonatkozik. Ők nem mennek el minimálbérért dolgozni azokba az állásokba, ahová mi, kelet-európaiak. A munkaadók örülnek nekünk, mert mi elmegyünk annyiért is, és tisztességgel dolgozunk, mert otthon ennek a negyedéért kell dolgoznunk, ha egyáltalán van hol.

Nem mondom, hogy tökéletesen érzem magam itt. Hiányoznak az otthon maradottak (rokonok, ismerősök), a szülővárosom, az ismerős, szeretett helyek.

A szolgáltató szolgáltat

De itt élhető életre leltünk, a hivatalok, a szolgáltatók nem szopatnak, hanem azon fáradoznak, hogy mindenáron megtartsanak, mint ügyfelet.

Példa: az adóhivatal mindenféle kérés és papírmunka nélkül visszaküldte a munkáltatóm által befizetett adóelőlegből visszajáró pénzt.

A vezetékes telefon és internetszolgáltató cég félreértette vagy elszúrta a szerződésünket és emiatt kiszámlázta a hazatelefonálásokat (ami egyébként ingyenes az európai vonalas számokra), ami nem kevés pénz volt. Egy telefonálásba került, hogy elnézést kérjenek és töröljék a túlszámlázást, sőt az utána következő két hónapot nem kellett egyáltalán kifizetni. Náluk maradunk? Naná.