Visszatérnénk egy újabb poszt erejéig a röghöz kötéshez, annál is inkább, mert megint (még mindig) aktuális kérdés. Ma arról lesz szó, hogy egyáltalán életképes elképzelés-e a kormányé (arról már nem is beszélve, hogy mit szól hozzá az Európai Unió)...

Mondjátok el a véleményetek - akár itt, a blogon a kommentek között, akár e-mailben - és írjátok meg a saját történetetek, problémáitokat az utrakelo@gmail.com címre, vagy gyertek a Facebookra és szóljatok hozzá ott!

mindegy12

Sokan nem jól látják ezt a dolgot. Abból, hogy a diplomás munkaerőt “megpróbálják” nem elengedni külföldre, semmi jó nem sülhet ki. Azért írom azt, hogy “megpróbálják”, mert az EU úgyis el fogja kaszálni (csak idő kérdése), mint ismeretes a szabad munkaerő áramlás az EU egyik alappillére, amit Magyarország is elfogadott és magáénak ismert el, aszerint kellene a kormánynak eljárnia, és ezt tiszteletben tartani.

Amúgy sem lenne jó nekünk ez a dolog, okos emberek sokat gondolkodtak már és arra jutottak, hogy a szabad munkaerő áramlásnak jó hatása van hosszú távon. A humán tőke mint eszköz is úgy működik mint minden más, lesz elég orvos stb., ha a bér megüti azt a szintet. ami szükséges ahhoz, hogy betöltsék az állásokat, hagyni kellene a kereslet-kínálat elvét érvényesülni itt is, hosszú távon kiegyenlítődne.

Nekem van egy arab és egy olasz orvosom is, sokkal jobbak, mint a magyarok és nagyon bírom őket. Ha nincs magyar orvos, majd lesz román, orosz, ukrán vagy tökmindegy hogy milyen, de lesz. Minél jobban bezárkózunk, annál inkább lemaradunk a globális versenyben, egy ország hosszú távon mindig jobban jár azzal, hogy kereskedik, mintha nem kereskedett volna (még akkor is, ha egy hitvány országról van szó...gazdaságilag).

Még példa is van erre, ott vannak a lengyelek, az aktív munkavállalók jó része fejlettebb országokban dolgozik, de ennek pozitív hatása van a gazdaságra, javítja az életszínvonalat, növeli a belső fogyasztást, ugyanis az elszármazottak küldenek haza pénzt az otthon maradottaknak.

Ezt minden közgazdásznak tudnia kellene, nem értem, hogy a kormány miért van a közgazdász képzés ellen, a jelek szerint most sincs elég és ezt az ország sínyli meg. Amúgy én úgy tudom, hogy visszamenőlegesen nincs tervben a “röghöz kötés”.

Sokan nem azért nyitották meg a munkaerőpiacot az uniós tagállamok közül, mert meg akarták, hanem azért, mert lejárt az az időtartam, amíg korlátozhatták. Magyarországnak semmiféle munkaerő áramlás korlátozási joga sincsen (legalábbis az EUn belül).

Nem értem,hogy minek kell olyasmire időt és energiát (a társadalmi uszításról nem is beszélve) vesztegetni, ami mindenképpen bukásra ítélt próbálkozás. A piac hosszú távon a tökéletesség felé konvergál, akár tetszik, akár nem. A protekcionizmus és az izmozó nemzetállam többet árt mint használ, a nyitottság elősegíti a növekedést, a bezárkózásnak pontosan ellentétes hatása van.

Miért ne jönnének hozzánk, ha van, aki kevesebbel is beéri. Ha mindenkinek az Európában elérhető legzsírosabb fizetés kellene, akkor mindenki Norvégiába menne (de ez korántsem így van, a többség beéri jelentős életszínvonal javulással). Egy bolgárnak vagy egy indiainak Magyarország is lehet vonzó.