Egy nappal megnyújtott hétvégi szünet után itt vagyunk megint, ma arról beszélgethetnénk, hogy van-e értelme megpróbálni röghöz kötni a diplomásokat, és vajon kárhoztatható-e egy orvos azért, ha szeretne annyi pénzt keresni, amiből meg tud élni. Vitaindítónk Kacagóember.

Mondjátok el a véleményetek - akár itt, a blogon a kommentek között, akár e-mailben - és írjátok meg a saját történetetek, problémáitokat az utrakelo@gmail.com címre, vagy gyertek a Facebookra és szóljatok hozzá ott!

Kacagóember:

Az egész röghöz kötéssel, meg visszafizetéssel az a fő baj, hogy ezt az állam KIZÁRÓLAG magának köszönheti. Mert populista módon ólajtót csinált a felsőoktatás díszes kapuiból, mert konkrétan tojtak arra, hogy a felsőoktatási keretszámokat bármilyen szinten is a munkaerőpiachoz igazítsák. Mindeközben a szakképzési rendszert, ahol a mindennapi élethez szükséges ,,szakikat” képezték, tökéletesen megsemmisítették.

Egy lebegett a szemük előtt: ingyen diplomát boldog-boldogtalannak, hátha ránk szavaznak! Meg mint utólag kiderült: hátha lehet őket társadalmi szinten zsarolni ezzel a későbbiekben.

Hiába kötsz röghöz minden diplomást, nagy részüknek nem lesz se munkahelye, se fizetése. És így röghöz kötve is baromi nehéz bármit is visszakövetelni.

Szóval ne a becsapott több százezer egyetemistán/főiskoláson akarják behajtani a mindenkori kormányzatok ,,diplomával való” szavazatvásárlási kísérletének az árát, a társadalmi felemelkedésbe vetett hamis remények kamatait. Hajtsák be azokon, akik ezt az egész ökörséget kitalálták és kilobbizták. Nekik van miből.

Pénzéhes egy pályakezdő orvos, mert nem hajlandó itthon minimálbérért napi 16 órát dolgozni/ügyelni? Pénzéhes egy mérnök, mert külföldre menekül, mert ha idehaza nyer egy pályázatot, akkor az elnyert összeg 70%-át lenyúzzák róla a politikai prostituáltak? Pénzéhes egy közgazdász, ha elmegy külföldre, mert idehaza csak adócsalás mellett tudja fizetni a lakáshitelét?

A kimenők között alig akadnak, akik csak azért mennek ki, mert nem elég nekik idehaza a nettó 200.000 Ft, mikor külföldön meg kereshetnének 600.000 Ft-ot is…

Az állam beetet egy rakás fiatalt, hogy ,,kaptok ingyen diplomát, mert kell a társadalmi mobilitás, meg tudás alapú társadalom, meg akinek nincs diplomája, az nem is ember”, aztán x év múlva, mikor itthon kvázi semmilyen megélhetési lehetőségük nincs a végzett hallgatóknak, az arcukba tolja a bránert az állam és azt mondja ,,Nana! Nem mehettek sehová x évig, nekem kell rabszolgálnotok lyukas rézgarasért, mert én taníttattalak benneteket!”

Csak én érzem ezt mocsokságnak?