Bár az, hogy az ember nekivág az ismeretlennek, javarészt anyagi vagy lelki megfontolás eredménye, nem árt, ha tudjuk, milyen hivatalos elintéznivalók várnak ránk.

Mielőtt belevágnánk, hangsúlyoznánk, hogy a következőkben olyan dolgokat írunk le, melyek hivatalos elvárások. Ez nem jelenti azt, hogy mindenki leadja a személyigazolványát (sőt...), de ha minden szabályt betartunk, akkor ez bizony elvárás.

Mondjátok el a véleményetek - akár itt, a blogon a kommentek között, akár e-mailben - és írjátok meg a saját történetetek, problémáitokat az utrakelo@gmail.com címre, vagy gyertek a Facebookra és szóljatok hozzá ott!

De kezdjük az elején: ha megszületett a döntés, akkor el kell menni az illetékes jegyzőhöz (vagy külföldön a követségre) és be kell jelenteni, hogy állandó jelleggel külföldön akarunk élni.

Ekkor nyilatkozni kell, hogy szeretnénk-e adatainkat továbbra is magyar kézben tudni , vagy simán töröljenek a nyilvántartásból.

Ez az a pillanat, amikor (ha úgy döntünk), le kell adni a személyigazolványt és a lakcímkártyát. Ekkor kapunk egy új személyi azonosítóról és lakcímről szóló hatósági igazolványt a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalán keresztül. Ezzel tudjuk Magyarországon bejelenteni magunkat.

Ha úgy döntünk, hogy nem töröltetjük az adatainkat (amit mi erősen javasolnánk), akkor lakcímbejelentőt kell kitölteni (pontos lakcím nem kell, csak annyit, hogy nem Magyarországon élünk) és mindenfélékről nyilatkozni kell.

Nagyon fontos kérdés, hogy mi lesz a tb-vel, ugyanis azt nyilván külföldön fizetjük majd (illetve fizeti a munkaadó), de... és ez egy nagy DE... szerintünk érdemes megfontolni, hogy fizessük magunk után azt a havi 5000 forint körüli összeget, ami után már jár nekünk Magyarországon is az ellátás.

Különösen, hogy ez adónak számít, azaz eljöhet az a pillanat, amikor kamatostul behajtják, ami felettébb kellemetlen is lehet – arról nem is beszélve, hogy ha egy magyarországi látogatásánál baj történik és kórházba kerülünk. Hallottunk már rémtörténeteket, szóval jobb a békesség...

Ha minden rendben a külföldi munkával, és úgy döntünk, akkor egy NAV-os nyomtatványon tudunk kijelentkezni és lezár(at)ni a járulékfizetést.

Hirtelen és elsőre ennyit, ha valaki valami hibát vél felfedezni, vagy személyes tapasztalata van, az jöhet levélben vagy kommentekben itt, vagy a Facebookon.