A tegnapi poszt (mely a külföldi sikeres beilleszkedéshez szükséges hozzáállást ecsetelte) kapcsán mondta el Satteins saját, ausztriai tapasztalatait, melyek sokban árnyalják Pixel véleményét, aminek mi nagyon örülünk, mert a több nézőpont és tapasztalat több segítséget is nyújt.

Mondjátok el a véleményetek - akár itt, a blogon a kommentek között, akár e-mailben - és írjátok meg a saját történetetek, problémáitokat az utrakelo@gmail.com címre, vagy gyertek a Facebookra és szóljatok hozzá ott!

Satteins

Diploma felé tartok, az út 3/4 részén járok, de egy éves időtartamra meg kellett szakítanom a képzést financiális okokból kifolyólag. Ezért elhelyezkedtem Tirolban, szállodaiparban, néger munkára.

Az az urbanlegend kapásból megdől, miszerint itt nem lehet ám “feketézni”.
Mondanom sem kell, első két hét bejelentés nélküli. Utána kezembe nyomtak egy heti 40 óráról szóló munkaszerződést. Ehhez képest heti 70 órát dolgozok.

A munkáltatóm konkrétan hülyére vesz, ez az egész viselkedésmódján, hozzáállásán látszik. Kezdetben még füttyögött is nekem. De megmondtam neki, hogy ez Magyarországon durva sértésnek számít. Tehát vagy abbahagyja, vagy én hagyom ott a munkát. Abbahagyta. Nem vitás, ehhez a munkához erősen túlképzett vagyok.

Engem néznek hülyének

Még egy apróság: semmilyen hivatalos intézni valóról nem tájékoztat (se engem, sem az olasz, német munkatársaimat). Gondolok itt olyasmire, hogy ha Ausztriában valamelyik településen dolgozni kezdesz, 3 napon belül köteles vagy jelentkezni az adott önkormányzatnál. Ezt sok helyütt a munkaadó - aki ez esetben a szállásadó is - segít elintézni, mivel neki is alá kell írnia.

Én 25 éve kint élő ismerősöm révén tájékozott vagyok, de a főnököm az olasz kollégáim előtt “lefokoz”, hiteltelenné tesz. Ezért őket már nem is tájékoztatom semmilyen szükséges elintéznivalóról. Mert engem néznek hülyének..

A Bizrikshauptmannschaftnál egy kb. velem egyidős nőhöz kerültem ügyet intézni, mint a kutyájával, úgy beszélt velem. Valószínű, hogy a jelenlegi munkám miatt. Szóval az teljesen igaz, hogy sokat el kell nyelni, ha külföldre mész.

Téveszme a nyugat-európai jogállam

A jó hír az az, hogy ha minden jól megy, meg fogom kapni a ledolgozott óráim után járó túlórapénzt, a ki nem adott szabadságot (mert az nincsen), a 13. és 14 havi fizetést. Mert mondanom sem kell, hogy a talpig becsületes osztrák munkáltatóm azt is lespórolja rajtunk. Ennyire hülyére vesz. A külföldiek meg tájékozatlanok, és becumizzák ezt, sajnos.

Nekem is csak az a szerencsém, hogy itt van a negyedszázada kint élő ismerős.
Hozzátenném, hogy a tulaj 21 éves kis p..cs fiának 3500 eurós bicaja, saját, külön bejáratú BMW-je, és 700 eurós GUCCI nadrágjai vannak. Ha kihívom rá a munkaügyi felügyelőséget, nem fogom a könnyeimet hullatni. Hiszen ezt mind mi dolgoztuk össze neki.

Szóval észnél kell lenni. És le a “nyugat-európai jogállam” téveszméjével. Itt is mindenki ugyanúgy csal, ahogy csak tud.

Miben ver át a főnököm

1, a hivatalos szerződés dátuma előtti és utáni munkavégzés (= a munkavállaló önként és dalolva lemond a jogairól és a biztosításáról, azért, hogy a munkaadónak ne kelljen járulékot fizetni. Illetve még kockázatot is vállal egy esetleges bírság képében. Szakács ismerőst 3000 euróra büntettek hasonló dologért. Ez az ő büntetése, a munkavállalóé. A munkaadó bírsága más tészta, az is van.)

2, a hivatalos, szerződésben foglalt munkaidő jelentős túllépése, anyagi honorálás nélkül

3, jogosan járó szabadság (havi 2 nap) ki nem adása

4, alanyi jogon járó 13. és 14 havi fizetés (munkaviszony időtartamának megfelelő törtrészének) ki nem fizetése

5, fizetett ünnepnapokon történő munkavégzés kifizetésének elmulasztása

Amint fentebb említettem, ez a jelenség az osztrák vendéglátóiparban, vidéken nagyon elterjedt. Szinte az a meglepő, ahol nem így van.