Többen is jelezték nekünk, hogy fogalmuk sincs a nyári szabadságolások előtt két és fél perccel, hogy hazajöhetnek-e külföldi rendszámú autóval, és mi történik majd velük, ha ne adj' Isten, a rend éber őrei megállítják őket.

Mondjátok el a véleményetek - akár itt, a blogon a kommentek között, akár e-mailben - és írjátok meg a saját történetetek, problémáitokat az utrakelo@gmail.com címre, vagy gyertek a Facebookra és szóljatok hozzá ott!

Nem mintha megnyugtató lenne, de az alapvető jogok biztosának is van pár keresetlen kérdése (már megint) a kormányhoz, így aztán nem csoda, ha a Németországban, Ausztriában vagy akár Angliában fejüket vakarók tanácstalanok. Megint sikerült ugyanis egy olyan jogszabályt megalkotni, amely a legfinomabb megfogalmazás szerint is hagy kívánnivalókat maga után.

Ha jól értjük az ombudsman minapi közleményét, Szabó Máté egyik problémája az, hogy ha egyszer valakit megállítottak és levették a rendszámot (amihez a még jelenleg is hatályos szabályok szerint nem kell sok...), gyakorlatilag kideríthetetlen, hogy az a gépjármű hogyan tudja majd még egyszer elhagyni az országot.

A történet ott kezdődött, hogy az alapvetően szlovák rendszámokkal történt visszaélés (nagy zárójelben: már ezt sem értjük, hiszen ha egyszer Európai Unió van, akkor minek ez a rémes vacakolás – persze tudjuk, hogy a nyugati országok jó részében is próbálnak erre figyelni, de annak sem látjuk értelmét, részünkről jöhetne mondjuk egy közös uniós rendszám) miatt a magyar kormány törvényt alkotott, melynek értelmében a belföldi üzembentartó, tulajdonos, illetve magyarországi lakóhellyel rendelkező járművezető Magyarország területén nem jogosult külföldi rendszámú gépjárművet vezetni.

Állítólag dolgoznak rajta

A jogszabály ugyan meghatározott mentességet is, de ezeket meglehetősen nehézkes igazolni (olyan papírok kellenek hozzá, ami khmm... nem életszerű), márpedig ha nem tudjuk igazolni, akkor a rendszámot és a forgalmi engedélyt a helyszínen el kell venni.

Szabó Máté korábban már jelezte, hogy ez így nem lesz jó és állítólag folyik is a jogszabály átdolgozása, de nem kapkodják el, és hát ugye itt a nyár, amikor a fű sem nő, nemhogy politikus dolgozna, szóval a tippünk szerint majd valamikor ősz végére sikerül helyrehozni ezt az egész elmebajt.

Visszatérve a mostani levélre, az ombudsman álláspontja szerint az a sok millió forintos (sajnos ez esetben az autók értékét nézve szó szerint...) kérdés, hogy ha az üzembentartó nem kívánja a gépjárművét Magyarországon forgalomba helyezni, és a rendelkezésre álló idő alatt a szükséges iratokat sem tudja beszerezni, hogyan hagyhatja el az ország területét az autó rendszám nélkül.

Kapaszkodjatok meg, mert ez az a pont, ahol Abszurdisztán teljes menetsebességre kapcsol, ugyanis az országos rendőrfőkapitány válasza a felvetésre az volt, hogy tessék szépen ideiglenes forgalmi rendszámot kérni. Az ombudsman kellett hozzá, hogy közölje a magyar rendőrség fejével, hogy ilyen rendszám Magyarországon nem létezik... így aztán az autót képtelenség jogszerűen kivinni az országból.

Akkor most mit tegyünk?

Visszatérve a poszt elején feltett kérdésre, azaz hogyan jöjjenek haza azon kevesek (ez ironikus volt, csak szólunk...), akik a nyári szabadságuk legalább egy részét Magyarországon szeretnék eltölteni (itt tankolva az autóba, itt vásárolva, szolgáltatásokat igénybe véve, és sok-sok külföldön megkeresett euróból sok-sok áfát kifizetve) – nos, őszintén szólva nincsen érvényes és mindent megoldó válaszunk.

Alapvetően három esetet tudunk elképzelni: az első (és a legkevésbé ajánlott) a kockáztatás, azaz reménykedni abban, hogy nem igazoltatnak, vagy ha igen, jó fej lesz a rendőr. A második, hogy hazajönni és letenni az autót és magyar rendszámú autót kölcsönkérve / bérelve furikázni, ami azért lássuk be, közelebb áll a szánalmashoz, mint a vicceshez, és végül a harmadik megoldás: nem jönni haza és mindenki tehet egy szívességet. Menjenek ki inkább a szülők, testvérek hozzátok (már ha megoldható az elhelyezés), költsék ott a Magyarországon megkeresett pénzt.

Már csak azt nem értjük, mire jó ez az egész a magyar államnak?