Kommentek
160 Komment.
12
»
Vili SexpirVili SexpirTomfree792012.08.24 22:26 | 61

H??t ez sajnos el??g nagy baj.
Olyan az ?­r??s, mintha hatvanvalah??ny ??ves lenne, ez is f??j, az is f??j, ezt sem b?­rom, azt sem b?­rom… id??s emberek besz??lnek ?­gy.
Szomor??, ha ilyen ??llapotban ez a koroszt??ly, mi lesz 10-20 ??v m??lva?

BriaBria2012.08.24 22:55 | 62

Kedves Bogi,
??n nagyon nem szoktam kommentelni sok okb??l kifoly??lag, de most ??gy d??nt??ttem ?­rok neked.
Az igazs??g az, hogy a fejedben van a baj….ne haragudj, hogy ezt mondom, de tipikus szocialista felfog??sodb??l kifoly??lag mindenkit hib??ztatsz, csak saj??t magadat nem. Ahol most ??ll az ??leted, az csakis miattad van ?­gy. Te vagy a felel??s, nem a munk??d, vagy az orsz??g, vagy a politika…..senki nem tart a fejedhez pisztolyt, hogy ugyanott dolgozz ak??rh??ny ??ve szinte semmi p??nz??rt. V??ltoztass!!!Alak?­tsd te a saj??t ??letedet, ne pedig hagyd, hogy m??sok alak?­ts??k, mert m??soknak baromira nem fontos annyira, hogy te hogy ??lsz, ez csak neked fontos el??gg??. Vagyis kellene, hogy fontos legyen, mert ha az lenne, l??pt??l volna m??r r??g. Itt Magyarorsz??gon is, ??s m??shol is ugyanannnyi es??lyed van j??l ??lni, mint nem. Csak tanulni kell hozz??! Vegy??l szem??lyis??g fejleszt?? k??nyveket, ??s menj ilyen el??ad??sokra, mert legf??k??ppen ez a baj. Ahol most tartasz, az annak az eredm??nye, ahogyan eddig gondolkodt??l, ??s ha nem v??ltoztatsz gondolkod??sm??dot semmi sem fog v??ltozni. ??s ez ?­gy lenne, ha elutazn??l innen akkor is! Az eg??szs??gi ??llapotr??l pedig a v??lem??nyem az, hogy siralmas! Eg??szs??g n??lk??l nem ??let az ??let!Erre kell a legink??bb vigy??zni, ??s ehhez is rengeteg oktat??sra van sz??ks??ge a magyar n??pnek, hogy meg??rts??k, az eg??szs??g nem j??r alanyi jogon!!!!Tenni kell ??rte!A sz??let??skor id??t kapt??l, nem p??nzt ??s eg??szs??get!A tan??csom: tanulj, k??pezd magad, ??s l??pj??l, mert m??s nem fogja megtenni helyetted, ??s rem??lem majd egyszer egy pozit?­v ?­r??st fogok t??led olvasni!!!?rj mailt, ha b??rmit megosztan??l velem! ritaki@vipmail.hu

tivadar9tivadar9Szent Eltvíz2012.08.24 22:55 | 63

spec. egy k??m??vest, de m??g egy takar?­t??t is t??bbre tartok mint egy tan??rt, mert a j?? tan??r ritka mint a feh??r holl??...

Klaudia37Klaudia37Rhiannon2012.08.24 22:55 | 64

Kedves Rhiannon!
Lehet, hogy te k??lf??ldre k??sz??lsz ??s t??ged most London ??rdekel.
Mi??rt gondolod, hogy a k??rnyezetv??ltoz??s seg?­t? Sajnos egy durva p??lda erre, nemr??g olvastam, hogy egy apa felv??gta saj??t ??s csal??dja ereit, mert Mo-n ??s k??lf??ld??n sem siker??lt munk??t tal??lnia…
Att??l, hogy ki megy valaki k??lf??ldre ??s lesz p??nze (vagy nem), a lelki bajokat az egy??n kiviszi k??lf??ldre is..??s csak id?? k??rd??se, mikor ker??l ??jra felsz?­nre..
jah ha csak f??l??v akkor annyi… feladja a magyar mel??hely??t, belev??g, f??l??v tapasztalat, majd ism??t a kil??t??stalans??g lesz ??rr?? rajta, mert lelkileg nincs rendben..

dirigodirigo2012.08.24 23:24 | 65

Kedves Bogi.Csak r??szben tudok veled egyet??rteni.??n 56-os vagyok, m??r nem mai gyerek.Sok mindent kipr??b??ltam, mert az ??let engem is tapos mint a t??bbi sors ??s kort??rsamat.??n is m??r mindenf??l??n t??r??m a fejemet mert musz??ly ??s a csal??dban rajtam k?­v??l m??g 3 ember f??gg t??lem.R??j??ttem, hogy kb.10 ??vente musz??ly ??j p??ly??ra ??llnom ??s mer??ben ??j dologba kell belekezdenem.Voltam ??n m??r teheraut??sof??r, lakatos, aut??szerel??, taxis, rend??r, csill??s, k??m??ves, biztons??gi ??r, burkol?? ??s m??g sok minden m??r.Varrtam m??r gobleint, csipk??t, himeztem, medenc??t pucoltam, vagont raktam,t??rburkol??st csin??ltam, ??tteremben mosogattam. Most ??ppen k??nyvet ?­rok, egy thillert.Mindezt csak az??rt ?­rom le Neked, hogy l??sd: nem csak Te vagy egyed??l ma Mo.-on szarban hanem sok-sok kor ??s sorst??rsad, de mi abban k??l??nb??z??nk egym??st??l, hogy mindegyik??nknek m??r ??s m??s lehet??s??geink vannak a t??l??l??sre.??s azokat pr??b??ljuk okosan ki ??s felhaszn??lni.?¹gyhogy vess??l v??gett a s?­r??nkoz??snak hiszen egyed??l vagy ??s sokkal k??nnyebb a helyzeted, ??s TAL?LD KI ??S FEL MAGAD!!Megl??tod, az??rt itt is boldogulni fogsz m??g akkor is a sajn??lni nem fog senki.

mommomommotrinitysum2012.08.24 23:48 | 66

Olyan j??,hogy mindenki osztja az ??szt,m??rt nem lehet tiszteletben tartani egy ember v??lem??ny??t,m??rt kell fik??zni minden??rt ami nem egyezik a saj??t v??lem??nnyel,nem hallottatok olyat,hogy a lehet??s??gek v??gesek???s mert k??zalkalmazott,?­gy kell ?­rni valakir??l?Igen,nagy a b??r??kr??cia n??lunk de vannak k??zt??k ??rt??kes emberek.Egy tan??r enn??l t??bbet ??rdemel,aki erre ??ldozza az ??let??t.??s l??thatja kil??t??stalannak az ??letet.
A kommentekb??l ism??t kider??lt,h a magyar mennyire ??sszetart?? n??p.Itt sz?? sem lehetne ??sszetart??sr??l!
R??gen a magyar t??l??lt mindent,egyr??szt tanulatlanok,tapasztalatlanok voltak ??s nem volt p??lda el??tt??k.Hogy p??r sz??z kil?? m??terrel arr??bb meglehet boldogan ??lni a munk??nkb??l,s??t,m??g nyaralni is eljuthat,na meg van egy kis tartal??k.Olyan nagy k?­v??ns??g ez?
Nekem 16 ??ves a l??nyom,emelt szinten angolt tanul ??s oroszt,egy kis informatik??val.? m??r most tudja,h nem akar ??gy ??lni,mint a sz??lei.Magyarorsz??gon.??s t??mogatni fogom minenben,csak neki legyen jobb!!!

TruderTruder2012.08.24 23:52 | 67

A kifog??sokat a legk??nnyebb gy??rtani, pedig ??pp annnyi energi??t em??szt fel, mint a megold??sok keres??se.Vagy a v??ltoztatni akar??s. Minden fejben d??l el kedves Bogi. Ha akarod megoldod a probl??m??d, ha nem, akkor ezen az ??ton maradsz.Sir??nkozol, keseregsz, ??s nem fog t??rt??nni semmi, mert helyetted senki nem fogja megoldani.

na4na4Dubaimaskepp2012.08.24 23:52 | 68

Enn??l jobban nem is ??sszegezhetted volna: l??zer szakma, l??zer tud??s, l??zer mentalit??s, eredm??ny: l??zer ??let.

orvorv2012.08.24 23:57 | 69

AD??SOK BLUES

AGYAM TILTAKOZIK AZ AD??SS?G MIATT,
FELFOGHATNI NEM, MIT AKARNAK.
MONDHATNI,
K??NYSZER FEJTI MEG A K??RD??SEKET:
FEKETE MUNK?MB??L ??LEK ??S ABB??L IS ??LTETEK.

REM??LEM:
NEM ??JSZAKA KERESNEK MAJD MEG,
MERT NEM FIZETEM ??S NEM IS FOGOM, MERT NEM FIZETEM ??S NEM IS B?ROM,
??S A FALHOZ VERHETEM MAGAM,
AKKOR IS ELBASZTAM M?R, ??S K??SZ!

NO, MOST R?MJ??N â??E, VAGY NEM?
A KIVER?-, A LEVER?-, A BEHAJT??-LEG??NYSEREG,
AZ AZ IZZASZT??, BEJELENTETT, H?¹SHEGGY?? HORMON?LT
FENY?T?, AZ ILYESZT?, AZ ??ZENGET?,
A M??G NEM ?!?

AJ?NLOM, ??JSZAKA NE J??JJENEK,
MERT SOHA NEM ALSZOM J??L ??S B??K??TLEN VAGYOK!
J??JJENEK INK?BB NAPPAL, MIKOR BE NEM ENGEDEM.
??S SZARJANAK A KAPUM EL??, AHOGY ??N IS ?VEL??K TESZEM!

AZT?N LEHET, HOGY MEGHALOK.
MAJD A H??LY??K MEG??LIK A RABSZLOG?T,
??S MEGHALNAK EMIATT ?K IS.

NYIHAHHA-JUHAHHA, NYIHAHHA-JUHAHA-NYIHA-JEE!!!
??S V??G??L MAJD MEGHALNAK AZ ??SSZES RABSZOLGATART??K IS.

orvorv2012.08.25 00:04 | 70

Ezt kb. 2 ??r??val a blog olvas??sa el??tt ?­rtam.
Ne legy??l ??ngyilkos. Ne legy??nk egy??tt ??ngyilkosok.
Tal??n valami ??j hit, miszt??rium az eg??sz, enni se musz??j.
Ellesz??nk, t??meg, ??s csendesen eliszogatjuk a l??r??t ??s v??gign??zz??k …

orvorv2012.08.25 00:04 | 71

Ezt kb. 2 ??r??val a blog olvas??sa el??tt ?­rtam.
Ne legy??l ??ngyilkos. Ne legy??nk egy??tt ??ngyilkosok.
Tal??n valami ??j hit, miszt??rium az eg??sz, enni se musz??j.
Ellesz??nk, t??meg, ??s csendesen eliszogatjuk a l??r??t ??s v??gign??zz??k …

orvorv2012.08.25 00:04 | 72

Ezt kb. 2 ??r??val a blog olvas??sa el??tt ?­rtam.
Ne legy??l ??ngyilkos. Ne legy??nk egy??tt ??ngyilkosok.
Tal??n valami ??j hit, miszt??rium az eg??sz, enni se musz??j.
Ellesz??nk, t??meg, ??s csendesen eliszogatjuk a l??r??t ??s v??gign??zz??k …

orvorv2012.08.25 00:04 | 73

Ezt kb. 2 ??r??val a blog olvas??sa el??tt ?­rtam.
Ne legy??l ??ngyilkos. Ne legy??nk egy??tt ??ngyilkosok.
Tal??n valami ??j hit, miszt??rium az eg??sz, enni se musz??j.
Ellesz??nk, t??meg, ??s csendesen eliszogatjuk a l??r??t ??s v??gign??zz??k …

TruderTruder2012.08.25 00:05 | 74

Mi is ez a koroszt??ly vagyunk. Mindketten v??llalkoztunk, a f??rjem is, ??n is. Azt??n miut??n kikapartuk a geszteny??t magunknak kir??ntott??k al??lunk a talajt, a f??rjem t??nkrement, p??ly??zgatni kezdett. V??laszt sem kapott..Munkan??lk??lire nem jogosult. Nem riny??lni kezdett, hanem leporolta a 30 ??ve nem forgatott n??met k??nyveit, ??s nekil??tott tanulni, ??s kifel?? p??ly??zgatni. Siker??lt, k??t h??t alatt. Most ezer km- re dolgozik. Nem err??l ??lmodtunk, egyik??nk sem, de m??gis p??ratlan szerencs??nek tartjuk, hogy j??tt egy lehet??s??g, ami mellett nem vonultunk el, mert k??nnyelm??s??g lett volna. 3 hetente j??r haza.
A fiam??k m??sf??l ??ve mentek ki a menyemmel Londonba. A l??nyom egyetemista, koll??giumban lakik, t??lem t??vol. Szar, mit ne mondjak, de most erre vagyunk berendezkedve. ??n nem tudok egyel??re elmenni, mert ??n m??g csin??lom a v??llalkoz??som, m??g megyeget, k??zel sem ??gy, mint ??vekkel ezel??tt.( Meg a l??nyomat sem hagyhatom teljesen mag??ra, kell, hogy v??rjam, mikor hazaj??n.) Pedig odateszem magam, m??g nem voltam ??letemben t??pp??nzen…
??s nem olyan egyszer?? itt mindent felsz??molni,(h??z, stb…) f??k??pp ha ezt nem tekintj??k, csak ??tmeneti megold??snak.
Az ??n sz??leim is id??sek, orvoshoz cipelem felv??ltva ??ket, hol anyut, hol Aput, teh??t m??g ez a probl??ma is idek??t.
A gyerekeknek is meg kellett v?­vniuk a maguk csat??j??t Londonban, ott sem kolb??szb??l van a ker?­t??s…
Mit mondjak? ??n sem err??l ??lmodoztam, de tessz??k a dolgunkat, igyeksz??nk alkalmazkodni, ??s ??lni a lehet??s??gekkel, amik vannak, amiket teremt??nk magunknak.
Aki balf??k itthon, az ??lhetetlen b??rhol a vil??gban.

orvorv2012.08.25 00:06 | 75

Eln??z??st a b??n??z??s??rt.

Rózsa TündeRózsa Tünde2012.08.25 00:18 | 76

?rtam egy baromi hossz?? hsz-t, de elsz??llt…most felakasszam magam? majd ha lesz er??m ??jra le?­rom. Most pedig megyek az ??gyba a p??rommal, boldognak lenni :-)))

orvorvTruder2012.08.25 00:45 | 77

Gondolom neked minden megy, j??l siker??ltek a dolgok, nem is a p??nz, hanem ??gy ??ltal??ban. A megbecs??l??s, ami ??vez, nem csak megalapozott, de j??t tesz az ut??nad ??rkez??knek is, p??ld??t adva, motiv??lva ezzel ??ket. Sikereid cs??csa m??g nem j??tt el, hisz gondj??val nehezen k??zd?? ismeretlen valaki ??let??be bele-belesz??lsz m??g, “j??sz??nd??kkoddal” hasznosul a sok s??lyos tapasztalat. Nem vagy idegen, ??rzed m??r, amikor belesz??lsz m??sok b??nat??ba.
Nem vagy idegen, s??t, hatalom Vagy ism??t, itt is, ahogy azt ??lmodod.
Azt meg tal??n ??szre sem veszed, hogy a “nemj??lsiker??lt”-??let az nem ter??lad, hanem a lehet??s??geidr??l sz??l,
??s nem szerencs??tlen az, aki ??szinte ??s felt??rja azt, amivel egyed??l nem tud m??r tov??bb menni.

Ezzel szemben az ,aki t??mondatokban kommentel??, aki ?­t??lkezni mer, ??s ett??l feln??z mag??ra.
Egy hi??nyait??l k??zk??d??, bar??tokt??l elker??lt, rossz hangulat?? ??letet ??l?? Ember.

Rózsa TündeRózsa Tünde2012.08.25 00:56 | 78

Na, j??, le?­rom r??viden. 3 ??ve vagyok Angli??ban. 40 ??vesen ??rkeztem. Tan?­t??n?? lettem volna otthon, ha lett volna munk??m. Nem volt, de volt ??s van 3 gy??ny??r?? gyerekem. 51 ezer csal??dib??l teng??dt??nk…otthagytam ??ket. Ment a gy??m??gy, elint??ztem, innen, hogy ne vigy??k el ??ket. Ma a nagy m??r egyetemista, kifizett??nk milli??s nagys??grend?? tartoz??st, a kiskor??m kint t??lt??tte velem a nyarat, de nem akar maradni, nem er??ltetem. A b??tyja a gy??mja. Mindenki boldog. Soha nem voltam beteg, nem f??j semmim, mert nem is gondolok erre. Anyu majdnem 70, k??sz??ni j??l van. Hetente egyszer felm??szik az ??t??dikre a sr??cokhoz. Mindenki boldog ??s el??gedett. ??s!! Itt ismertem meg azt az embert, akir??l sokan eg??sz ??let??kben csak ??lmodni mernek. ??s! Tan?­tok!! Itt! Magyarul, magyar gyerekeket. ??s! H??zaim vannak b??rbe adva, teh??t tudom, nagyon sokan j??nnek negyven f??l??tt.
Mir??l besz??lsz? Mi??rt vagy ??reg? ??n 100 ??vre rendezkedtem be, teh??t m??g f??lid??s sem vagyok. Ebb??l az els?? 20 a gyerekkor. Vagyis? ??letem legszebb ??veit ??lem! Akt?­van, boldogan. Dehogy f??j! N??zd meg a Secret vagy Titok c?­m?? filmet! Ja, angolt egy gyorstalpal??n v??geztem, miel??tt kij??ttem…az??ta se tudom, de besz??lem :-))
Nem az??rt ?­rtam, hogy jobban f??jjon, az??rt ?­rtam, hogy gondolkodj. ??n lettem volna a vil??g legboldogabb embere, ha tan?­thattam volna, de nem kellettem, mert levelez??n v??geztem. 3 kicsi gyerek mellett. Neh??z volt? Igen! Akkor m??g dolgoztam, napi 16 ??r??t egy kocsm??ban! Mit tudsz te az ??letr??l? Sokszor olyan g??d??rben voltam, hogy m??r-m??r belepett a szar. De tudod mi??rt j?? lent lenni? Mert onnan m??r csak felfele mehetsz!!
Szedd ??ssze magad, holnap mosolyogva menj a gyerekek k??z??, hiszen a gyerekek adj??k a legt??bb er??t. K??r, hogy nincs gyereked, nem szerencse! Ezzel a gondolkod??ssal romba d??nt??d a tan?­tv??nyaidat. Mi az, hogy ??l?? munka? ??n a tan??raimat nem l??ttam ??lni! A j?? tan??raimat legal??bbis. Ha nekem csak fele jutott volna anno abb??l, amit te itt le?­rsz, sosem j??v??k ide! De nem b??nom, ennek ?­gy kellett lenni, hiszen a szerelem, az igazi itt tal??lt r??m. ??s az ??lmom, hogy tan?­thatok. Most k??sz??l??k elv??gezni egy itteni egyetemet :-)) Do not worry, be happy!!

jonahjonahTruder2012.08.25 07:22 | 79

Az a helyzet, hogy akkor a f??rjed is balf??k, mert elment, vagy a gyerekeid? Nem ?­gy gondolom, amit le?­rt??l. Lenin azt mondta Tenni tenni kell, ezt bevette a sok f??lre nevelt ember a 40 ??v alatt, mivel gyakorlatilag szinte mindent dot??lt az ??llam a csekkbefizet??st??l, az aut??n ??t a lak??sig, term??szetesen k??lf??ldi k??lcs??n??kb??l, amit m??g nem is az IMF, hanem mag??nbankok t??mogattak, ez??rt a magyar a tenni helyett ellustult. Mivel az ??llam a j?? szocializmusban teljesen mindegy milyen v??ls??g volt 1977-ben akkor is elengedte a banki tartoz??s fel??t ,mert j??l fizetett az ad??s (Igaz, hogy a 60 %-t engedte el, amit k??lcs??n??kb??l ??lltak), de ez kit ??rdekelt. Ezeknek a szerencs??tleneknek a gyerekei is ilyenek, nem v??letlen az, hogy el van ad??sodva az orsz??g, hozz??szokott a buta magyar, hogy bemegyek a bankba felveszem a hitelt ??s semmi gondom, csak most m??r nem volt itt k??d??r elvt??rs hogy tov??bb s??llyessze az orsz??got. Ennek ez az oka, ??s aki itt nem tud ??lni annak az az oka, hogy nem tud tervezni, mert nem lehet, mert annyira megszokt??k a semmittev??st, hogy csak egy??n szintj??n k??pes gondolkodni rendszerben nem.

Ennek ez az oka, kinn van rendszer, van lehet??s??g tervezni, r??viden ennyi err??l a v??lem??nyem.

Term??szetesen mindenki hib??s, az ??llam, mert nem gondolkodik a magyar helyett, a bankok mert azok a szemetek 300 ??ve ?­gy m??k??dnek, mert ez ?­gy m??k??dik. A nyugat mert az?? a bank, nem nagy baj, hogy az OTP magyar, mert azt meg â?¾zsid??kâ? ir??ny?­tj??k ugye. De ??ppen az eur?? is hib??s, mert ??ssze vissza megy fel le.

A l??nyeg, a magyar nem hib??s semmi??rt mert mi vagyunk a vil??g csakr??j??nak k??zpontja, most ez a legnagyobb baroms??g.

??s akinek van esze az elmegy.

DubaimaskeppDubaimaskeppcirmi2012.08.25 07:25 | 80

Abszolut a sajat okulasomra kerdezem, nemcsak Cirmitol:

A rinyalasra mondjatok szinonimat, ami kifejezi ugyanugy azt az onsajnalatbol taplalkozo, onsorsronto, celtalan panaszkodast?

Nekem sem tetszik a szo (sot, ha jol gondolom ez nem is magyar, hanem roma szo) , csak nem tudok helyette masikat… A panasz nem ugyanaz, a siras megint csak mast jelent…

Otletek?

sokadiksokadik2012.08.25 07:40 | 81

67-es
Olvasd v??gig m??gegyszer a posztot, majd a szerinted fik??z?? v??lem??nyeket.
Ide, pont most nem illik a megjegyz??sed: “A kommentekb??l ism??t kider??lt,h a magyar mennyire ??sszetart?? n??p.Itt sz?? sem lehetne ??sszetart??sr??l!”
"e;Kem??ny, de nagyon igaz kritik??k"e;, az ink??bb ideill?? b?­r??lat lenne. A m??ltra val?? hivatkoz??snak itt nincs semmi ??rtelme.
Bogi egy ??nsajn??lattal teli ember, amin csak ?? maga tud v??ltoztatni, hogy ne ?­gy legyen. A lehet??s??geinknek, pedig csak mi magunk szabunk hat??rt, ??s ehhez nem kell OSHO-nak, vagy a Dalai L??m??nak lennie senkinek, hogy meg??rtse. ??n minden hozz??sz??l??nak k??sz??n??m, hogy elmondta kritik??j??t, mert b??rmennyire is f??jdalmas a posztol??nak. Boginak, ??s azoknak az embereknek, akik vele hasonl?? helyzetben ??rzik magukat, bizony nem sajn??lkoz??sra, hanem arra van sz??ks??g??k, hogy v??ltsanak azon az ??leten, ??letm??don, ami miatt ilyen helyzetbe, ??let??rz??sbe hozt??k magukat: “
Mindannyian hozunk ??let??nk sor??n rossz d??nt??seket, ez ?­gy van rendj??n. Meg az is, hogy ez addig sosem fog befejez??dni, am?­g saj??t magunk el??tt ezt nem ismerj??k fel/be, hogy tudjunk bel??le mi magunk tanulni, ??s ??jakat, m??s d??nt??seket hozni.
Elolvastam Bogi b??vebb t??j??koztat??s??t is, ami ahhelyett, hogy elfogadn?? a kritik??kat, ??s egy re??lis “lelt??rt” k??sz?­tene arr??l, hogy eddig mit is tett mag????rt, tov??bbra is m??sokra, azaz a k??r??lm??nyekre mutogat, s am?­g ?­gy van biztos lehet benne, hogy nem lesz semmivel jobb az ??lete. ??n, n?? l??temre 5-sz??r kezdtem ??jra, nemhogy 0-r??l, hanem m?­nuszr??l, ??gy lelkileg, mint anyagilag, ??s egyszer sem m??sok segjts??g??re v??gyva ??lltam fel a g??d??rb??l. Most, majd 50 ??vesen is ezt fogom tenni, ha arra van sz??ks??g, ??s 20 ??v m??lva is. Ugyanis elfogadtam, hogy minden, amire hivatkozhatn??k, csak egy ??jabb kifog??s arra, hogy ne l??pjek ki a g??d??rb??l.

jonahjonahDubaimaskepp2012.08.25 07:53 | 82

Kedves Dubaimaskepp

Vannak itt ??ll?­t??lagos tan?­t??n??k, akik elvileg tanultak etimol??gi??t, hajr??..., b??r, ha a magyar oktat??si rendszerb??l indulok ki pl??ne a r??gib??l, de a ma feleslegesen kik??pzett 10000 sz??mra k??t k??r??mreszel??s k??z??tt megszerzett “diplom??val” rendelkez?? tan?­t??kra is igaz ez (Akik tudjuk, hogy a “tan?­t??s” miatt mennek tan?­t??nak, nem pedig az??rt mert 3-ad er??fesz?­t??ssel lehet diplom??t szerezni, mint egy tisztess??ges szakon) akkor ezt megk??rdezhetn??d egy vad??szg??r??nyt??l is.

riny??l (szleng) Agg??dik, magyar??zkodik, vit??zik.

capak10capak102012.08.25 08:08 | 83

Teljesen felh??bor?­t a lev??l, kedves “k??zalkalmazott”, tal??n egy sz?? ismerete el??g lehetett volna a boldogul??shoz- ez a sz?? a munka, munka. Nem sir??nkozni ??s sajn??ltatni kellene mag??t, keresni a hib??t mindenben ??s mindenkiben, hanem dolgozni! Nekem 3 gyermekem van,magam egy 8 gyerekes csal??dban n??ttem fel, annak minden h??tr??ny??val,vil??g??letemben dolgoztam- mind?­g nagyon sokat, a munka mellett tanultam ??s neveltem a gyerekeimet. Most feln??ttek m??r, ha kellene ??k seg?­ten??nek, de nem szorulok r??-ma is napi 12 ??r??kat dolgozom-gondozom a kertet,bef??z??k,takar?­tok stb. Egy gyermekem k??lf??ld??n dolgozik ugyan, de nem az itthoni munkan??lk??lis??g miatt ment el itthonr??l, hanem mert ottani egyetemen tanult(maga kereste meg takat?­t??ssal, ford?­t??ssal a tand?­j ??s a meg??lhet??se k??lts??geit), nem panaszkodott, hogy ez milyen neh??z az egyetem mellett,hanem dolgozott- ??s l??ss csod??t k??lf??ld??n is csak munk??val lehet boldogulni!Szerintem nem k??s?? most sem elkezdeni dolgozni, k??r??l kellene n??zni hogy mit lehetne,pl. takar?­tani, gyrekekre fe??gyelni..stb Nagyon sokan vannak sajnos, akiknek l??te a panaszkod??s ??s az ??nsajn??lat- h??t ??n nem sajn??lom se kicsit, se nagyon! M??gegyszer figyelm??be aj??nlom ezt az egy sz??t: MUNKA

Szamóca ÁbrisSzamóca Ábris2012.08.25 08:35 | 84

Na ez annyira tipikus: mindenki hib??s csak ??n nem. M??gis mi a …akad??lyozott meg abban, hogy olyan munk??t keress??l, amit szeretsz?

Neked telejsen mindegy hogy hol ??lsz, neked nem csak hogy k??lf??ldre nem, de m??g a szomsz??d faluba sem javasoln??m a k??lt??z??st.

Szerintem k??lf??ld??n is azon boldogulnak akik egy??bk??nt otthon is hajland??ak voltak v??ltoz??sra, hajland??ak voltak megmozdulni, felemelni a fenek??ket, ??s nem az ??llamt??l v??rni mindent.

VerusanyusVerusanyus2012.08.25 08:43 | 85

Ha j??l??rtem pedag??gus, kedves Bogi.
Szerintem hozza ki adodts??gaib??l a legt??bbet! Mi az hogy, aki id??sebb nem mehet ki k??lf??dre?! Ne ??ssa el mag??t m??r az ??lete k??zep??n!

Lehet, hogy t??l naiv vagyok, de ??n biztos minden er??met ??sszeszedn??m, belev??gn??k nyelvtanul??sba, ??s mint pedag??gus elszeg??dn??k k??lf??ld??n nevel??-n??nek. Nagyobb gyerekek mellett nincs olyan nagy fizikai ig??nybev??tel.
Nyugaton, ahol teljes ??ll??sban alkalmaznak un. “nanyket “ = lakhat??st is biztos?­tanak (k??l??n lakr??sszel).
Fizet??se elegend?? lenne arra is, hogy sz??lei mell?? idehaz??ra seg?­t??t tal??ljon, ??s 3 havonta m??g haza is j??hetne hozz??juk.
Ez csak egy ??ll??s ami v??rhatna egy pedag??gust (tal??n legf??k??pp olyan csal??dot kereshetne, akik magyarsz??rmaz??suak, de m??r nem besz??lik a magyart ??s m??g is unok??juk, gyermek??k stb-nek szertn??k megtan?­tatni….??n lenne a legmegfelel??bb erre!

12 ??vvel ezel??tt dolgoztam kint Angli??ban onnan szedtem ??tletem,??s nem hiszem, hogy az az ??ll??s, ??s adotts??gai megv??ltoztak volna az??ta.
Lehet, hogy t??l r??zsasz?­n amit elk??pzeltem, de nem lesz ereje a v??ltoztat??shoz, ha mindennek csak a s??t??t oldal??t l??tja.
Ne adja fel!

jonahjonahtrinitysum2012.08.25 08:44 | 86

Kedves trinitysum, ??s Nagy Tibor:

Ez bizony a Ti hib??tok. Nem mai nemzed??k??, a mai nemzed??knek sokkal nehezebb a dolga mint nektek volt. Ti hib??tok, hogy a mai nemzed??k a 30 – 40 ??vesek nem k??pesek l??p??st tartani a korral, a ti hib??tok, hogy nem voltatok k??pesek seg?­teni a fiataloknak szinte csak p??nzzel. A p??nz nem megold??s semmire. Ugye tiszt??ban vagy vele, hogy 1989-ben Magyarorsz??gon volt a legkevesebb idegen nyelvet besz??l?? ember (Oroszt m??g csakcsak gagyokt??k, de nyugati nyelveket egy??ltal??n nem, vagy kir?­v??an kevesen).
Mivel nem tudott ??s nem is akart seg?­teni a mai 50-es 60-as koroszt??ly nekik, mivel azt sem tudt??k hogyan kellene nekiindulni. A mai 30-asok maguknak kapart??k ki a geszteny??t, mert a kutya nem seg?­tett nekik, max p??nzel. Valamint !amelyik dolgozik! 30 ??vesen t??bbet dolgozott, mint a Te koroszt??lyod eg??sz ??let??ben, induljunk ki csak bel??lem, a m??lt ??vben 3600 ??r??t dolgoztam, azel??tt 3300-at, ??s nem aludva, meg s??t??lgatva, sz??val ??rtem amit akarsz mondani, de nincs igazad, mert amibe Te koroszt??lyod belesz??letett, az nem az amibe a mai, vagy 20 as ??vekben, vagy a 40 -esben.
Persze tudom r??gen mindenkinek volt munkahelye, igaz munk??ja, csak 30 %-nak, de dolgoztak, most 50 % dolgozik, de azok viszont t??nyleg dolgozik. Sz??val ma jobb az ar??ny.

Azt??n ??ssze se akard hasonl?­tani a 20-as ??vekben sz??letetteket a Te koroszt??lyoddal (A nagymam??m 92 ??ves, sz??val tudom!). Mert m??s volt a gondolkod??suk is. Sokkal t??bbet dolgoztak mint a az 1950-es ??vekben sz??letettek. De hogy mondjak neked valamit aki 1940-ben sz??letett (A mai 70es ??vekben j??r??k (ap??m 72 ??ves ??s mes??lt a gyerekkor??r??l)) azok is nagyon m??shogy gondolkodnak mint Ti, mert 40 -es ??vek ??h?­ns??g volt, mert 56-ban m??r kamaszok voltak, ??s sokat szenvedtek, a Te koroszt??lyod szenvedett a legkevesebbet, m??g gondolkodni sem nagyon kellett.

Mikor Te 40 ??ves volt??l volt egy egzisztenci??d, szerinted, aki ma 30 ??ves milyen van neki? Semmilyen.

Ugyan a Te koroszt??lyod nem szakadt meg mikor 30 ??ves volt, de Te elmondan??d, hogyan kellene a mai fiataloknak tenni??k igaz? ??s akkor csak egy k??rd??sem maradt? Szerinted ez ?­gy j??l van? Nem nincs j??l. Mert ha Te 50 ??vesen tanult??l meg egy szakm??t, akkor az olyan is. Mert tudod ma sajnos nem el??g egy 2 – 6 h??napos betan?­tott szakma a legt??bb jobb szakm??hoz. Hanem ??vek kellenek hozz??, hogy j?? is legy??l benne, ??s nem f??lr??szegen a hatlapfej?? eszterga mellett, vagy egy villanyszerel?? megtanulta a szakm??t, majd 10 ??v m??lva hozz??tanult, azt??n megvolt. Ma minden h??ten kell tanulni, hogy haladj, ??s ezt a Te koroszt??lyod fel sem b?­rja, akarja, tudja fogni. Sz??val ha lehet lapos k??sz??sban balra el k??szi.

(Nem ellenetek sz??lt, mert lehet, hogy ti vagytok az ??d?­t?? kiv??telek, hanem a be?­r??sod ellen, amit te helyesnek tartasz, az 1970-ban frank?? volt ma nem)

Valamint ??ltal??nos?­tani sem lehet, nem is volt c??lom, mert nem, de a l??nyeg benne van, ??s rem??lem nem j??nnek majd az okosabbn??l okosabb f??lmondatot kiszedeget?? kommentek. K??szi..

sokadiksokadikSzamóca Ábris2012.08.25 08:45 | 87

“Szerintem k??lf??ld??n is azon boldogulnak akik egy??bk??nt otthon is hajland??ak voltak v??ltoz??sra, hajland??ak voltak megmozdulni, felemelni a fenek??ket, ??s nem az ??llamt??l v??rni mindent.”

J??l l??tod!

Kieg??sz?­ten??m, ha megengeded:

Szerintem k??lf??ld??n is azok boldogulnak kort??l, nemt??l, vall??si, politikai, t??rsadalmi, sz??rmaz??si, ??s faji hovatartoz??st??l f??ggetlen??l. akik egy??bk??nt otthon is hajland??ak voltak v??ltoz??sra, hajland??ak voltak megmozdulni, felemelni a fenek??ket, ??s nem az ??llamt??l v??rni mindent.

Vagyunk sokan ebb??l a r??tegb??l, akiknek Magyarorsz??gon siker??lt megtal??lni a megfelel?? ??letet amit ??lni akarnak, ??s vagyunk sokan, akik nem. Akik nem, azok pedig sokan m??g ??jabb lehet??s??geket keres??nk, kerest??nk, el??g nagy ez a F??ld…

jonahjonahVerusanyus2012.08.25 08:49 | 88

Kedves Verusanyus:

Teljesen igazad van, de ehhez ??letfelfog??s is kell, ??s akarater?? is a tanul??shoz, a v??ltoztat??shoz, a fejl??d??snek motiv??ci??t kellene jelentenie nem pedig undort, hogy m??g ez is h??travan, ??s ezzel is foglalkozni kell felfog??st. Teljesen jogos amit ?­rsz, de ehhez egy fajta felfog??s is kell, ami otthon nagyon sok emberben nincs meg.

jonahjonahsokadik2012.08.25 08:50 | 89

+ 1

RhiannonRhiannonKlaudia372012.08.25 09:01 | 90

Kedves Klaudia!

Olvasd ??jra. Nem azt mondtam, hogy pakoljon ??s menjen. Kezdjen el tervezni, n??zze meg a lehet??s??geket. K??sz??lj??n fel r??. Az minimum f??l ??v. ??n most kb ott tartok.
Igen, ha az ember elhiszi a k??zvet?­t??nek, hogy nyelvtud??s n??lk??l, elint??z??nk mindent, kij??ssz leadsz 300000ft-ot, akkor igen, kb ez a v??ge. Sokan j??rnak ?­gy? Igen, mert hinni akarnak ??s nem tudni! Nagy k??l??nbs??g.
Tiszt??ban vagyok a kereslettel a szakm??mba, amit ott kint szeretn??k csin??lni. Folyamatosan n??zem a hirdet??oldalakat. Ha nem j??n be, mert m??gsem el??g az angolom, el fogok v??llalni mindent. Ha nem siker??l London, m??r van egy m??sik v??ros, ahol ??gy n??z ki haveri seg?­ts??ggel lesz munk??nk. ??s nem k??t heti p??nzzel megy??nk ki. Ezt nevezem ??n r??k??sz??l??snek.

A m??sik, nem hiszek a pszichom??kusoknak. Szerintem az is olyan kamudiploma mint a t??bbi. Vagy tudsz magadon seg?­teni, vagy nem. De ha az ember meg sem pr??b??lja, akkor abb??l csak megkesered??s ??s m??g m??lyebb v??ls??g fakad. Idegen k??rnyezet, felel??ss??g a saj??t d??nt??s??nk fel??, el??seg?­ti az embert, hogy hely??re tegye a fej??ben a gondokat ??s feln??j??n. Tal??n ??szrevesz majd k??zben olyan dolgokat, amik mellett elment naponta, teljesebb ember lesz. Az ??let nem habos torta, mindenkit megpr??b??l valamilyen m??don. A csap??sokat b?­rni kell, a probl??m??kat meg kell tudni oldani. Azt mondj??k, az Isten nem tesz r??d t??bbet, mint amit el tudsz b?­rni.
Persze, lehet hogy ez csak az ??n sz??ls??s??ges v??lem??nyem, de ha m??r ott tart, hogy az ??ngyilkoss??g az egyetlen menek??l????t, akkor mindenk??ppen bele kell v??gni.

sokadiksokadikjonah2012.08.25 09:08 | 91

87-es
Teljesen igazad van, a gondolkod??sunk, az ??n??ll?? d??nt??shoz?? k??pess??g??nk, a magunk??rt ??s a tetteink??rt val?? felel??ss??g v??llal??sunk, a v??ltoztat??sra, az ??ner??b??l, saj??t fejl??d??s??nkre val?? tanul??si ??s tud??s v??gyunkat nyomt??k a b??ka segge al?? a mi gyerekkorunk idej??n. Nem kellett “eladni magad”, a munk??dat, ??rt??ket k??pviselned emberileg az??rt, hogy meg??lj. Ett??l f??ggetlen??l nem volt k??nny?? nek??nk sem, csak m??sk??pp. Tudod, az emberi elme nagyon rafin??lt, ??s ha nem csiszolod magad, m??s teszi meg helyetted, s ??szre sem veszed, hogy nem te vagy m??r saj??t ??leted ir??ny?­t??ja. Ezt az??rt tipikusan a Mi koroszt??lyunknak kellett meg/??t??lnie, ami az eredm??nyeit l??tva, semmivel sem k??nnyebb, mint b??rmelyik m??sik??.
A fentiekt??l eltekintve, senkinek semmi ??s senki nem tud adni feloldoz??st az??rt, amit elk??vetet maga ellen, ha ?? maga ezt nem teszi meg.
Nekem pl. kit k??ne okolnom magamon k?­v??l az??rt, hogy a net-en l??gok, osztva az ??szt, ahhelyet, hogy tanuln??m a hollandot, aminek t??k??letes?­t??se n??lk??l ugyan tudok m??r dolgozni, de az emberi kapcsolataim, a bar??ti k??r??m b??v?­t??se, az itteni lehet??s??geim m??gnagyobb t??rh??z??nak felfedez??se nem fog menni, s, ha 5-8 ??ves gyerek szintj??n ismerem csak a nyelvet, akkor hi??ba vagyok feln??tt, nincs es??lyem r?? hogy ak??nt is ??rezhessem magam az ??let minden ter??let??n. Ez ennyire egyszer??.

sokadiksokadikjonah2012.08.25 09:18 | 92

90-es

K??sz??n??m, j??l esett az eg??mnak.

Klaudia37Klaudia372012.08.25 10:25 | 93

Kedves Rhiannon!
“j??v??k??pem kb. az ??ngyilkoss??g. Egy ??v, ??t ??v vagy h??sz ??v m??lva.
Mindketten seg?­teni akarunk, bennem m??g sohasem vet??d??tt fel ez a gondolat, rem??lem benned sem. Ez??rt ??gy v??lem, mivel nem ??rezz??k ??t a helyzetet, mi nem is tudunk semmilyen tan??ccsal, v??daskod??ssal hitelesek lenni. Nem az sz??m?­t, hogy mit ??rt el, hanem hogy megold??sk??nt felmer??l a hal??l. ??s akin??l gondolatban, s??t t??bb emberrel is megosztva felmer??l…annak orvosi seg?­ts??gre lesz sz??ks??ge el??bb-ut??bb..Csak ezut??n kezd??dhet el a f??jdalmas!!! fel??p??l??s (szellemileg), aki nem k??pes r?? ??jra ??s ??jra pr??b??lkozik, egyszer ??sszej??n.

Klaudia37Klaudia37Klaudia372012.08.25 10:33 | 94

Aki nem k??pes r??, ??jra ??s ??jra pr??b??lkozik, egyszer ??sszej??n a sikeres ??ngyilkoss??g.

Klaudia37Klaudia372012.08.25 10:49 | 95

Kedves mommo!
“? m??r most tudja,h nem akar ??gy ??lni,mint a sz??lei.Magyarorsz??gon.”
Nagyap??mnak egy munkahelye volt ??let??ben, ??desap??m m??r t??bb orsz??gban is dolgozott, p??r ??v ut??n vissza is t??rt, nyitott szellemben nevelt, nekem els?? igazi munkahelyemet (az otthoni di??kmunk??t lesz??m?­tva) k??lf??ld??n siker??lt megszereznem. Elgondolkodtat?? tendencia..

Gyula78Gyula78jonah2012.08.25 11:50 | 96

szia
a 87-es kommenthez:
90%-ban megint egyet??rt??nk. 5% a rendszerv??lt??s. Ez??rt m??g sz??leink koroszt??lya a felel??s, ??rtsd: k??ptelenek voltak felfogni a jelent??s??g??t, ??s megv?­vni a n??pj??l??ttel kapcsolatos eredm??nyek v??delm??nek a harc??t. El??sz??r rezign??ltak voltak, nem v??llalt??k fel a t??rsadalmi felel??ss??get (alacsony r??szv??teli ar??ny a szavaz??sokon). K??s??bb pr??b??lgatni kezdtek k??l??nb??z?? form??ci??kat, k?­s??rletezgettek az ??rtelmes, ??tgondolt d??nt??sek meghozatala helyett. Emellett elfelejtett??k megosztani a feln??vekv?? nemzed??kkel, hogy a nacionalizmus az nem patriotizmus… ??s azt sem tudatos?­tott??k senkiben, hogy nagyap??ink b??r sokat dolgoztak (f??leg ny??ron), de t??len az??rt kicsit regener??l??dni tudtak (az akkori 18 milli??s t??rsadalom m??s ??sszet??tel?? volt, mint a mai 9 milli??s). ??s nagyap??ink szolga, csel??dvil??gban ??ltek, ami nem j??.
A m??sodik 5%-ot a j??v??nek adn??m: ??rtem amit ?­rsz arr??l, hogy nek??nk most mennyit kell dolgozni, nekem is volt olyan, hogy m??r a gy??rba menet reggel az aut??ban eleredt az orrom v??re, ??gy ki voltam. Itt a 16 tonn??t sz??szerint kell ??rteni, ??s nyolc ??r??ban. Aki nyolcat dolgozik, az is kid??glik (persze cser??be ez??rt a h??tv??g??k, sz??netek j?? sz?­nvonalon telhetnek, anyagi ??s kult??r??lis szempontb??l is). De ehhez hozz?? kell adni, hogy a j??v??re n??zve ez nem j??: ebbe mi id?? el??tt bele fogunk d??gleni. A mai munkamor??l, nyugd?­jkorhat??r arr??l sz??l, hogy d??g??lj meg, a kapitalista meg legyen olyan gazdag, amit el sem tud k??pzelni. Sz??val az??rt ??n azt mondom: dolgozzon mindenki sokat ??s becs??lettel, de annyit, amit??l m??g ??lhet egy norm??lisan hossz??, kiegyens??lyozott ??letet, sz??p ??s biztons??gos szenior ??lettel.

sospapasospapa2012.08.25 14:25 | 97

“Megpr??b??lom r??szletezni a koroszt??lyom helyzet??t, ??s kil??t??sait a saj??t, ??tlagosnak mondhat?? p??ld??mon kereszt??l.”

Szerintem Bogi nem “riny??lni” akart, ahogy azt sokan ??rtelmezt??k, hanem ecsetelni k?­v??nta a mai kor gy??trelmeit, ami szinte minden 50 k??r??li emberre igaz. Sajnos a le?­rtak ak??r r??m is vonatkozhatn??nak, kiv??ve azt, ahogy az ??let Bogira hatott. Ma nem azon kell gondolkodni, hogy mit nem tudtunk el??rni, mit nem tudtunk megszerezni, mert akkor t??nyleg csak az ??ngyilkoss??g a ki??t. Az ??let pozit?­v oldal??t kell megl??tni. Azt kell el??t??rbe helyezni, hogy mit ??rt??nk el, mit tudtunk megszerezni. Arra kell gondolni, hogy van tet?? a fej??nk felett, van munk??nk (b??rmilyen rossz is), van mit enn??nk. Azoknak az embereknek, akik hozz??sz??ltak az ?­r??sodhoz mindnek van sz??m?­t??g??pe, internet hozz??f??r??se, ugyan??gy, ahogy neked is. Akkor pedig m??r nem is olyan rossz a helyzet, mint ahogy lefestett??k, ugye?

jonahjonahsospapa2012.08.25 14:35 | 98

Pontosan igazad is van. Csak ??ppen az emberek nagy r??sze nem tudja ??rt??kelni az internetet, nem tudja ??rt??kelni, az ??let sz?­nesebb oldal??t, mert dolgozni kell. Ma m??r nem teheted meg, hogy l??becolsz, a k??zalkalmazott m??g az a k??zeg, ahol nem szak?­tanak meg, de nem is keresel. ??n sem az??rt j??ttem ki, mert nem tudtam otthon meg??lni, hanem az??rt mert szeretem a rendet, ??s ha lehet min??l egyszer??bben. Otthon, akkor is minden bonyolult, ??s nem m??k??d??k??pes, ha am??gy az lehetne pofon egyszer??en is. ??s nekem ebb??l lett elegem. R??gen volt erre 5 ember igaz 1 is sok lett volna, ma van 1 ember, aki meg megszakad, vagy nem akarja csin??lni, ??s val??ban nem is m??k??dik, vagy nem ??gy, ahogyan kell.

sospapasospapajonah2012.08.25 14:46 | 99

??n is dolgozom, te is dolgozol, m??gis van id??nk az interneten l??gni, mert felt??telezem, hogy ez jelenti sz??munkra (sz??momra) a kikapcsol??d??st. Van olyan ember, aki nem tudja megfizetni az internet ??r??t, nem tud sz??m?­t??g??pet venni, stb. Akkor mi mi??rt is s?­runk. Dolgozni musz??j. Vagy a meg??lhet??s??rt, vagy a jobb j??v????rt. Az a nem mindegy, hogy belepusztulunk, vagy megpr??b??ljuk a dolgokat pozit?­van ??rt??kelni. ??n ha elkeseredem, mint Bogi, akkor arra gondolok, hogy mennyi ember van n??lam rosszabb helyzetben ??s nem arra mennyi van jobb helyzetben. Csak ?­gy lehet t??l??lni. Az hogy k??lf??ld??n, vagy itthon dolgozol, az nem sz??m?­t, csak az sz??m?­t, hogy a munk??dat milyen sz?­nvonalon csin??lod. Kint annyib??l jobb a helyzet, hogy ott legal??bb megfizetik, ha kem??nyen dolgozol.

jonahjonahsospapa2012.08.25 14:59 | 100

Pontosan ?­gy van.

sokadiksokadiksospapa2012.08.25 15:32 | 101

100
“Van olyan ember, aki nem tudja megfizetni az internet ??r??t, nem tud sz??m?­t??g??pet venni, stb. Akkor mi mi??rt is s?­runk.”
Igen, ez igaz, de ??n sz?­vesen olvasn??k egy statisztik??t arr??l, hogy azok k??z??l, akik panaszkodnak, ki mennyit k??lt havonta alkoholra, meg cigarett??ra. Ugyanis, ezek is, mint az internet, vagy a laptop, vagy m??g sok-sok egy??b dolog, ami n??lk??l az ??let tal??n m??g szebb is lehetne, mint vele, m??ra abba a kateg??ri??ba sorol??dott, hogy “ez minden ??r??mem”. Vegy??nk m??r egy kis lelt??rt arr??l, hogy mik is ezek az ??r??m??k? Szinte mind mind a valahov?? tartozom, j??l ??rzem magam l??tszat??t, ??rzet??t kelt??, a val??s??gban pedig ??nrombol??, ??s mag??nyoss??g fel?? vezet?? utak, a pillanatnyi “??lvezet??rt. Ami a l??nyeg, akkor mi is az, ami??rt dolgozunk? AHA!
Ha valaki olyan munk??t v??gez, ami az??rt sz??ks??ges, hogy ??letben maradjon, azaz p??nzt keressen, fizesse a sz??ml??it, ??s fedezze a me??lhet??se k??lts??geit, akkor mi is van a munk??n k?­v??l t??lt??tt id??nkkel? Val??ban az teszi az embert boldogg??, hogy netezzen, igyon, vagy cigizzen, mit tudom ??n, hogy mit is csin??ljon? Ez butas??g, ezek nem ??r??m??k! Az ??r??m, a j??l ??rzem magam a b??r??mben ??rz??st sokmindennel meg lehet val??s?­tani, amik legink??bb val??s, teremt??, alkot?? tev??kenys??gek, vagy egy kellemes s??ta, vagy ??ppen olyan besz??lget??sek, olvas??sok, ??s m??g ezernyi dolog, (s ezek k??z??tt is van b??ven olyan is, ami ak??r ingyen, vagy fill??rek??rt megval??s?­that??) amik ??ltal l??tre hozuk magunkban magunknak, a saj??t kis “b??k??s vil??gunkat”, “lelkib??ke ??rz??s??nket”, ki minek nevezi, biztos van m??g sok-sok meghat??roz??sa. Am?­g ezt nem teszi meg valaki nap, mint nap mag??nak, mag????rt, ak??r, csak 1 ??r??ra is, addig nincs semmilyen alapja b??rkit is, hiszen ?? maga az, aki a legt??bbet NEM tesz az??rt, hogy jobb legyen az ??lete. “??n ha elkeseredem, mint Bogi, akkor arra gondolok,” – Mit is tettem az??rt, hogy ?­gy ??rezzem magam? Mit is tettem az??rt, hogy j??l ??rezzem magam? Aha, ez volt a hiba, rossz d??nt??s. Akkor most sz??pen meglocsolom a vir??gjaimat, vagy letusolok, vagy s??t??lok egyet, mik??zben ??lvezem a vil??g minden kis csod??j??t, vagy ??ld??g??lek kicsit a padon n??zve k??ls?? szeml??l??k??nt a rohan?? vil??got, vagy b??rmi olyan apr?? aj??nd??kot kital??lok, amivel megaj??nd??kozom magam, s mikor lecsitult a lelkem, elengedem az addigi rosszat, ??s kezdem az ??j, a m??s, a jobb tervez??s??t, ??s azonnal meg is teszek legal??bb egy “l??p??st” az “??j ??letem” fel??. Minden, ami negat?­v oly egyszer?? ??tforgatni pozit?­v dologra, csak gyakorl??s k??rd??se. Minden rossz dolog egy f??jdalommal, vagy vesztes??ggel j??r?? tanul??si folyamat, amib??l, ha nem j??l tanultam meg, amit kellett, ??jra meg fog ism??tl??dni, legfeljebb kicsit ??talakulva.

sokadiksokadik2012.08.25 15:42 | 102

J?? l??tni, milyen sokunkat megmozgatott Bogi, k??sz??net neki, hogy felkavarta az ??llott vizet!
Ilyen sok pozit?­v be??ll?­totts??g?? hozz??sz??l??, r??ad??sul olyanok, akik nem kanyarodnak el az alap t??m??t??l, ritk??n fordul el??. Ugyanis Bogi posztj??hoz csak olyan pozit?­v hozz????ll??s?? kommentek lehets??gesek, amik bizony f??jdalmasak annak, akinek sz??lnak. ??n v??gig olvastam mindet, nem volt egy sem, aki b??ntani akarta volna Bogit, mindenkit a seg?­t?? sz??nd??k vezetett, kinek-kinek a maga st?­lus??ban. Bogi, ??s mindenki, aki hasonl??an ??rzi mag??t az ??let??ben, ennek f??ny??ben olvassa v??gig, ??jra, h??tha siker??l v??gre t??nyleg valami olyanra r??lelnetek, ami miatt ??rdemes lesz holnap felkelni.

sospapasospapasokadik2012.08.25 17:01 | 103

Nagyon sz??p gondolatok, egyet??rtek teljes m??rt??kben.

60plusz60plusz2012.08.25 17:01 | 104

Kedves Bogi,

nagy figyelemmel ??s meg??rt??ssel olvastam “Az ??letem c??rnasz??lon f??gg” c?­m?? blogbejegyz??s??t ??s a kommentekre adott v??lasz??t is. Helyzet??t ??t??rzem, ann??l is ink??bb, mert magam is hasonl?? szitu??ci??ba ker??ltem tavaly. Hatvan ??vesen ??reztem ??gy, hogy v??ltoztatnom kell s a k??rd??sek ??s k??telyek bennem is felmer??ltek: vajon kellek-e ??n m??g valahol? Siker??l-e orsz??got v??ltanom?

Az ??let csattan??s v??laszt adott ezekre a k??telyekre, imm??ron h??romnegyed ??ve egy n??metorsz??gi klinik??n dolgozom. Mondhatja erre, hogy eg??szs??g??gyik??nt, orvosk??nt persze k??nny??. Az??rt nem volt olyan k??nny??. Egy dologr??l azonban biztos?­thatom: soha nem ??reztem, hogy az ??letkorom nagyon l??nyeges szempont lett volna. A munk??ltat??kat egy dolog ??rdekli: akar-e, tud-e az ember dolgozni, feladatot megoldani. Ha a v??lasz igen, akkor sz??ks??g van r??.

Ne legyen teh??t sz??kkebl?? ??nmag??hoz. ??n m??v??szk??nt m??r bizony?­tott – ??n legal??bbis ?­gy ??rtelmezem azt a bizonyos “m??sik oldalt”, amir??l ?­rt. Legyen most j?? az “egyik oldal??hoz” is, pr??b??ljon meg l??pni! Van az Eur??pai Uni??nak egy nagyon j?? ??ll??skeres?? port??lja, EURES a c?­me. A http: ec.europa.eu/eures weboldalon tal??lja. ??n is itt kerestem ??s tal??ltam k??lf??ldi munkahelyet.

Ja ??s m??g egy: a nyelvet persze besz??lni kell. ??n magam nem jeleskedtem e t??ren oly nagyon, elj??rtam teh??t egy anyanyelvi n??met nyelvtan??rhoz. ? nagyon sokat seg?­tett. ??s van n??h??ny nagyon j?? nyelvoktat?? port??l is, ingyenes. A felv??teli besz??lget??sen “??tmentem”. Az??ta persze, h??romnegyed ??v gyakorlattal sokkal jobban besz??lek.

A n??metek ?­gy z??rj??k level??ket: bar??ti ??dv??zlettel. K??ld??m teh??t ??n is bar??ti ??dv??zletemet, ??n szor?­tok ??nnek.

Hej, de j?? lehet ilyen rohadt sok ??sszel ??lni, mint te! Valami ??pk??zl??b p??ld??t tudn??l ?­rni esetleg, hogy mit tudna tenni a hozz??m hasonl?? szerencs??tlen poszt?­r??, a paradicsomok nevelget??s??n k?­v??l? Persze, k??lf??ld??n is lehet pr??b??lkozni, legfeljebb majd ??gy j??r mint ??n, kimentem, kidolgoztam a belem, azt??n j??l ??tbasztak, ??s hazak??ldtek! De biztos ez is a “mentalit??s” miatt van!

A magyar egy l??szar nemzet? Te nem vagy magyar?

Klaudia37Klaudia372012.08.25 20:42 | 107

Kedves kil??t??stalans??g!
Felvet??sedre a v??lasz: igen a “mentalit??s” miatt van.
Am?­g saj??t korl??taiddal nem vagy tiszt??ba, ??s nem tudod behat??rolni, hogy mire is vagy k??pes, pof??ra fogsz esni.. Azt lehet ??tbaszni, aki hagyja mag??t ??tbaszni! Mi az, hogy hazak??ldtek? Mi??rt nem vett??k ki egy sz??llodai szob??t p??r napig ??s mi??rt nem kerest??l m??sik mel??t?? Jah tudom, mint mindent ezt is ki lehet magyar??zni…??s m??sra fogni..

TruderTruderorv2012.08.25 22:27 | 108

Nem vagyok, ??s nem is ??rzem magam hatalomnak.
Puszt??n le?­rtam a saj??t r??vid t??rt??netemet. Mindenki cipeli a maga keresztj??t, amit r??szben maga kre??lt. Engem is 100 szor tett m??r pr??b??ra az ??let. Azt??n sz??pen lassan mindig megpr??b??ltam ??sszeszedni magam. Van, hogy k??nnyebben ment, volt, hogy nehezen. Mindenki ??gy boldogul, ahogy tud, ahogy a k??pess??gei engedik. Egy biztos, m??g soha senki nem oldott meg helyett??nk semmit, ??s mikor ??lbe tett k??zzel, sir??nkozva v??rtuk a csod??t….sosem j??tt. Mindig tenni kellett ??rte.

TruderTruderjonah2012.08.25 22:30 | 109

??pphogy nem balf??k… Egyszer??en csak kerestek egy m??sik lehet??s??get. Mert mindig van egy m??sik alternat?­va. De n??ha tenni kell ??rte.

KacagoemberKacagoembersokadik2012.08.26 16:56 | 110

,,Val??ban az teszi az embert boldogg??, hogy netezzen, igyon, vagy cigizzen, mit tudom ??n, hogy mit is csin??ljon? Ez butas??g, ezek nem ??r??m??k!”

Sz??momra az az ??r??m, ha pl veled besz??lgethetek…ehhez sajnos kell sz??m?­t??g??p, internet, ??ram, stb…nem ezek birtokl??sa, a ,,t??rsadalmi elv??r??soknak val?? megfelel??s” okoz ??r??m??t, hanem a ,,virtu??lis t??rsas??godban” elt??lt??tt id??, amihez sajnos ezek a kell??kek, ??s ezen kell??kek ??ra az az ??r, amit a veled val?? besz??lget??s??rt fizetek:)

Nem a t??rgyi eszk??z??k birtokl??sa az ??r??mforr??s, hanem amit csin??lni lehet vel??k (pl t??lem baromi messze ??l?? ??rtelmes emberekkel val?? kommunik??ci??).

Cigizni nem cigizek, inni meg csak m??dj??val:)

sokadiksokadikKacagoember2012.08.26 20:38 | 111

111
H??????????t….... amit ?­rsz, a pl. velem val?? besz??lget??sr??l, az bizony saj??t eg??mat h?­zlalja ugyan, de azt kell mondanom, az ilyen ??r??m, csak az elm??nk j??t??ka, mivel nem val??s besz??lget??s az alapja. Lehet, ha az ??letben hallan??d a mondand??m, azzal a hangs??llyoz??ssal, gesztikul??ci??val, ahogy azt ??n el??adom, azokkal a gesztusokkal, amiket haszn??lok, mell?? t??rs?­tva a k??ls??m okozta vizu??lis hat??st, valamint az illatok, (amik esetleg neked szagot jelentenek), teljesen m??s, teljesen negat?­v v??lem??nyed lenne. B??r az is lehet, hogy pont azt ??rezn??d, hogy mennyivel t??bb, jobb vagyok, mint amit az ?­r??saim mutatnak, ??gy emberileg, mint k??ls??leg. Pont ezek azok a “kis csapd??k” amikre, amikkel lefoglaljuk energi??inkat, az igazi, a val??s ??r??m??k helyett. Vagy pont neked k??ne elmagyar??znom, milyen ??rz??s, amikor kim??sz a kertedbe, ??s v??gig n??zel azon, amit l??trehozt??l, ami te vagy, ??s azonnal ??r??l, ha megfelelen locsolod, vagy haldoklik, ha nem megfelel??en b??nsz vele?
M??skor pedig nincs ugyan id??d r??, m??g a k??zel??be sem tudsz menni ugyanazon ter??letnek, de, mintha ??rezn??k a n??v??nyeid, hogy ??rdemes kitartaniuk, ??s sokkal t??bb term??szeti csap??st kib?­rnak, mint amit el tudt??l volna k??pzelni? Nyugodtan, hasonl?­tsd ??ssze a k??t dolgot. Engem, aki tulajdonk??ppen csak a k??pzeletedben ??lek, ??s besz??lgetsz velem, ??s a kerted, a birtokod. Rem??lem, ?­gy jobban volt ??rthet??, amit ??rz??keltetni akartam. A cigi, az ital, b??rmilyen szerhaszn??lat, vagy megr??gz??tt viselked??si forma, pont ugyanezt a “csapd??t” ny??jtja, mint ??r??m??t.
M??gegyszer k??sz??n??m, hogy ??rtelmes jelz??t kaptam ??n is (gondolom t??bb??nknek sz??lt), de mit ??r az ??rtelem, ha az intellektusunkat saj??t magunk csapd??j??v?? ??p?­tj??k fel? Bocsi, hogy ?­gy ??t mentem filoz??fusba, de fontosnak tartottam, hogy pontosan ??rtsd, mit is ?­rtam. Mert, ??n sem csak a klaviat??ra koptat??s????rt n??zek fel n??ha erre a blogra.

Lobelt LedfoldLobelt Ledfold2012.08.27 05:16 | 112

Bogi neves?­tve reag??lt el??z?? bejegyz??semre ??s ez??rt szeretn??k ??n is m??g egyszer hozz??tenni valamit.

â?¾Lobelt Ledfoldnak igaza van, egy bangladesi boldog lenne az ??n ??letsz?­nvonalammal. Csak h??t, mit lehet tenni, nem Bangladesbe sz??lettem… Bocs??nat, hogy eur??painak ??rzem magam, ??s eur??pai ??letre v??gyom.â?

Sajnos nagyon rossz h?­rem van mind Boginak, mind azoknak, akik ??gy gondolj??k, hogy ma a magyar val??s??g az f??ggetlen att??l, hogy mi folyik Bangladeshben, K?­n??ban vagy ??ppen T??r??korsz??gban. Mint ahogy a N??metorsz??gi esem??nyek, t??rsadalmi, politikai ??s gazdas??go folyamatok is hatnak, de m??g mennyire, az otthoni folyamatokra, ugyan??gy hatnak a tot??l elmaradott vagy ??ppen a brut??lisan fejl??d?? orsz??gok folyamatai is. Globaliz??ci??, vil??gpiac, glob??lis verseny. Sajn??lom, hogy ezt kell ?­rnom, de az a szomor?? helyzet, hogy Eur??pa nem egy izol??lt entit??s ahol eur??pai m??don, a vil??gt??l f??ggetlenedve lehetne ??lni. Mostant??l nem. Ijeszt?? lehet a gondolat, de ett??l f??ggetlen??l m??g teljesen objekt?­v t??ny, hogy a magyar munkav??llal?? Magyarorsz??gon is versenyzik ??s nem saj??t koll??g??ival, hanem egy k?­naival, egy n??mettel, vagy ??ppen egy kong??ival. Als?? szinten az egy??n, majd az egy??n k??z??ss??gbe, csoportba rendez??dve (ami lehet maga a t??rsadalom, de lehet egy c??g vagy ??ppen egy nemzetgazdas??g is). Vannak f??ldrajzi t??nyez??k melyek hat??rokat ??ll?­tanak ennek a versenynek (ez az egyetlen szerencs??nk), de a mai vil??gban ahol egyszerre t?­zezer kont??nereket sz??ll?­t?? haj??k t?­zezrei cirk??lnak a vil??gban ezek a hat??rok sajnos egyre kisebb jelent??s??g??ek.

Ha v??ltoztatni szeretn??nk az ??let??nk??n az els?? l??p??s lenne egy re??lis helyzet??rt??kel??s. Annak pedig a r??sze az, hogy tudatos?­tani kellene azt, hogy a magyar nemzetgazdas??g termel??kenys??ge olyan amilyen (termel??kenys??g egy k??zgazdas??gi fogalom, benne van a hat??konys??gt??l kezdve sok minden), ??s ez a relat?­v (t??bbi gazdas??ghoz) viszony?­tott termel??kenys??g meghat??rozza a b??rsz?­nvonalat. Szomor?? t??ny, de jelenleg a magyar b??rek sz?­nvonala nagyj??b??l harm??ni??ban vannak ezzel a bizonyos termel??kenys??ggel. Ha nem ??ll?­t t??bb ??rt??kes?­thet?? ??rt??ket el?? az orsz??g akkor nem lesz magasabb re??l fizu, senkinek. Mint ahogy mostans??g l??that?? a helyzet romlik, nem javul. F??leg a szenya k?­nai (??s m??g sokan m??sok) miatt, aki hajland?? elv??llalni (egyre kev??sb?? am??gy) f??l??ron ugyanazt a munk??t, lenyomja ugyanazt (kicsit m??sk??pp, de a v??geredm??ny v??gs?? soron haszn??lhat??) a fele olyan ??letsz?­nvonal rem??ny????rt. ??s akkor m??g nem besz??lt??nk arr??l, hogy a vil??g ezen fel??n nem nagyon akadnak fel azon, hogy nincs ingyenes eg??szs??g??gy, vagy hogy nem j??r alanyi jogon sem seg??ly, sem nyugd?­j. Csak k??pzelj??tek el, hogy ez mekkora versenyel??nyt jelent az orsz??goknak vel??nk szemben.

Lobelt LedfoldLobelt Ledfold2012.08.27 05:17 | 113

M??g el lehet futni az Egyes??lt Kir??lys??gba meg N??metorsz??gba, ott m??g van egy olyan r??teg akinek olyan rohadt magas az a bizonyos termel??kenys??ge ??s tud??sa, hogy m??g a k?­nai is fizet neki hogy menjen oda ??s tan?­tsa ??ket, ??s lehet, hogy soha nem is fogja ezt az el??ny??t elvesz?­teni, de ez a r??teg N??metorsz??gban sem a fodr??szok csoportja (semmi bajom a fodr??szokkal, csak pr??b??ltam egy nagyj??b??l homog??n szolg??ltat?? szakm??t kisz??rni). Az ottani fodr??szok az??rt keresnek sokszorosan t??bbet (??s az??rt lehet, m??g, nyugd?­jakt is biztons??gosan fizetni), mert az ottani t??rsadalom termel??keny r??tege el??teremti a p??nzt ??s k??pes meg hajland?? megfizetni a magasabb d?­jakat. Megjegyzem, hogy vannak az??rt jelek, egy soproni fodr??szszalonban meg fogorvosi rendel??ben dolgozva nem ??rt n??met??l is tudni egy kicsit.

Magyarorsz??g jelenleg nem Nyugat-Eur??pa, ??s ahogy kin??z m??g 100 ??vig nem is lesz. Aki nyugati ??letsz?­nvonal akar ??lni az menjen oda, vagy otthon termeljen/szolg??ltasson olyasmit, amit ??rt??kes?­teni tud A Nyugatra, nyugati ??rakon. Mi nem ??lhet??nk Eur??pai m??don, mert nem vagyunk ahhoz el??g j??k (mint nemzetgazdas??g, nem egy??n szintj??n), illetve kimaradtunk n??h??ny kontinensnyi n??p?­rt??sb??l illetve materi??lis javak hazasz??ll?­t??s??b??l (a mai gazdag ??llamok t??bbs??ge sem csak v??gtelen tud??sv??gy??nak ??s pacifista szeml??let??nek k??sz??nheti azt a kezdeti j??l??tet, ami megteremtette a mai gazdas??gi erej??k alapjait, b??r ez nem tartozik ide, hisz m??r t??rt??nelem). Nem vagyunk rosszak sem az??rt, csak a v??gyalmok helyett (Eur??pai m??don AKAROK ??lni) dolgozni kell ??rte, ??s majd 2 gener??ci?? m??lva tal??n el??r??nk oda, ahol most vannak a n??metek. Viszont te, ny??jas blogolvas??, te nem fogsz 5-10-15 ??ven bel??l oda ker??lni, s??t valszeg eg??sz ??letedben sem, hacsak nem vagy eg??szen kiemelked?? abban, amit csin??lsz, ??s hacsak amit csin??lsz az??rt valahol valaki hajland?? durv??n sok p??nzt fizetni.

Lobelt LedfoldLobelt Ledfold2012.08.27 05:18 | 114

Ezzel egy??tt nem ??rdemes keseregni. ??n olyan helyen ??lek ahol a csapv?­zet nem szabad meginni, viszont van ??ram ??s gyors internet meg t??ny??ros t??v?? is. Gondolj bele, hogy a vil??gban ??l?? kompet?­toraid 80%-a (akikkel versenyzel a b??red??rt) ezekkel SEM rendelkezik. M??g van hov?? s??llyedni, ha nem kapjuk ??ssze magunkat.

??s m??g egy kit??tel. Mikor milli??nyi lengyel, rom??n, bolg??r h??zott el Nyugatra, mikor ??sztorsz??g lakoss??g??nak 20%-a k??lt??z??tt Nyugatra akkor alapvet??en m??s volt a helyzet mint most. Ne ?­gy legyen, ??s minden magyar tal??lja meg a hely??t arrafel??, de olyb?? t??nik, hogy b??r az ??reged?? t??rsadalom miatt bizony val??ban akad ott munkaer??hi??ny, de azokra a helyekre brut??lis a verseny. B??r alighanem soha nem fogunk olyan posztokat olvasni ahol a sikertelen??l pr??b??lkoz??k vallanak sz?­nt, de nagyon er??s a gyan??m, hogy ??k vannak abszol??t t??bbs??gben. Sok sikert mindenkinek, aki belev??g, de nem egyszer??, ??s egyre kev??sb?? lesz az.

??s m??g egy bizserget??en demag??g gondolatot a v??g??re. A boldogs??got nem anyagiakban kellene m??rni. R??ndulj ki egyszer egy tot??l sz??tcseszett ??zsiai vagy d??l-amerikai helyre ??s megl??tod, hogy sokszor a nyomor??s??gosan szeg??ny n??pek is k??pesek ??lvezni az ??letet. Nem akarnai eur??pai m??don ??s szinten ??lni, tal??n azt se tudj??k mi az. M??gsem ??ngyilkolj??k magukat ??s azt se tudj??k mi az az pszichi??ter.

sokadiksokadikCsúcs2012.08.27 06:47 | 115

113
L??gyszi, ezt valahol m??shol!
Ez nem seg?­ts??g, ez csak ??jabb ??lmok kerget??se azoknak, akik szerinted “el??g elkeser?­t??” helyzetben vannak! Ha m??r csin??lsz valamit, akkor haszn??ld egy kicsit hozz?? a sz??rke??llom??nyod is, ??s az MLM rendszerben fordulj nyugodtan a “fels??bb volanaldoz, ha nem ??rtetted meg, mi??rt zavarnak innen el, ugyanis van m??g t??le mit tanulnod!

KacagoemberKacagoembersokadik2012.08.27 09:04 | 116

,,de azt kell mondanom, az ilyen ??r??m, csak az elm??nk j??t??ka, mivel nem val??s besz??lget??s az alapja.”

Szerintem, amit most csin??lunk az is val??s besz??lget??s, csak nem k?­s??ri szem??lyes tal??lkoz??s. Meg nem kell hozz?? post??s, mint r??gen.

,,Lehet, ha az ??letben hallan??d a mondand??m, azzal a hangs??llyoz??ssal, gesztikul??ci??val, ahogy azt ??n el??adom, azokkal a gesztusokkal, amiket haszn??lok,”

Az ezek ??ltal k??zvet?­tett pluszt internetes eszmecsere sor??n a sz??haszn??lat, a mondatszerkeszt??s, stb. helyettes?­ti. Nem 100%-osan ugyan, de az??rt nem olyan ,,rokkant” dolog interneten kereszt??l besz??lgetni m??sokkal.

,,mell?? t??rs?­tva a k??ls??m okozta vizu??lis hat??st, valamint az illatok, (amik esetleg neked szagot jelentenek), teljesen m??s, teljesen negat?­v v??lem??nyed lenne.”

Ez meg mondjuk k??l??n el??nye az internetes csevejnek. A k??ls??s??geknek ??s m??s, sokadagos dolgoknak nem lesz befoly??sa a vita ??rdemi r??sz??re. Nem fog veled csak az??rt nem sz??ba ??llni valaki, mert nem tetszik neki a k??ls??d, vagy pl a k??ls??s??gek miatt sem ??lhet veled szemben senki el???­t??letekkel, prekoncepci??kkal. Ez sztem egy egy??rtelm??en j?? dolog, ha besz??lget??nk, akkor besz??lget??nk, nem st?­r??l??nk meg szagl??szunk :)

,,B??r az is lehet, hogy pont azt ??rezn??d, hogy mennyivel t??bb, jobb vagyok, mint amit az ?­r??saim mutatnak, ??gy emberileg, mint k??ls??leg.”

Ugyan ez mint el??bb: a k??ls??nek, stb.-nek nincs lehet??s??ge ,,kip??tolni” esetleges intellektu??lis gyenges??geket. Csak az elm??k vannak, se k??ls??s??gek, se egy??b t??nyez??k, mintha csak telep??ti??val kommunik??ln??nk:D

,,Vagy pont neked k??ne elmagyar??znom, milyen ??rz??s, amikor kim??sz a kertedbe, ??s v??gig n??zel azon, amit l??trehozt??l, ami te vagy, ??s azonnal ??r??l, ha megfelelen locsolod, vagy haldoklik, ha nem megfelel??en b??nsz vele?”

Az??rt az interneten val?? besz??lget??s nem egy Farmerama kateg??ria…sz??val ilyen tekintetben ez az anal??gia nem ??ppen megfelel??...

Besz??lget??s??nk, elm??ink p??rbaj??nak gy??m??lcse itt nagyj??b??l ugyan ??gy be??rik, mint a kertemben a z??lds??g, az, hogy az eredm??nyre nincsenek hat??ssal a szem??lyes besz??lget??st befoly??sol?? ,,k??ls??s??ges” t??nyez??k, annak ??n k??l??n ??r??l??k.
Ha egy ember intelligens, akkor nem ??rdekel, hogy hogy n??z ki, vagy hogy p??linkaszaga van-e, arra figyelek, mi van a fej??ben, az az ??rdekes.

,,Engem, aki tulajdonk??ppen csak a k??pzeletedben ??lek, ??s besz??lgetsz velem, ??s a kerted, a birtokod.”

Att??l, hogy nem szem??lyesen m??velj??nk egym??st, mint ??n a kertem, te ugyan-??gy l??tezel, mint a kertem, t??ged is anya sz??lt, nem az ??n k??pzeletem.
A besz??lget??sink gy??m??lcseit jelent?? tanuls??gok, megszerzett tud??s ??s tapasztalat is ugyan-olyan val??s, mint az uborka a kertemben.

Persze, ??rtem ??n, az internetes besz??lget??s nem ugyan az, mint a szem??lyes tal??lkoz??, de a l??nyeget (gondolatokat, mondanival??t) az is ??thozza, teh??t (ilyen tekintetben) nem kell ,,lejjebb sorolni”.

KacagoemberKacagoemberLobelt Ledfold2012.08.27 09:16 | 117

,,A boldogs??got nem anyagiakban kellene m??rni.”

No igen…a p??nz nem boldog?­t, de sokkal k??nnyebb ??gy megtal??lni a boldogs??got, hogyha nem kell a napi szint?? meg??lhet??sen g??rcs??lni…

,,R??ndulj ki egyszer egy tot??l sz??tcseszett ??zsiai vagy d??l-amerikai helyre ??s megl??tod, hogy sokszor a nyomor??s??gosan szeg??ny n??pek is k??pesek ??lvezni az ??letet. Nem akarnai eur??pai m??don ??s szinten ??lni, tal??n azt se tudj??k mi az.”“

Meg a statisztikailag magasabb csecsem??haland??s??got, 20-30 ??vvel alacsonyabb ??tlag-??lettartamot, meg az olyan betegs??geket, amiket Eur??p??ban m??r h?­rb??l sem ismernek…nem az??rt ??lvezik az ??let??ket, mert az nekik olyan fasza, hanem mert a vil??guk olyan sz??k, a vil??gr??l val?? fogalmuk olyan kezdetleges, kv??zi biztos, hogy fingjuk sincs, hol van Eur??pa, is mit jelent eur??pai m??don ??lni, mert ha tudn??k, hidd csak el, hogy ??k is szeretn??nek ??gy ??lni, de mivel nem tudj??k, azt hiszik sz??mukra nincs m??s, ??s belet??r??dnek, annak ??r??lnek ,,ami van”. A nagy vil??gboldogs??guk tudatlans??gb??l ??s belet??r??d??sb??l fakad. M??g boldogtalanul se tudom ??ket irigyelni ez??rt…

,,M??gsem ??ngyilkolj??k magukat ??s azt se tudj??k mi az a pszichi??ter.”

Nyugi…nekik is megvannak a maguk var??zsl??i ??s csodadoktorai, meg babon??i is…

TruderTrudersokadik2012.08.27 10:10 | 118

Teljesen egyet??rt??nk ebben.

sokadiksokadikKacagoember2012.08.27 10:29 | 119

117

K??szi, nagyon feldobtad a napom, nem is k??t??k bele semmibe, amit ?­rt??l.

Csak egy??b ??szrev??telem lenne. Az intelligencia csak akkor ??r valamit, ha valaki saj??t maga, (ez??ltal a vil??g jav??ra is tudja ford?­tani). Am?­g valaki az egoja n??vel??s??re haszn??lja, bizony mindegy, hogy az alap IQ mekkora, a vad??sz kutya gy??z…. Nekem ma m??r ez az, ami alap ??letszeml??letemm?? ??rt,
meg is tal??ltam a saj??t b??k??s vil??gomat. Az emberek ugyan sokszor furcs??lj??k, hogy lehet ez, hiszen sokszor van olyan megnyilv??nul??som, amik m??g??tt elk??pzelhetetlennek tartj??k a nyugodt, b??k??s, kiegyens??lyozott szem??lyt. Pedig ez t??k??letesen m??k??dik, ha valaki tiszt??ban van azzal, hogy ezek teljesen norm??lis emberi reakci??k, ??rzelmi ??s lelki??llapotok, amik, mivel, ??n is emberb??l vagyok, r??m is vonatkoznak. Ami nagy k??l??nbs??g, nem billentenek ki, max. n??h??ny percre, hiszen k??pes vagyok felismerni, majd elengedni az intellektusom pr??p??lkoz??sait mikor csak az egom h?­zlal??sa k??vetkezne.
??n egy percig sem sorolom ma m??r “lejjebb” az internetes csevejt, amikbe belemegyek.

sokadiksokadikTruder2012.08.27 10:31 | 120

111, vagy 116?

B??r szerintem mindkett??...

Lobelt LedfoldLobelt LedfoldKacagoember2012.08.27 10:50 | 121

Akkor h??t nincs m??st tenni, l??gy boldogtalan. L??gy boldogtalan, mert tudod, hogy a n??metnek BMW-je van, te meg nem tudod fizetni a Suzuki t??rleszt??r??szleteit sem. L??gy boldogtalan, mert tudod, hogy az amerikai hetente h??romszor j??r 3D moziba ??s k??zben akkora popcorn-t szorongat, hogy olyat m??g csak filmen l??tt??l. L??gy boldogtalan, mert tudod, hogy a sv??d beletefon??l ??s id??pontra megy a h??ziorvos??hoz ahol nem kell v??rnia, hanem b??rgarn?­t??r??s hever??n pihentetve frissen csavart gy??m??lcsl??vel k?­n??lj??k. L??gy boldogtalan, hogy neked mindez nem jutott.

Sok sikert mindehhez, ??lvezd a minennapok k?­nj??t ahogy azon g??rcs??lsz mi minden nem jut neked, amit a Nyugaton alanyi jogon j??r, ??s eszedbe se jusson ??szrevenni azt, hogy mennyire szerencs??s vagy, ami??rt nem fekete a b??r??d ??s kecsk??kkel egy??tt aludt??l a szabad ??g alatt sz??let??sedt??l kezdve. Boldogak az egy??gy??ek mert nem tudj??k milyen szar neki, de te okos vagy, teh??t boldogtalannak kell lenned, hisz te TUDOD, hogy mennyien vannak akiknek sokkal jobb, mint neked. Hisz te tudod, hogy neked J?R az eur??pai ??letsz?­nvonal, csak a rohad??kok (korm??ny, gy??l??lt negyedikes oszif??, gyurcs??ny??k, k??d??r??k, orb??n??k, kapitalist??k, kommunist??k, libsik, buzik, dzsipszik, n??cik, egyetemist??k, HR-es kiscsajok, delfinek, csinkik, franci??k, cs??t??nyok, habsburgok, tan??rok, rend??r??k, vid??kiek, budapestik, k??zszolg??k, nyuggerek â?? megfelel?? al??h??zand??) nem adj??k neked oda. ?K tehetnek minderr??l, miattuk vagy boldogtalan.

Habakukk99Habakukk992012.08.27 12:48 | 122

Term??szetesen sok igazs??g van abban, hogy az ember pr??b??lja meg megtal??lni ??s ??lvezni az ??let apr?? ??r??meit. De a k??l??nb??z?? szint?? ??s ??letmin??s??g?? t??rsadalmakat nem lehet egy az egyben ??sszevetni. Mindenki a saj??t t??rsadalm??ba szocializ??l??dik, azt az ??letform??t szokja meg, ??s ??rzi norm??lisnak, az etalonnak. Ha ahhoz k??pest cs??szik lefel??, boldogtalan lesz. Ma Magyarorsz??gon a k??z??poszt??ly (elvileg pl. a k??zalkalmazottak ide tartoznak) cs??szik lefel??. Vegy??k hogy ma Magyarorsz??gon egy k??zalkalmazott kb. az ??tlag, mind anyagilag, mind t??rsadalmi poz?­ci??t tekintve. Gondja sajnos m??r r??g nem az, hogy nem tudja a 10 ??ves Suzukij??t jobb kocsira cser??lni, vagy Horv??torsz??gba menni nyaralni. Hiszen sokuknak 10 ??ves Suzukija sincs, ??s ??vek ??ta nem nyaraltak m??g 5 napot se a Balatonn??l. Sokuk 40-50 ??ve ??p??lt lak??sokban ??l, mondjuk 50 n??gyzetm??teren n??gyen, ??s nem telik egy fel??j?­t??sra, arra, hogy az eredeti burkolatokat, konyhab??tort lecser??lj??k. Ha ad??dik valami extra befizet??s a soklak??sos h??zban amiben ??lnek, mondjuk, egy szigetel??s, akkor g??rcsben vannak, mert nem tudnak egy havi fizet??snyi ??sszeget leperk??lni. Hogy is tudn??k, hiszen az egy havi fizet??s nem el??g egy havi ??letre, erg?? nem tudnak f??lrerakni. Itt nem egy luxus ??letr??l van sz??, k??zel??ben nem j??r egy nyugat-eur??pai ??tlag??letnek. ??s akkor m??g megvan az ??ll??s.
J?? lenne, ha a kismadarak csicserg??s??ben is ??r??met tal??lna az ember, de ez el??g neh??z, ha naponta nyomaszt?? anyagi gondokkal szembes??l. Egy t??vol- keleti orsz??g embere vid??ken komfort n??lk??li bambusz kunyh??ban is el??l (m??sok a t??l??l??si technik??k), vagyis rezsi nuku, de ez a mi ??ghajlati ??v??nk??n, ugye kicsit m??sk??nt n??z ki. Ha va??rosban ??lsz, mivel ott van munka, ki kell fizetned a v??rosi lak??s ??r??t, vagy a lak??sb??rletet, a minim??lis rezsit (ugye, ??szt??l f??teni kell, a tr??pusokon meg nem), a k??zleked??st (a r?­zsf??ld a falu hat??r??ban van), de nem sorolom, mindenki tudja. ??s amikor az a kev??s is vesz??lybe ker??l, ami van, vagyis a puszta, napi szint?? meg??lhet??s, mert ma n??lunk sajnos, ez a folyamat zajlik, akkor nyilv??n elkeseredik. Aki meg jobban ??l, s emiatt nem ??rzi ??t a helyzet??t annyira, mondhatja, hogy az ?? baja, ha nem tudja ??lvezni a mad??rcsicserg??st.

sokadiksokadikHabakukk992012.08.27 13:50 | 123

123
“J?? lenne, ha a kismadarak csicserg??s??ben is ??r??met tal??lna az ember,...” pont ez olyan dolog, ami csak ??s kiz??r??lag elhat??roz??s, egy d??nt??s k??rd??se csup??n, ami egyben az els?? l??p??s ahhoz, hogy: “de ez el??g neh??z, ha naponta nyomaszt?? anyagi gondokkal szembes??l.” ??llapotb??l kisz??llhasson b??rki. A fizikai, lelki jobban ??rzem magam ??llapothoz ez ??s ehhez hasonl?? l??p??sek KELLENEK. Ezeket nem lehet senkire k?­v??lr??l r??er??ltetni, de, ha valaki egyszer r????rez az ?­z??re, igencsak megv??ltozik az ??lete. Maga a csicserg??s is lehet, pont arr??l sz??l, t??len, m?­nusz 10 alatt ak??r, hogy valmi mindig van, amivel meg??desjtheted a napod, az ??leted, csak tudd megtal??lni…

KacagoemberKacagoembersokadik2012.08.27 14:16 | 124

,,Csak egy??b ??szrev??telem lenne. Az intelligencia csak akkor ??r valamit, ha valaki saj??t maga, (ez??ltal a vil??g jav??ra is tudja ford?­tani). Am?­g valaki az egoja n??vel??s??re haszn??lja, bizony mindegy, hogy az alap IQ mekkora, a vad??sz kutya gy??z”

Egyet ??rtek.

Ismered a Vasember (Iron Man) k??preg??nyt/filmet? Abban pontosan ugyan ez van:)

KacagoemberKacagoemberLobelt Ledfold2012.08.27 15:30 | 125

T??led az??rt nem v??rtam volna, hogy ilyen primit?­v pukkancs m??dj??ra v??laszolsz.

,,Akkor h??t nincs m??st tenni, l??gy boldogtalan. L??gy boldogtalan, mert tudod, hogy a n??metnek…blablabla…neked mindez nem jutott.”

Csak az??rt, mert nem ??rtek veled egyet, m??g nem kell engem d??moniz??ldon, az ??rtelmetlen fogyaszt??si cikkeket habzsol?? kapzsi embernek be??ll?­tanod…ezzel csak a saj??t pukkancs h??lyes??gedet ecseteled.

Nem att??l vagyok boldogtalan, hogy sz??momra sok esetben luxus t??rgy??t k??pez?? fogyaszt??si cikkekhez nem jutok hozz??...att??l vagyok boldogtalan, hogy a lehet??s??gekhez m??rten irre??lisan korl??toz??dik az ??ltem. Nem az zavar, hogy nincs kocsim, hanem a tudat, hogyha valami baja lesz egy csal??dtagomnak, nem lesz mivel elvigyem a k??rh??zba, mert a ment?? meg 100 ??v mire ide??r, ??s addigra meg meghalhat valaki, akit szeretek.
Nem az a bajom, hogy a dagadt amcsik heti ak??rh??nyszor j??rnak multiplexbe, hanem hogy lassan a k??nyvt??rat is bez??rj??k, ??s uram bocs??ssa meg nekem azt a luxust, hogy pl olvasni szeretn??k egy j?? k??nyvet. Tudom, a ,,boldog n??peknek” nincs ilyen gondjuk, mert ??k nem m??velik az ?­r??s-olvas??s boldogtalann?? t??v?? luxustudom??ny??t.

Tov??bb?? el??g nagy h??lye vagy, ha a ,,sz??tcseszett ??zsiai vagy d??l-amerikai helyek” lakosainak csak a ,,boldogs??g??t” vagy k??pes l??tni. L??sd azt is, mikor az elmaradott orsz??gban lak?? anya s?­rva tartja a gyereke holttest??t a karj??ban, mert m??g egy szar antibiotikum-injekci??juk se volt, hogy megmentse az ??let??t, vagy szimpl??n csak ??hen haltak, mert nincs norm??lis mez??gazdas??gi tud??suk, vagy mert j??tt egy asz??ly. L??sd annak a fiatal l??nynak a k??nnyeit is, akinek valami primit?­v szok??s miatt kiv??gj??k a csikl??j??t, mert azokn??l a ,,kurvaboldog” n??pekn??l a n??nek b??n ??lveznie a szexet. L??sd annak a gyereknek a k??nnyeit, akinek az anyj??t Afganiszt??nban hal??lra k??veztett??k az idi??ta muzulm??n papok valami primit?­v vall??si t??rv??ny, vagy mondvacsin??lt ok miatt.

Legy??l sz?­ves ??szrevenni, hogy a szerinted ,,vil??gboldogs??gban” f??rd?? egyszer??en ??l?? n??peknek legal??bb annyi szenved??st okoz a saj??t tudatlans??guk, egyszer??s??g??k, a tudatlans??gukb??l fakad?? babon??ik-hagyom??nyaik, mint nek??nk a saj??t t??rsadalmunk. Fele olyan boldogok sincsenek, mint amilyennek te hiszed ??ket, ??s t?­zszer annyit szenvednek olyan dolgokt??l, amikt??l te m??r szinte csak alig.

Azt hiszed t??n, hogy n??luk nincs meg a birtokl??s hi??ny??b??l ad??d?? boldogtalans??g? Nem a t??r??t…csak neki nem BMW-re f??j a foga, hanem arra, hogy pl t??bb marh??ja-juha-tev??je-csirk??je, vagy nagyobb f??ldje, t??bb feles??ge, stb legyen.

A spiritu??lis boldogs??g el??r??s??nek nem a min??l egyszer??bb ??letk??r??lm??nyek, meg az anyagi javakr??l val?? min??l teljesebb lemond??s, meg a nyomorg??s a felt??tele, hanem az elhat??roz??s.
Akiket te ajn??rozol, azoknak csak van annyi ,,el??nye”, hogy eleve v??gzetesen korl??tolt, tapasztalatszeg??ny az ??let??k, ??s csak az van nekik.

,,L??gy boldogtalan, hogy neked mindez nem jutott.”

A bel??led sug??rz?? agressz?­v h??lyes??gt??l vagyok most egy kicsit boldogtalan.

KacagoemberKacagoemberLobelt Ledfold2012.08.27 16:24 | 126

,,ahogy azon g??rcs??lsz mi minden nem jut neked,”

Ezen ??n max akkor g??rcs??l??k, hogyha alapvet?? emberi jogomat vitatj??k el t??lem, mint pl az ??lethez val?? jog, vagy olyasmit, ami??rt tisztess??gesen megdolgoztam. Ez??rt vagyok pl boldogtalan, ha lopj??k a kertemb??l az ubork??t, meg a f??r??l a gy??m??lcs??t.

,,amit a Nyugaton alanyi jogon j??r,”

A Nyugaton se j??r semmi alanyi jogon, el vagy t??vedve…ott is tanulni, dolgozni kell ??rte, betartani a t??rv??nyeket ??s a t??rsadalmi norm??kat.

,,??s eszedbe se jusson ??szrevenni azt, hogy mennyire szerencs??s vagy, ami??rt nem fekete a b??r??d ??s kecsk??kkel egy??tt aludt??l a szabad ??g alatt sz??let??sedt??l kezdve.”

Ett??l most essek hasra? Att??l legyek ??n boldog, hogy m??snak szarabb, mint nekem? Ez neked boldogs??g? Ha igen, sz??nalmas vagy…

A kecsk??vel alv?? feket??k meg j?? r??szben maguknak k??sz??nhetik, hogy kecsk??vel alv?? feket??k, mert pl pont Afrik??ban a primit?­v t??rzsi visz??lyaik, egym??s legyilkol??sz??sa az ??rtelmetlen hagyom??nyaik??rt el??bbre val??bb sz??mukra, mint az, hogy olyan orsz??got ??p?­tsenek fel maguknak, ahol nem kell kecsk??vel aludniuk a szabad ??g alatt…sz??val k??sz, de aki a nyomor??t mag??nak is k??sz??nheti, azt nem tudom sajn??lni, se az ?? k??r??lm??nyeit??l jobban ??rezni magam. ??s ez nem csak a feket??kre vonatkozik.

,,Boldogak az egy??gy??ek mert nem tudj??k milyen szar neki, de te okos vagy, teh??t boldogtalannak kell lenned, hisz te TUDOD, hogy mennyien vannak akiknek sokkal jobb, mint neked.”

Nem az??rt vagyok boldogtalan, mert m??snak jobb.

Az??rt vagyok boldogtalan, mert nekem nem olyan j??, mint amennyi??rt ??n itt megdolgozok.
Meg az??rt, mert egyre t??bben vannak olyanok, akik az ??ltal teszik jobb?? a saj??t ??let??ket, hogy m??sok??t, t??bbek k??z??tt az eny??met is boldogtalann?? teszik (meg a kecsk??s feket??k??t is).

,,Hisz te tudod, hogy neked J?R az eur??pai ??letsz?­nvonal, csak a rohad??kok (megfelel?? al??h??zand??) nem adj??k neked oda. ?K tehetnek minderr??l, miattuk vagy boldogtalan.” “

Csak az j??r, ami??rt megdolgozok. Viszont ha azt, ami??rt megdolgoztam, ??s j??r, nem adj??k meg, vagy elveszik, att??l m??r ak??rmelyik ember, ??ljen b??rhol is, boldogtalan.
Mindegy, hogy t??lem veszi el orb??n a susukira val??t, vagy egyik n??gert??l a m??sik n??ger a kecsk??j??t.
Rem??lem ezt az??rt fel tudod m??g fogni.

Egy??bk??nt meg k?­v??ncsi vagyok, hogy mennyire lenn??l boldog, ha mondjuk kirakn??nak egy, az ??ltalad agyonmagasztalt ,,h??deboldog” ??zsiai n??pn??l…kb 1 h??nap m??lva k??ny??r??gn??l a csapv?­z??rt, mert hogy m??r ?­gy r??n??z??sre meg IQ-ra se vagy egy Bear Grylss, az biztos…

Ink??bb pont egy kis ,,nyugati luxus” ut??n ??csing??z?? szerencs??tlen t??nsz, olyannak, aki mindenkin??l jobban v??gyik egy BMW-re, de mivel a lelke mely??n tudja, soha nem lesz neki, a kudarc??rzetet elker??lend?? ink??bb ??nmaga el??tt is letagadja v??gyait, ??s be??ll az ilyen m??m??jer ,,anyagi javak ??s j??l??t f??j-f??j”-faszagyerekek k??zz??, hogyha m??r BMW-je nem lehet, legal??bb a v??lt ,,spiritu??lis” f??l??ny??vel villoghasson itt nek??nk…k??r hogy az eg??sz, ami vagy, pont emiatt hiteltelen.

KacagoemberKacagoembersokadik2012.08.27 16:35 | 127

,,pont ez olyan dolog, ami csak ??s kiz??r??lag elhat??roz??s, egy d??nt??s k??rd??se csup??n,”

H??t jah. ?gy van. A d??nt??s, az elhat??roz??s a l??nyeg. Ha v??lasztanod lehet a m??rt??kletess??g ??s a m??rt??ktelens??g k??z??tt. Az anyagi javak, vagy a mad??rcsicserg??s k??z??tt.

De ha eleve nincs v??laszt??sod, akkor nincs d??nt??s, nincs felel??ss??g, nincs val??di lemond??s.

Ez??rt tartom hiteltelennek eme j?? gyerek LL nyavalyg??s??t meg kioktat??s??t itt ebben a ,,f??j f??j anyagi javak” -st?­lusban…??gy k??nny?? a m??rt??kletess??g, az aszketizmus, ,,spiritu??lisman” meg hasonl??k szobr??t j??tszani, ha eleve lehet??s??ged sincs a m??rt??ktelens??gre…

K??lt??zz??n oda, a nyomorba, ??s onnan legyen fasza gyerek, ne t??glah??zb??l vagy panelb??l, internet hozz??f??r??ssel (ami szint??n luxus, csak ??gy, mint a sz??m?­t??g??p) ossza az ??szt…

Habakukk99Habakukk992012.08.27 16:39 | 128

Szerintem Lobelt Ledfold alapvet??en egy m??s poz?­ci??b??l n??z az ??letre, mint Kacag??ember (vagy ??n). ?¹gy r??mlik, ?? K?­n??ban ??l ??s dolgozik, felt??telezem, nem egy itteni k??zalkalmazotti b??r??rt. ??s gondolom, kimaradt az elm??lt ??vek “??r??mteli” itthoni esem??nyeib??l is. Ami??ta is el??g nagy m??rt??kben megzuhant az emberek am??gy is lefel?? tend??l?? ??letsz?­nvonala, kil??t??sai, s vele a hangulata. L. L.-nek lehet, hogy igaza van abban, amit a vil??ggazdas??gr??l ?­rt, de ett??l mi itthon ??l??k nem lesz??nk boldogabbak, s??t. Az meg szociol??giai t??ny, hogy min??l nagyobb egy orsz??gban a legalacsonyabb ??s legmagasabb fizet??sek k??zti r??s, ann??l nagyobb a boldogtalans??gi “r??ta”, ann??l t??bb ember ??rzi mag??t boldogtalannak. Nonszensz, hogy valaki ma Magyarorsz??gon a hivatalos egy f??re es?? l??tminimum fel??t kaphassa 8 ??ra munka ut??n, b??rmi is az a munka (l??sd k??zmunk??sok), m??sok meg milli??kat. R??ad??sul min??l nagyobbak a k??l??nbs??gek, ann??l instabilabb a t??rsadalom, ann??l ink??bb n??nek a t??rsadalmi fesz??lts??gek, amik zavarg??sokba, forradalmakba vagy polg??rh??bor??ba is torkollhat. H??t, a t??rt??nelem ism??tli ??nmag??t: r??g volt m??r errefel?? forradalom vagy h??bor??, lehet, hogy nem sok??ra megint lesz? De lehet az is, hogy a folyamatosan n??vekv?? emigr??ci?? egy levezet?? szelep, ??s a legel??gedetlenebbek j?? r??sze elmegy. Nem mintha b??rmelyik is seg?­tene valamin….

KacagoemberKacagoemberHabakukk992012.08.27 16:43 | 129

Elismer??sem Habakukk99!

(Tudom, nem sokat ??r.)

Te nagyon sz??pen ??sszefoglaltad az eg??sznek a l??nyeg??t. Engem elragadott az indulat, de te antropol??gusokat ??s szociol??gusokat id??z?? alaposs??ggal ??s r??l??t??ssal fejted ki, VAL??J?BAN, a val?? ??letben hogy m??k??dik ez a nagy ,,vil??gboldogs??g”, mi merre, ??s h??ny m??ter ebben a t??m??ban.

A korg?? gyomort??l el??g neh??z meghallani a mad??rcsicserg??st.

sokadiksokadikKacagoember2012.08.27 17:00 | 130

“A korg?? gyomort??l el??g neh??z meghallani a mad??rcsicserg??st.”

Lehet, hogy mi ??rtj??k f??lre csak az eg??sz magyar “uralkod?? r??teget”?
Hiszen majd minden nagy tan?­t??, szent ember, meg hasonl??k ilyen ??llapotban tal??lt??k meg a megvil??gosod??s ??tj??t. Lehet, hogy, csak sok-sok spiritu??lis tan?­t??t akarnak l??trehozni a magyar lakoss??g z??m??b??l?

KacagoemberKacagoemberHabakukk992012.08.27 17:06 | 131

,,?¹gy r??mlik, ?? K?­n??ban ??l ??s dolgozik,”

Az mondjuk m??r sok mindent megmagyar??z…

,,Nonszensz, hogy valaki ma Magyarorsz??gon a hivatalos egy f??re es?? l??tminimum fel??t kaphassa 8 ??ra munka ut??n, b??rmi is az a munka (l??sd k??zmunk??sok), m??sok meg milli??kat.”

Majd n??zd meg, j??n a ny??vog??s, hogy mit ??rdekli az a sok ,,piszkos anyagi ??r??m??knek ??l?? embert”, hogy mi??rt nem annyit keres, mint a milliomosok…legyen csak boldogtalan, ami??rt nem annyit keres, ??s ha neki az a fontos, hogy annyit keressen ??s k??l??nben is ??r??lj??n hogy nem kecsk??vel kell aludnia…

,,R??ad??sul min??l nagyobbak a k??l??nbs??gek, ann??l instabilabb a t??rsadalom,”

Ilyen tekintetben mondjuk LL-nek k??nny?? p??ld??l??znia, ??s ??rthet?? mi??rt l??tja ??gy a dolgokat, ahogy. Azokban az orsz??gokban, amikkel ?? p??ld??l??zik, (meg ahol ??ll?­t??lag ??l) t??bbs??g??kben volt vagy van kommunista (vagy ahhoz hasonl??) rendszer, ott meg tudva lev??, hogy el??g rendesen korl??tozz??k az emberek ??ltal birtokolhat?? javakat (ahol senkinek nincs semmije, vagy mindenkinek ugyan-olyan kev??s van, szint??n k??nny?? ,,nem anyaginak” lenni) ?­gy az emberek m??r csak k??nyszerb??l is a ,,nem anyagi b??zis??” ??r??m??k fel?? fordultak. Ha ehhez m??g hozz?? vessz??k, hogy azokban a t??rsadalmakban az egy??nt ??s v??gyait szinte teljesen elnyomt??k a k??z??ss??g jav??ra, m??r tiszta sor…

Viszont sztem m??g ?­gy is ??lszent, ??s k??pmutat??, mert nem ??nk??nt v??lasztod az anyagi javakr??l val?? lemond??st, hanem mert egyszer??en nincs m??s v??laszt??sod, mert pl r??d k??nyszer?­ti a rendszer, ilyenek a t??rsadalom elv??r??sai, vagy amit felv??zoltam: kudarcker??l?? magatart??s megnyilv??nul??sa, frusztr??ci??.

KacagoemberKacagoembersokadik2012.08.27 17:17 | 132

,,Lehet, hogy mi ??rtj??k f??lre csak az eg??sz magyar â??uralkod?? r??tegetâ??
Hiszen majd minden nagy tan?­t??, szent ember, meg hasonl??k ilyen ??llapotban tal??lt??k meg a megvil??gosod??s ??tj??t. Lehet, hogy, csak sok-sok spiritu??lis tan?­t??t akarnak l??trehozni a magyar lakoss??g z??m??b??l?”

Szvsz ha ?­gy folytatj??k, mind Mennybe megy??nk:)

Egy??bk??nt meg azoknak a tan?­t??knak ??s szenteknek sose korgott a gyomra sok??ig…(??rtsd: az??rt volt m??g??tt??k infrastrukt??ra kem??nyen. Templomok, k??vet??k, h?­v??k, stb.)

,,Hiszen majd minden nagy tan?­t??, szent ember, meg hasonl??k ilyen ??llapotban tal??lt??k meg a megvil??gosod??s ??tj??t.”

Ami??rt ??n ezen b??lcsek egy r??sz??t tisztelem, az nem az, hogy el??rt??k a megvil??gosod??st, hanem mert sokuk v??laszthatott volna k??nyelmesebb, gazdagabb ??letet is, m??gse azt v??lasztott??k.

??ppen ez??rt ilyen tekintetben nem n??zem sokba azokat, akik ??gy boldogok anyagi javak n??lk??l, hogy igaz??b??l nem is voltak nekik sz??mottev?? anyagi javaik, illetve nem is volt r?? lehet??s??g??k, hogy legyen, hogy teljes?­ts??k anyagi ir??ny?? v??gyaikat. Sz??mukra nem volt k?­s??rt??s, hogy m??st v??lasszanak…impotens f??rfi k??nnyen megy szerzetesnek, cs??nya n?? meg ap??c??nak…

Klaudia37Klaudia372012.08.27 17:24 | 133

“A korg?? gyomort??l el??g neh??z meghallani a mad??rcsicserg??st.”
??s tele gyomorral is neh??z meghallani, ha nincs a k??zelben mad??r:-)
Valami hi??ny??rzet mindig keletkezik, hi??ba oldjuk meg a felmer??l?? probl??m??kat, ez a tudat hajt minket el??re, egyszer az egyik dologra v??gyunk, m??skor a m??sikra. Mi??rt baj ez?

KacagoemberKacagoemberKlaudia372012.08.27 17:35 | 134

,,??s tele gyomorral is neh??z meghallani, ha nincs a k??zelben mad??r:-)”

Pl??ne, ha az ??hez??k megeszik madarakat.

,,Valami hi??ny??rzet mindig keletkezik, hi??ba oldjuk meg a felmer??l?? probl??m??kat, ez a tudat hajt minket el??re, egyszer az egyik dologra v??gyunk, m??skor a m??sikra. Mi??rt baj ez?”

Ezt k??rdem ??n is…

Am?­g valaki tisztess??gesen, m??soknak nem ??rtva k??pes kiel??g?­teni a v??gyait, addig no problemo, v??gyjon b??rmire is…

Habakukk99Habakukk99Klaudia372012.08.27 17:45 | 135

“Valami hi??ny??rzet mindig keletkezik, hi??ba oldjuk meg a felmer??l?? probl??m??kat, ez a tudat hajt minket el??re, egyszer az egyik dologra v??gyunk, m??skor a m??sikra. Mi??rt baj ez?”

Baj vagy sem, ilyen az emberi term??szet. :) Csak h??t vannak szintek. Ha anyagi bizonytalans??gban ??lsz, akkor biztons??gra v??gysz. Ha a biztons??g megvan, akkor j??het probl??mak??nt mondjuk az ??nmegval??s?­t??s, a kapcsolatbeli probl??m??k, ha pedig nagyj??b??l ez is rendben (100 % ide??lis ??llapot nyilv??n nincs e t??ren se) akkor j??hetnek a spiritu??lis ig??nyek. Ut??bbi tal??n nagyon ??ltal??nos?­tva f??gg valamit az ??letkort??l is. T??l kell jutni n??h??ny l??pcs??fokon addig. Egy fiatalt m??g ink??bb az ??nmegval??s?­t??s, meg a kapcsolatai ??rdekelnek. Azt hiszem, nagyj??b??l csak a szenteknek megy, hogy a t??k??letes l??tbizonytalas??gban is spiritualista szeml??lettel n??zzenek a vil??gra.

Habakukk99Habakukk992012.08.27 17:48 | 136

Meg Sokadiknak. :)

sokadiksokadikHabakukk992012.08.27 18:43 | 137

K??szi, j??l l??tod, ??n pont azon vagyok, hogy egy tapasztal??ssal t??bbet tehessek zsebbre, mert szent, az m??g nem voltam. Akasztott ember sem, de azt m??g sosem v??gytam kipr??b??lni. Tudod, minden szentnek megvan a maga fel?? hajlik a keze c?­mmel, ??n ezt tartom az ??n egyedi kiv??lts??gomnak.

Klaudia37Klaudia372012.08.27 18:51 | 138

“Csak h??t vannak szintek.”
Ezt kapjuk gyerekkort??l. ??letem els?? tetrisz??n is voltak szintek, ??szrev??tlen??l bel??nk r??gz??dik, hogy van feljebb..

sokadiksokadik2012.08.27 19:10 | 139

Viccet f??lre t??ve, nekem pont akkor siker??lt, amikor a “t??k??letes l??tbizonytalas??gban” ??ltem, tal??ltam magam, de valahogy meg sem fordult a fejemben, hogy m??sokat okoljak saj??t elk??vetett h??lyes??geim??rt, amik miatt ez megt??rt??nt. Az, hogy “spiritualista szeml??lettel n??zzek a vil??gra”, ??s olyan szinten, amilyenen vagyok, bizony 9 ??vvel ezel??tt kezd??d??tt pont az ??ltal, amit m??veltem addig magammal, az ??letemmel. Hiszem, s??t tudom, hogy mindenkinek ??ll ez a lehet??s??g. Viszont tudom, hogy nekem, ??s m??g sok hozz??m hasonl?? embernek mi volt az ??ra. Nekem ugyan siker??lt, de ez el??g ritka eset, ?­gy nem is b?­ztatn??k senkit arra, hogy csin??lja v??gig ut??nam, ut??nunk. Sosem voltam k??pes semmilyen skatuly??ba betuszkolni magam, m??ra pedig elfogadtam, egyszer??en m??sk??pp l??tom a vil??got, mint a nagy ??tlag, ennyi.
Ami??rt ??n pl. ide is ?­rok, ink??bb az, amit Bogi le?­rt, ill. az, ahogy ?? l??tja mag??t, ??s mi koroszt??junkat, mert az bizony t??nyleg nem a re??lis val??s??g, hanem egy elvont, bez??rt gondolkod??sm??d, ami viszont t??nyleg, t??l magas sz??zal??kban van jelen ma Magyarorsz??gon a lakoss??g k??r??ben. Am??gy Klaudia37 ugyanolyan spiritu??lis be??ll?­totts??g??, mint ??n, csak, mint mondtad, val??sz?­n??leg az id?? eddig nekem dolgozott.

Klaudia37Klaudia37sokadik2012.08.27 19:45 | 140

Kedves sokadik!
“Am??gy Klaudia37 ugyanolyan spiritu??lis be??ll?­totts??g??, mint ??n, csak, mint mondtad, val??sz?­n??leg az id?? eddig nekem dolgozott.”
Spiritu??lis be??ll?­totts??g?? vagyok? Huh ezen m??g t??nyleg soha ??letemben gondolkoztam. Mire is j?? ez a kommentel??s, hogy ilyen dolgokra valaki r??vil??g?­tson.
Nem tudom, nem ??rzem, hogy az vagyok-e. M??sok, ?­r??saimb??l biztos meg tudj??k ezt ??llap?­tani.
Akkor mit is jelent az, hogy valaki spiritu??lis be??ll?­totts??g??? K??rlek, kedves sokadik magyar??zd ezt meg nekem, hogy te milyennek l??tsz engem. El??re is k??szi v??laszod.

sokadiksokadikKlaudia372012.08.27 20:15 | 141

Bocsi, hogy csak most v??laszolok, ??pp holland-magyar kajasz??t??r k??sz?­t??st csin??lok k??zben.
Amit k??rsz, nagyon sz?­vesen, de priv??tban, amit nem tudom hogy tudunk l??trehozni, mert ??n nem szeretn??m felfedni ki vagyok. Ami??rt priv??tban, mert ez a te mag??n??gyed, mivel, ha t??nyleg tudni akarod, akkor olyan dolgokr??l is ?­rn??k, ami ??gy gondolom, a te mag??nszf??r??d.

Klaudia37Klaudia372012.08.27 20:30 | 142

H??t akkor ez egy f??stbement terv..

TruderTrudersokadik2012.08.27 20:31 | 143

Mindkett??... :)

sokadiksokadikKlaudia372012.08.27 21:07 | 144

Na, az??rt adok n??mi inf??t. A spiritualit??s, az nem vall??soss??g. Az ??n megl??t??som szerint ink??bb az intellektusunk megfelel?? haszn??lata, illetve, az arra val?? t??rekv??s, hogy b??rki az intelligenci??j??t a lehet?? legnagyobb m??rt??kben arra tudja haszn??lni, hogy az ??gynevezett ??szt??nvil??g??t, egy magasabb szinten tudja haszn??lni, kontroll??lni. Ezt ??ltal??ban intu?­ci??nak nevezik, de ??gy tudom, nem ez a hivatalos defin?­ci??ja, (de ez most nem hiszem, hogy fontos lenne). A spiritualit??s maga, sok-sok olyan dolog gy??jt?? neve, amit az intellektusunk nem k??pes meg??rteni, megmagyar??zni, elfogadni, ?­gy maga f??l?? helyez. ?gy tal??n ??rthet??bb, amit r??lad mondtam. Mivel ??n t??nyleg elk??teleztem magam, magam??rt egy olyan ??letm??d mellet, aminek ??lland?? r??sze a folyamatos szem??lyis??gfejl??d??sem, ??s a gondolkod??sm??dom, az ??letszeml??letem, a vil??gn??zetem folyamatos fejleszt??se is, az ??vek alatt sok minden m??s ??rtelmet kapott, akik ismernek, azt tartj??k r??lam, tiszt??nl??t?? vagyok, leszek, vagy valami ilyesmi. Ez ?­gy el??g nagyk??p??en hangzik, nekem m??g nem is siker??lt megbar??tkoznom ezzel a jelz??vel. R?? tudok hangol??dni emberekre, olyanokra is, akiket nem is ismerek, fogalmam sincs hogyan, de m??k??dik, viszont nem haszn??lom m??sok enged??lye n??lk??l, vagy csak az??rt, hogy fitogtassam tud??som, ezt a k??pess??gem, mi??ta tudom kontroll??lni. Na, ez, m??r m??soknak pl. spiritualit??s, nekem egy teljesen term??szetes dolog (ma m??r). Van r?? m??d, hogy priv??tban tudjunk csetelni, ha t??nyleg annyira fontos lenne a dolog, hiszen a net lehet??s??gei szinte v??gtelenek, megoldhat?? lenne. ??n azt vallom, hogy nincsenek v??letlenek.

Klaudia37Klaudia372012.08.27 22:23 | 145

Kedves sokadik!
??n az alkalmazkod??s szintj??n ??llok jelenleg. Kivel, milyen hangnemben kommunik??ljak, ez??rt kezdtem el kommentelni, hogy els??sorban meg??rtessem magam, ??s ??n is meg??rtsem m??sok mondanival??j??t.
M??r most ??rzem a fejl??d??st, az els?? pr??b??lkoz??saimmal t??l terjeng??s voltam, visszaolvasva n??ha m??g ??n se ??rtettem, m??sok ??rtik-e egy??ltal??n mire gondolok. 1-2 h??t lefoly??sa ut??n pr??b??lok l??nyegret??r??bben ?­rni, jobban ??sszetudom szedni gondolataim, pr??b??lok m??sokt??l tanulni.
N??ha elt??vedek az ??rzelmekt??l vez??relve, de ezt sem ??rzem, hogy spiritu??lis lenne. Lehet, hogy te ezekre gondolsz. K??szi a v??laszt.
J?? ??jt

TruderTruder2012.08.27 22:39 | 146

J?? olvasni titeket.Sokadik, Kacagoember, Habakukk!
M??r annyiszor elhangzott itt a boldogs??g-boldogtalans??g. Kinek mit jelent, ki hogyan m??ri?
Ez szerintem semmik??ppen nem egy tart??s ??llapot, ink??bb az el??gedetts??g lehet tart??s. Valahogy minden embernek van egy boldogs??g szintje,(ami r??szben ??r??k??lt, r??szben tal??n ir??ny?­that??, ??s biztos meghat??rozz??k a t??rsadalmi viszonyok is) ??s nagyj??b??l, ha negat?­v dolog ??ri, abb??l kibillen egy kicsit lefel??, ha ??r??m vagy siker, akkor meg egy kicsit felfel??.
Nyilv??n az, hogy mindig t??bbet, meg szebbet akarunk ann??l, mint amink van, visznek egy kicsit el??bbre minket. Meg a k?­v??ncsis??g. Ha ez nem lenne, m??g mindig k??balt??val szaladg??ln??nk. Ugyanakkor hajlamosak vagyunk elveszni a szerz??s ??s birtokl??s ??tveszt??j??ben, ??s a baj, a boldogtalans??g sajnos ott kezd??dik, ha m??r csak ez okoz ??r??met. T??l azon, hogy mennyi minden m??sr??l sz??l az ??let…p??ld??ul a mad??rf??ttyr??l.
Ha lak??sunk van, h??zat akarunk, ha Opelunk van, BMW-t akarunk,(ha egy n??nk van, kett??t akarunk—ez csak vicc!) , ??s k??zben a szerz??s-birtokl??s hev??ben, fontos dolgok mellett elmegy??nk, lassan ki??g??nk, mert err??l sz??l az ??let??nk, m?­g el nem visz egy infarktus, vagy agyv??rz??s.
?gy van ez a kapcsolatokban is. El??sz??r szeret??nk, azt??n birtoklunk, ??s m??r szar nek??nk, ha a m??sik esetleg n??lk??l??nk ??s j??l ??rzi mag??t. ??s ebb??l lassan kialakul egy rabs??g, abban pedig nem lehet boldognak lenni.
Teh??t n??ha ??ppen mi magunk vagyunk saj??t g??tjaink, csak nem ismerj??k fel, vagy nem merj??k m??g magunknak sem bevallani.
Nem hiszek abban, hogy puszt??n a j?? anyagi helyzet ??nmag??ban boldog?­t??. Mert egy id?? ut??n minden kev??s. R??ad??sul ezt sugallj??k a rekl??mok, mosolyg?? nagymam??k “boldogan“kerget??znek az unok??jukkal, mert isten tudja, milyen m??reg dr??ga vitamint szednek. Szuper ap??k mosolyogva vezetik a BMW-j??ket, mik??zben a szint??n mosolyg?? csal??d Ralf Lauren- ben fesz??l a h??ts?? ??l??sen…??s m??g sorolhatn??m. Ez mind azt er??s?­theti, hogy akinek ez nem adatik meg, az elhib??zott, balf??k ??letet ??l.
Pedig szerintem nem ?­gy van…A “boldogs??g” kulcsa benn??nk van elrejtve, de am?­g folyton ??csing??zunk valami ut??n, am?­g k??ptelenek vagyunk pozit?­v gondolatokra, ??s keserg??nk, vagy m??sokat okolunk saj??t elrontott ??let??nk??rt, nemhogy boldogok, de m??g el??gedettek sem lesz??nk soha. Mert az??rt az nem elhanyagolhat??, hogy b??rmilyen helyzetben vagyunk is, ak??r j??, ak??r rossz d??nt??seink ??tj??n, de mi magunk ker??lt??nk oda. Vagy a m??lton r??g??dunk,(k??ptelenek vagyunk elengedni a negat?­vumokat) vagy a j??v??t??l f??l??nk, ??ppen ez??rt nem ??rt??kelj??k a jelent.

Lobelt LedfoldLobelt Ledfold2012.08.28 06:09 | 147

Nem kellett volna ennyire lelkedre venned, biztos nekem sem kellett volna egyes sz??m kettes szem??lyben fogalmaznom, de mi primit?­v pukkancsok m??r csak ilyenek vagyunk, az ironi??t annak leger??sebb form??j??ban vissz??k ??t feladott labdak??nt, h??lyegyerekek privil??giuma. A bejegyz??s nem direktben nem neked sz??lt m??gha a te posztodra reag??ltam is, hanem a Magyar interneten mindenhol l??that??, olvashat??, hallhat?? mentalit??snak. Mindenkinek j??t tenne, ha n??ha elmenne hazulr??l ??s okulna egy kicsit a vil??g m??s orsz??gaiban, k??l??n??s tekintettel egy nem nyugat-eur??pai t??rsadalomban. Mint ?­rtam kor??bban ezek vannak t??bben, ??s ha tetszik, ha nem, vel??k versenyz??nk a j??l??t??rt.

Sajnos musz??j azt mondanom, hogy sokszor nincsenek pontos ismereteid arr??l, amir??l ?­rsz. Ez nem olyan nagy baj, de att??l m??g t??ny. A le?­rtak alapj??n nem tudod, hogy milyen a keleti kommunizmus valaha l??tezett legbrut??lisabb vadkapitalizmusa (k??rdezz nyugodtan), nem tudod, hogy ma Magyarorsz??gon a ment??k reakci??ideje hol foglalt helyet a vil??g ??sszes orsz??g??nak rangsor??ban (??n sem, b??r m??r hal??lozott el ember a kezeim k??z??tt ??s nem a ment?? gyorsas??g??n m??lott), nem tudod, hogy mi??rt ?­rtj??k egym??st szerencs??tlen afrikaiak, ??s ??ltal??ban azt hiszed, hogy a szeg??ny orsz??gokban ??l??k ment??lisan retard??ltak ??s nem fogj??k fel, hogy mi minden nincs nekik. Azt viszont tal??n tudod, hogy az â?? egy??bk??nt ??ltalam n??mi fenntart??ssal kezelt â?? tanulm??nyok ??rtelm??ben mennyire el??kel?? helyen ??ll Magyarorsz??g a nagy ??s szent boldogs??gindex tekintet??ben, ??s hogy h??ny ezerszer nyomorultabb orsz??gban el??gedettebbek az emberek az ??let??kkel, mint odahaza. Hogy mennyire tekintik ??lhet??nek gazdas??gi, k??rnyezeti, j??l??ti rendszerek alapj??n az egyes orsz??gokat? Tudod, hogy hol ??ll Magyarorsz??g az ??ngyilkoss??gi r??t??t tekintve?

The Happy Planet Index
Human Development Index (HDI) – 2011 Rankings: The new HPI results show the extent to which 151 countries across the globe produce long, happy and sustainable lives for the people that live in them.
“http://hdr.undp.org/en/statistics/
38. hely (vil??g orsz??gai k??z??l a fels?? 20%-ban)

??ngyilkoss??gi r??ta:
“http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate
El??kel?? 6. hely! (megel??zz??k Jap??nt is.)

�t??bbs??g??kben volt vagy van kommunista (vagy ahhoz hasonl??) rendszer, ott meg tudva lev??, hogy el??g rendesen korl??tozz??k az emberek ??ltal birtokolhat?? javakat�
“http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_the_number_of_US_dollar_billionaires
Sok sikert k?­v??nok fenti soraid ??s ennek a list??nak az ??sszemagyar??z??s??hoz.

Lobelt LedfoldLobelt Ledfold2012.08.28 06:11 | 148

�Nem az zavar, hogy nincs kocsim, hanem a tudat, hogyha valami baja lesz egy csal??dtagomnak, nem lesz mivel elvigyem a k??rh??zba, mert a ment?? meg 100 ??v mire ide??r, ??s addigra meg meghalhat valaki, akit szeretek.�
A F??ld bolyg?? 90%-??t ker??ld el. Nagyon messzire. Te m??g csak nem is sejted milyen az a lass?? ment??, vagy milyen gyorsan lehet a legkaf??bb aut??val is ??trepszteni egy 15 milli??s, egy??bk??nt nyugati, gigapolisz 5 milli?? aut??b??l ??ll?? forgalmi dug??j??n. Helikopter meg sajnos nem jut m??g ott sem mindenkinek.

â?¾Tudom, a ,,boldog n??peknekâ? nincs ilyen gondjuk, mert ??k nem m??velik az ?­r??s-olvas??s boldogtalann?? t??v?? luxustudom??ny??t.â?
Mi??rt ??rzed magad felhatalmazva arra, hogy ?­gy legdegrad??lj j??p??r milli??rd embert?

â?¾L??sd azt is, mikor az elmaradott orsz??gban lak?? anya s?­rva tartja a gyereke holttest??t a karj??ban, mert m??g egy szar antibiotikum-injekci??juk se volt, hogy megmentse az ??let??t, vagy szimpl??n csak ??hen haltak, mert nincs norm??lis mez??gazdas??gi tud??suk, vagy mert j??tt egy asz??ly. L??sd annak a fiatal l??nynak a k??nnyeit is, akinek valami primit?­v szok??s miatt kiv??gj??k a csikl??j??t, mert azokn??l a ,,kurvaboldogâ? n??pekn??l a n??nek b??n ??lveznie a szexet. L??sd annak a gyereknek a k??nnyeit, akinek az anyj??t Afganiszt??nban hal??lra k??veztett??k az idi??ta muzulm??n papok valami primit?­v vall??si t??rv??ny, vagy mondvacsin??lt ok miatt.â?
Nem akarok tiszteletlen lenni, igaz??n, ezt m??gis le kell ?­rnom. Ne, hangs??lyozom, NE a bulv??r m??di??b??l t??j??koz??dj, ??s pl??ne ne a kereskedelmi telev?­zi??k h?­rad??j??b??l. Ha tudni akarod mi megy ott pattanj fel egy k??z??ss??g??p?­t?? oldara, ??s keress magadnak n??h??ny bar??tot azokon a borzalmas helyeken, akik sz?­vesen megosztj??k veled mindennapi ??let??ket. Ez ?­gy nagyon sek??lyes.

,,ahogy azon g??rcs??lsz mi minden nem jut neked,�
�Ezen ??n max akkor g??rcs??l??k, hogyha alapvet?? emberi jogomat vitatj??k el t??lem, mint pl az ??lethez val?? jog, vagy olyasmit, ami??rt tisztess??gesen megdolgoztam.�
Sajnos, b??r nem szeretem ezt bevallani mert ??ltal??ban a mellett kardoskodom, hogy Magyorosz??g nem is olyan rossz hely, de sajnos a magyar t??rsadalom egy igen jelent??s h??nyada m??giscsak ezen g??rcs??l. ??r??l??k neki, ha te nem.

â?¾A Nyugaton se j??r semmi alanyi jogon, el vagy t??vedveâ??ott is tanulni, dolgozni kell ??rte, betartani a t??rv??nyeket ??s a t??rsadalmi norm??kat.â?
Igen tudom. S??t. Semmit nem ??szlelt??l meg az ir??ni??b??l?

�A kecsk??vel alv?? feket??k meg j?? r??szben maguknak k??sz??nhetik, hogy kecsk??vel alv?? feket??k.�
Az amerikai indi??nak, ausztr??l ??slakosok is maguknak k??sz??nhetik j?? r??szben, hogy ki?­rt??dtak. Csak ??gy spont??n.

Lobelt LedfoldLobelt Ledfold2012.08.28 06:22 | 149

�egyszer??en ??l?? n??peknek legal??bb annyi szenved??st okoz a saj??t tudatlans??guk, egyszer??s??g??k, a tudatlans??gukb??l fakad?? babon??ik-hagyom??nyaik, mint nek??nk a saj??t t??rsadalmunk. Fele olyan boldogok sincsenek, mint amilyennek te hiszed ??ket�
Mi volt a neve annak az utols?? 3 ilyen embernek (fejl??d?? orsz??gb??l), akiknek ismered boldogtalans??g??t ??s akivel az ??let nagy dolgair??l besz??lgett??l? Milyen nyelven besz??ltetek? Csak hogy tudjam, nem a b??lv??rh?­rekb??l mert az index cikkekb??l t??j??koz??dsz. Mert ha m??gis, akkor fogadd meg a kor??bbi tan??csom, teljes j??sz??nd??kkal mondom.

�Az??rt vagyok boldogtalan, mert nekem nem olyan j??, mint amennyi??rt ??n itt megdolgozok.�
Nos, a jelek szerint t??l??rt??keled a saj??t munk??d ??rt??k??t. A munk??dnak ??ppen annyi az ??rt??ke, amit adott helyen, adott id??ben kifizetnek ??rte. Mondhatod azt, hogy ugyanannyit meg ugyanannyira j??l dolgozol, mint a n??met, csak rossz helyen teszed ezt. ??s val??ban, a fillippin?? is mondhatja, hogy ugyannyit s??t t??bbet ??s jobban dolgozik mint te, neki mi??rt nem j??r annyi? Magyarorosz??g nem annyira rossz hely, mint k??pzeled, csak ha tetszik, ha nem, t??l magasak az ig??nyeid, a tied?? is meg a magyar t??radalom nagy r??sz????. Ahhoz k??pest amit a nemzetgazdas??g termelni k??pes. Nincs ebben semmi misztikum. Jobban ??lt??nk/??l??nk, mint megengedhetj??k magunknak. ??s ennek mostan??ban van v??ge. ??s ebben a gyorb??nnak legfeljebb 1-2% szerepe van, a t??bbi az glob??lis folyamat.

??n mindig is azt mondtam, hogy ha menni kell akkor menni kell, norm??lis ??s ??ltal??nos dolog, a men??s nem haza??rul??s, a marad??s pedig nem l??zers??g. Ett??l f??ggetlen??l cs??r??n is lehet boldognak lenni ??s iszony?? gazdagon is lehet boldogtalannak. V??ltig ??ll?­tj??tok, hogy az anyagiak (nem milliomosk??nt, csak ??gy stabil egzisztencia szintj??n) meg a boldog??sg k??z??tt line??ris korrel??ci?? van. Valamennyi biztos akad, de meggy??z??d??sem, hogy messze nem olyan m??rt??k??, mint ahogy kommentek tucatjain ??t bizonygatj??tok.

sokadiksokadik2012.08.28 08:30 | 150

148-149-150
Lobelt Ledfold!

K??sz??n??m, nagyon ??rdekes, ??s f??leg elgondolkodtat?? olvasm??ny.

KacagoemberKacagoember2012.08.28 09:54 | 151

,,az ironi??t annak leger??sebb form??j??ban vissz??k ??t feladott labdak??nt”

Az ir??nia m??g?? felesleges b??jnod, oda ??gy se f??rsz be:)

,,Mindenkinek j??t tenne, ha n??ha elmenne hazulr??l ??s okulna egy kicsit a vil??g m??s orsz??gaiban, k??l??n??s tekintettel egy nem nyugat-eur??pai t??rsadalomban.”

J?? lenne h??t, de mib??l?

,,Mint ?­rtam kor??bban ezek vannak t??bben, ??s ha tetszik, ha nem, vel??k versenyz??nk a j??l??t??rt.”

Ha amit mondasz, igaz, akkor nem versenyz??nk vel??k, mert nekik m??s kell a boldogs??ghoz, nem?:)

,,Sajnos musz??j azt mondanom, hogy sokszor nincsenek pontos ismereteid arr??l, amir??l ?­rsz.”

Tudom. De hogy te se l??tsz m??r ki a milli??rd k?­nai k??z??l rendesen, az is biztos.

,,A le?­rtak alapj??n nem tudod, hogy milyen a keleti kommunizmus valaha l??tezett legbrut??lisabb vadkapitalizmusa (k??rdezz nyugodtan),”

Akkor mes??lj.

,,nem tudod, hogy ma Magyarorsz??gon a ment??k reakci??ideje hol foglalt helyet a vil??g ??sszes orsz??g??nak rangsor??ban”

Nem ??rdekel, hanyadik helyen van a vil??g rangsor??ban. Nem az??rt nem ??r ide, mert csiga lass??, hanem mert nincs bel??l??k el??g. J?? tudom, n??ger??kn??l meg egy sincs, de att??l itt m??g nem lesz el??g.

,,nem tudod, hogy mi??rt ?­rtj??k egym??st szerencs??tlen afrikaiak,”

Politikai, vall??si, etnikai okokb??l, amikhez a nyugat cinkosan assziszt??l, mert egy h??bor?? s??jtotta orsz??gb??l k??nnyebb ??sv??nykincseket lejmolni. ??sszeugrasztani viszont csak azokat lehet, akik befoly??solhat??ak, tudatlanok, hagyj??k magukat.

,,??s ??ltal??ban azt hiszed, hogy a szeg??ny orsz??gokban ??l??k ment??lisan retard??ltak ??s nem fogj??k fel, hogy mi minden nincs nekik.”

Nem retard??ltak, mert a szellemi k??pess??geik megegyeznek ak??rmelyik m??s orsz??g n??peivel. Ha fogok egy ugandai csecsem??t, idehozom ??s felnevelem, sim??n megvan r?? az es??lye, hogy MSc-n lediplom??zzon.

M??s k??rd??s, hogy Ugand??ban erre nem nagyon van lehet??s??ge, mert az apja iskola helyett kizavarja a f??ldekre, vagy marh??t ??rizni, vagy egyszer??en ?? maga d??nt ??gy, hogy iskola helyett ink??bb a napi szint?? meg??lhet??s??rt k??zd. Neki sajnos nem nagyon van v??laszt??sa, ??s ez??rt szomor?? az ??lete, mert nincs v??laszt??sa.
Boldogs??ga amit meg??l, nem az ?? v??laszt??sa, hanem a k??r??lm??nyek k??nyszere, ??s ?­gy igaz??b??l nem is az ??v??.

,,Magyarorsz??g a nagy ??s szent boldogs??gindex tekintet??ben, ??s hogy h??ny ezerszer nyomorultabb orsz??gban el??gedettebbek az emberek az ??let??kkel, mint odahaza.”

Neked m??g mindig az a bajod, hogy tot??lisan ??sszekevered a belet??r??d??st a val??di boldogs??ggal.
Ha nem te v??lasztod a boldogs??god ??tj??t, hanem a k??rnyezeted, a k??r??lm??nyeid hat??rolnak be, akkor az a boldogs??g nem val??di, mert nem a ti??d.

,,38. hely (vil??g orsz??gai k??z??l a fels?? 20%-ban)”

Nem a hely sz??m?­t, hanem a helyezettek k??z??tti t??nyleges k??l??nbs??g.
Van egy fut??verseny. Az els?? helyezett 1:02 alatt futja a t??vot, a m??sodik 1:10 alatt, a harmadik 1:20 alatt, Magyarorsz??g meg 56:43-al a 38.adik, Cs??d meg mondjuk 108:54-el fel se ker??l az eredm??nyjelz??re.

De nem jobb lenne 3:24-el 38.nak lenni?

KacagoemberKacagoember2012.08.28 11:00 | 152

,,El??kel?? 6. hely! (megel??zz??k Jap??nt is.)”

Hurr???

,,“http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_the_number_of_US_dollar_billionaires”:http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_the_number_of_US_dollar_billionaires
Sok sikert k?­v??nok fenti soraid ??s ennek a list??nak az ??sszemagyar??z??s??hoz.”

Milliomosok K?­n??ban (ami m??r j?? p??r ??ve ??ve csak ,,plak??ton” kommunista) ??s m??s exkomcsi orsz??gokban…??risten micsoda c??folat…

A kommunista orsz??gokban a K??ZN??P sz??m??ra korl??tozt??k a birtokolhat?? javak mennyis??g??t, de az elit ott is ??gy ??lt, mint a kapitalist??kn??l…minden t??rsadalmi berendezked??sben vannak ,,egyenl??bbek az egyenl??bbekn??l”, csak ezt a kommunizmusban m??shogy, szemtelenebb??l, k??zponti hatalommal biztos?­tott??k (nem lehetsz milliomos, mert az b??n), m?­g a kapitalizmusban suttyomban, be??p?­tett mechanizmusokkal teszik (elm??letileg te is lehetsz milliomos, gyakorlatilag kev??s az es??lyed r??).

,,A F??ld bolyg?? 90%-??t ker??ld el. Nagyon messzire.”

Ment??z??s tekintet??ben el is ker??l??m.

,,Te m??g csak nem is sejted milyen az a lass?? ment??, vagy milyen gyorsan lehet a legkaf??bb aut??val is ??trepszteni egy 15 milli??s,...”

De sejtem, csak leszarom. ITT ??rjen ide id??ben, nekem az sz??m?­t, ha valami bajom van, nem az, hogy m??shol hogy ??r oda.

,,Mi??rt ??rzed magad felhatalmazva arra, hogy ?­gy legdegrad??lj j??p??r milli??rd embert?”

??s te mi??rt ??rzed magad felhatalmazva, hogy szint??n sok sz??z milli?? embert al??val??, kapzsi, csak az anyagi ??r??m??knek ??l??, har??csol?? szem??tl??dak??nt t??ntess fel?
??n csak ugyan olyan irre??lisan t??lz??, t??j??kozatlan, sz??ls??s??ges st?­lusban ?­rtam a te ,,kedvenceidr??l”, mint ahogyan te ?­rt??l m??sokr??l, azokr??l, akiket ??gy vetsz meg, hogy kb annyi fogalmad van az ??let??kr??l, mint nekem azok??r??l, akiket te ajn??rozol.

Tekintsd ezt az ??n perverz ir??ni??mnak. Vagy nat??r fizik??nak. Tudod, hat??s-ellenhat??s.

,,keress magadnak n??h??ny bar??tot azokon a borzalmas helyeken, akik sz?­vesen megosztj??k veled mindennapi ??let??ket.”

2 ismer??s??m is dolgozik a bev??ndorl??siakn??l ??s a menek??lt??gyn??l. Na ?K tudnak mes??lni, hogy ki mi??rt, mi el??l j??n ebbe az orsz??gba.
Voltak ezekb??l az orsz??gokb??l sz??rmaz?? di??kt??rsaim ??s munkat??rsaim is. ?k is el??g hajmereszt??, ,,bulv??rlapokba” ill?? t??rt??neteket mes??ltek az otthoni dolgokr??l…de az??rt k??sz.

,,??r??l??k neki, ha te nem.”

Van egy takaros kis lak??som k??zm??vekkel, teszk??s csemp??vel, kertem, ??rtelmes, az emberis??g sz??m??ra is val??ban hasznos munk??m, ??s ami a legfontosabb, egy kor??nt sem t??k??letes, de szeret?? csal??dom. A k??nyvt??r m??g nem z??rt be, a busz is j??r m??g, netre is telik, hogy h??lyes??geket irk??lhassunk egym??snak vadidegen emberekkel, szal minden fasza:D

Viszont sok ember van, akinek ennyije sincs, idehaza, meg m??shol is, ??s nem sz??gyen az, ha ezekre, amiket felsoroltam, ??k is v??gynak…m??rpedig a ,,ny??vog?? magyarok” nagy r??sze nem v??gyik enn??l t??bbre…

,,Igen tudom. S??t. Semmit nem ??szlelt??l meg az ir??ni??b??l?”

De. ??s te az eny??mb??l?:)

KacagoemberKacagoember2012.08.28 11:42 | 153

,,Az amerikai indi??nak, ausztr??l ??slakosok is maguknak k??sz??nhetik j?? r??szben, hogy ki?­rt??dtak. Csak ??gy spont??n.”

Fejlettebb technol??gi??val ??s g??tl??stalanabb szeml??lettel rendelkez?? n??pek kiirtott??k ??ket.
De mi??rt tudt??k kiirtani ??ket? Nem ??nmag??ban a technol??giai f??l??ny miatt. Hanem a szeml??letm??d miatt, ami m??g??tte van, ami a technol??giai f??l??nyt eredm??nyezte.

Ezek az ??slakosok megel??gedtek, belet??r??dtek abba, amij??k volt, nem v??gytak jobbra, t??bbre, ?­gy nem fejl??d??tt ki n??luk olyan technol??gia, ami seg?­ts??g??vel felvehett??k volna a versenyt a h??d?­t??kkal (Cortez igencsak telerakta volna a gaty??j??t, ha az ?? fejletts??g??vel azonos fejletts??gi szint?? ??s amb?­ci??j?? azt??k birodalommal tal??lja szembe mag??t).
Nem ??rezt??k sz??ks??g??t, mert tudatlans??gukban ??s belet??r??d??s??kben nem is felt??telezt??k, hogy vannak m??s kontinensek, ahol rajtuk k?­v??l emberek ??lnek.
Azt, hogy elbuktak, hogy nem tudtak ellen??llni a h??d?­t??knak, a saj??t lelki be??ll?­totts??guknak k??sz??nhett??k.
Szomor?? ??s ironikus, hogy a b??k??s term??szet??k lett a veszt??k.

El??tted is ott van a p??lda: K?­na. A ,,Mennyi Birodalom” egy bez??rk??zott, ??nmag??val, a saj??t boldogs??g??val ??s ??letm??dj??val megel??gedett orsz??g volt, fejl??d??se kv??zi meg??llt egy szint ut??n, mert mindenki meg volt el??gedve ??s boldog volt.

Azt??n j??tt a nyugat, sz??pen kihaszn??lt??k ezt, ??piumh??bor??k, gyarmatos?­t??si k?­s??rlet, idegen befoly??s, jap??n h??d?­t??s, stb…

M??g a kommunizmus alatt is ink??bb csak araszolt az az orsz??g. K?­na akkor lett nagy, mikor nyitott a kapitalizmus fel??, visszaszerezte az ,,el??gedetlens??g??t”, az amb?­ci??j??t.

,,Mi volt a neve annak az utols?? 3 ilyen embernek (fejl??d?? orsz??gb??l), akiknek ismered boldogtalans??g??t ??s akivel az ??let nagy dolgair??l besz??lgett??l? Milyen nyelven besz??ltetek?”

Neveket nem mondok, mert IRL adat, az ?? hozz??j??rul??suk n??lk??l nem adhatom ki, meg el is felejtettem, idegen hangz??s?? neveket sz??gyen, de nehezen jegyzek meg. Egy??bk??nt k?­nai (vel??k magyarul-angolul), alg??riai (angolul, d??c??g??sen, v??gc??lja Anglia vagy Hollandia volt, ??vek ??ta nem hallottam fel??le), volt m??g p??r egyiptomi, ir??ni, pakiszt??ni, t??r??k, de ??k meg mentek tov??bb n??metbe, meg ??szakra (vel??k is angolul, n??met??l, d??c??g??sen).

?k mind-mind mes??ltek nekem olyanokat, hogy ha egy bulv??rmagazinban l??tom le?­rva, ??n se hiszem el…
De az a szar a bulv??r kateg??ri??ban, hogy egy??bk??nt is olyan, mint az ??kori legend??k: b??r el vannak t??lozva, de az igazs??g magja ott van benn??k, csak meg kell h??mozni.

KacagoemberKacagoember2012.08.28 12:21 | 154

,,Nos, a jelek szerint t??l??rt??keled a saj??t munk??d ??rt??k??t.”

Mosogat??ssal kb 3x annyit lehet keresni Angli??ban, mint Magyarorsz??gon, ??s vagy 10x annyit, mint K?­n??ban…ugyan az a munka, ugyan az az izzads??g, ugyan az az ??rt??k, a fizet??s m??gis m??s…

De mi??rt van az, hogy ugyan annyi munk??val m??s orsz??gokban kevesebbet keresni?

(A v??laszt az ,,Azonnal j??n a v??daskod??s, irigys??g”-c?­m?? cikkn??l tal??lod, nstmoval ??s pannyval ??pp azt ves??zz??k ki az utols?? 40-50 hszben, javaslom olvasd ??t).

Teh??t adott egy munka, amit egy angol, egy magyar, ??s egy k?­nai ugyan annyi id?? alatt, ugyan olyan min??s??gben v??gez el.
Ennek a munk??nak a val??di ??rt??ke ugyan annyi, de h??t akkor mi??rt ??r m??gis kevesebbet a magyar ??s a k?­nai b??re?

Az??rt, mert a fejlett orsz??gok ?­gy akad??lyozz??k a fejl??d??k felemelked??s??t, valut??juk el??rt??ktelen?­t??s??vel elinfl??lj??k a fejl??d?? orsz??gok dolgoz??i ??ltal elv??gzett munka val??s ??rt??k??t, ?­gy bag????rt jutnak hozz?? azon orsz??gok nyersanyagaihoz, er??forr??saihoz…fejl??d?? orsz??gok kizs??km??nyol??sa.

Nem ??n ??rt??kelem alul a saj??t munk??mat, a fejlett orsz??gok spekul??ns p??nz??gyi rendszere ??rt??keli le milli??rdok munk??j??t, hogy azok a milli??rdok, ??s az ??ltaluk lakott fejl??d?? orsz??gok ne emelkedhessenek fel, ne jelentsenek vet??lyt??rsat a fejl??d?? orsz??gok sz??m??ra a F??ld kev??ske nyersanyagk??szlet????rt folytatott harcban.
Ha elinfl??lod m??sok munk??j??nak ??rt??k??t, kevesebb, ??s kevesebbet ??r?? p??nzt kap, amib??l kevesebbet tud v??s??rolni, fogyasztani, teh??t kevesebb nyersanyagot, er??forr??st fogyaszt (az ??ruk el????ll?­t??s??hoz az kell), teh??t t??bb fogyasztani, fel??lni val?? marad a fejlett nyugati kizs??km??nyol?? ??llamoknak.

Sz??val ne mondj??l nekem ilyen faszs??gokat, hogy t??l??rt??kelem a munk??mat, mik??zben egy glob??lis p??nz??gyi rendszer azon dolgozik, hogy le??rt??kelje.
Ami b??rt, p??nzt ??n itt kapok, az nem a munk??m val??s ??rt??ke, mert le??rt??kelt??k, amit az angol kap, az se az ?? munk??j??nak a val??s ??rt??ke, mert az ?? valut??juk elv??gzett munk??ra vet?­tett val??s ??rt??ke meg mesters??gesen van felf??jva.

,, Magyarorosz??g nem annyira rossz hely, mint k??pzeled, csak ha tetszik, ha nem, t??l magasak az ig??nyeid, a tied?? is meg a magyar t??radalom nagy r??sz????.”

?¹r Isten, micsoda f??rtelmesen hatalmas ig??nyeim vannak, hogy norm??lis ??telt ehessek, ??s ne az olcs??, t??meggy??rott ??tkez??si tr??gy??t…?¹r Isten, micsoda hatalmas ig??ny, hogy egy k??zepes m??ret??, k??zm??ves?­tett, rendesen fel??p?­tett csal??di h??zam lehessen, ahol nem egym??s hegy??n-h??t??n, egym??s segg??ben kell ??ln??nk, ??s nem kell fagyoskodnunk t??len…?¹r Isten, micsoda hatalmas ig??ny, hogy n??ha kimozdulhassak a falumb??l vil??got l??tni, kir??ndulni…?¹r Isten, micsoda hatalmas ig??ny, hogy ne h?­vjanak haza??rul??nak, vagy anyagias kapzsi diszn??nak a saj??t haz??mban, csak mert m??s a v??lem??nyem…

??s eln??z??st, hogy civiliz??lt eur??pai ember m??dj??ra, civiliz??lt eur??pai k??r??lm??nyek k??z??tt ??hajtok ??lni.

Habakukk99Habakukk992012.08.28 12:29 | 155

Nem kell ennyire indulatoskodni! Mind??ssze k??t szem??lyis??g, k??t n??z??pont ??tk??zik. Kacag??ember itthon ??l, L.L. meg (jav?­ts ki, ha t??vedek, de ??gy eml??kszem k?­nai posztot ?­rt??l egyszer a Hat??r??tkel??n) k??lf??ld??n, feltehet??en nem egy itthoni k??zalkalmazotti fizet??s??rt, hogy a posztn??l is maradjunk. Az ??n n??z??pontom Kacag??ember??hez ??ll k??zelebb, mivel ??n is itthon ??lek, n??la tal??n picit rosszabb k??r??lm??nyek k??zt, ??s az anyagi neh??zs??gek mellett nap mint nap el kell viselnem azt a szars??got, amivel politika c?­m??n naponta nyakon ??ntenek. Nem vitatom L.L. igaz??t a vil??ggazdas??gi trendet illet??en: felt??telezem, ?? gazdas??gi vonalon mozog, ??n nem. ??s fenntartom azt az ??ll??spontot, hogy mindenki kb. azt az anyagi sz?­nvonalat tartja k?­vv??natosnak, amiben feln??tt – illetve kicsivel tal??n jobbat, ilyen az emberi term??szet. Magyarorsz??gon az a baj, hogy nemcsak hogy visszacs??szunk a K??d??r-kor anyagi ??s politikai szintj??re, de megkapjuk mell?? a t??k??letes egzisztenci??lis bizonytalans??got is, egy k??ny??rtelen vil??got, ami sz?? szerint eltapos (ad absurdum amikor 3 v??gtaghi??nyos rokkantat keres??k??pesnek ny?­lv??n?­tanak), ha nem tudsz valami olyant ny??jtani, amit hajland??ak b??s??san honor??lni. Az pedig, hogy mit mennyire honor??lnak, nincs felt??tlen??l ar??nyban a t??rsadalmi ??rt??k??vel. L??sd: orvosok alulfizet??se, bankszektor ehhez k??pesti t??lfizet??se. V??lem??nyem szerint. ??s az, hogy egy orsz??gban hogy kezelik a probl??m??kat, a szoci??lis gondokat, a t??rsadalmi fesz??lts??get, a korrupci??t stb., a mindenkori korm??ny felel??ss??ge. Vagy felel??tlens??ge, l??sd pillanatnyi helyzet. Amivel m??g 3 lap??ttal r??tesznek a lakoss??g terheihez. Mindez hozz??j??rul ahhoz a pokolian rossz hangulathoz, ami ma Magyarorsz??gon az emberek nagy r??sz??t jellemzi. Hiszen az emberek 40 %-a l??tminimum alatt ??l, a m??sik 40 %-a meg k??zd az??rt, hogy nehogy ?? is odajusson. Egyszer??en olyan fok?? a t??rsadalmi igazs??gtalans??g ma Magyarorsz??gon, hogy ez a j??v??ben ak??r robban??shoz is vezethet. Egy ilyen helyzetben hi??ba j??n valaki az eti??piai ??hez??kkel, meg hogy ??r??lj, hogy lyuk van a seggeden, ez nem seg?­t azon, aki itt, Magyarorsz??gon fuldoklik egzisztenci??lisan. Akit holnap kiraknak a lak??s??b??l az utc??ra, mert a tartoz??sai miatt el??rverezik, vagy kir??gnak az ??ll??s??b??l, ??s minden anyagi tartal??k n??lk??l ott ??ll. ??s nekem kiss?? k??ny??rtelennek t??nik az, aki ilyenkor annyit l??k oda, hogy h??t ?­gy j??rt??l, ez van. Seg?­ts magadon.

KacagoemberKacagoember2012.08.28 13:11 | 156

,,Ahhoz k??pest amit a nemzetgazdas??g termelni k??pes.”

Amiben a nemzetgazdas??g termel??s??t m??rik, a GDP meg hasonl??k, azok t??bbnyire csak sz??mok, m??g??ttes ??rt??k n??lk??li ill??zi??p??nzek, amikkel azt??n a p??nz??gyi rendszerben ??gyeskednek…a mi k??runkra…

A p??nz, amit te is, meg ??n is kapunk a b??r??nk??rt, m??r r??g??ta nem az ??ltalunk elv??gzett munka val??s re??l??rt??k??t t??kr??zi, hanem a glob??lis p??nz??gyi-gazdas??gi rendszerben a nagyhatalmak ??ltal nek??nk sz??nt helyet/szerepet.

M??g ha meg is t??ltosodna a magyar nemzetgazdas??g, akkor is csak csettintenek egyet a vil??g p??nz??gyi k??zpontjaiban, padl??ra k??ldik a forintot, ??s baszhatjuk az eg??szet, mert a p??nz??nket, ami elm??letileg az elv??gzett munk??nk re??l??rt??k??t reprezent??ln??, le??rt??kelik, elinfl??lj??k, ??s a 100.000 forintod, amib??l 1 h??napja m??g laz??n meg??lt??l, m??r k??t h??tre se lesz el??g, akkor se, ha csak kenyer??n ??s v?­zen ??lsz…

Ezt a folyamatot pedig egyre jobban fokozz??k, mert egyre ink??bb kimer??l??ben van a F??ld v??ges er??forr??s- ??s nyersanyag k??szletei, a nagyhatalmak ez??rt egyre kevesebb, a fejl??d?? ??llamokb??l kirabolt er??forr??st ??s nyersanyagot ??ramoltatnak vissza a fejl??d?? ??llamokba. Ez??rt jut nek??nk egyre kevesebb, nem az??rt, mert nem dolgozunk eleget…

Ha annyira im??dsz statisztik??kat linkelgetni, javaslom n??zd meg azt is, mennyit dolgozik egy ??tlag magyar. Ott se kell sz??gyenkezn??nk.

,,??n mindig is azt mondtam, hogy ha menni kell akkor menni kell, norm??lis ??s ??ltal??nos dolog, a men??s nem haza??rul??s, a marad??s pedig nem l??zers??g. Ett??l f??ggetlen??l cs??r??n is lehet boldognak lenni ??s iszony?? gazdagon is lehet boldogtalannak.”

Ezzel mondjuk egyet ??rtek.

,,V??ltig ??ll?­tj??tok, hogy az anyagiak (nem milliomosk??nt, csak ??gy stabil egzisztencia szintj??n) meg a boldog??sg k??z??tt line??ris korrel??ci?? van. Valamennyi biztos akad, de meggy??z??d??sem, hogy messze nem olyan m??rt??k??, mint ahogy kommentek tucatjain ??t bizonygatj??tok.”

Te meg kv??zi v??ltig ??ll?­tod, hogy a cs??r??s??g ??s a m??s nyomor??n val?? ,,bezzeg mi enn??l jobban ??l??nk”-mentalit??s ??s a boldogs??g k??z??tt van line??ris korrel??ci??, ami m??g ann??l is nagyobb t??ved??s, mint amint te vetsz a mi szem??nkre.

Ha agg??dnom kell az??rt, hogy lesz-e mit enni a csal??dnak a j??v?? h??ten, lesz-e fed??l a fej??nk felett j??v??re is, tan?­ttatni tudom-e majd a gyerekeimet, ha a l??tbiztons??gunk rend??l meg, akkor bocs, de nem tudok boldog lenni, mert agg??dom a szeretteim j??v??j????rt.
Akkor leszek boldog, ha l??tom a gyerek j??llakott arc??t, meg a att??l, hogy nem kell f??znia, mert van egy h??zunk meg bele f??t??s, meg att??l, hogy tudom, neki is van j??v??je, j??rhat iskol??ba, tanulhat, szakm??t szerezhet, ??s dolgozhat majd.

Sajnos egy olyan bety??r k??rva vil??got ??l??nk, hogy ehhez p??nz kell, meg mocskos anyagi javak…de nekem a javak, a p??nz nem c??l, csak egy eszk??z ahhoz, ami nekem a boldogs??got jelenti (hogy gondoskodhatok a szeretteimr??l).

KacagoemberKacagoember2012.08.28 13:40 | 157

,,Nem vitatom L.L. igaz??t a vil??ggazdas??gi trendet illet??en: felt??telezem, ?? gazdas??gi vonalon mozog, ??n nem.”

K??r, hogy szeg??ny m??g a felsz?­nt se kapargatja ezzel a

,,A munk??dnak ??ppen annyi az ??rt??ke, amit adott helyen, adott id??ben kifizetnek ??rte.”

-kezdet?? elcseszett hozz????ll??ssal…

Egy munka, ha j??l v??gzik el, ugyan annyi id?? alatt, mindenhol ugyan-annyit kellene, hogy ??rjen, mert aki elv??gzi, Angli??ban, Magyarorsz??gon, K?­n??ban, meg Indi??ban is ugyan-annyit izzad, ??s ar??nyosan kb ugyan-annyi kal??ri??t ??get el k??zben.

Csakhogy Cs??r??f??ld??n a cs??r??knak az??rt kell bag????rt rabszolg??lni, kevesebb p??nzt kapni ugyan az??rt a munk????rt, mert ?­gy az ??ltaluk kitermelt nyersanyagok ??s er??forr??sok (vagy az el????ll?­tott term??kek, szolg??ltat??sok) ??r??ra szinte alig fog r??rak??dni a kitermel??si-el????ll?­t??si k??lts??g, ?­gy Usanka bag????rt sz??ll?­thatja el a saj??t orsz??g??ba Cs??r??f??lde olaj??t, vas??t, arany??t, bauxitj??t, stb…bag????rt tud azokban az orsz??gokban gy??rtatni, ??s agyelsz?­vni.

Ez??rt ??n nem tudok boldog lenni att??l, hogy m??shol szarabb, csak d??h??sebb ??s boldogtalanabb tudok lenni, mert tudom mi??rt ??gbeki??lt?? igazs??gtalans??g az, amit L.L. term??szetesnek, mag??t??l ??rtet??d??nek ??s igazs??gosnak vesz, hogy Cs??r??f??ld??n a cs??r??k bag????rt rabszolg??znak, Usank??ban a manager meg 100x annyi??rt mereszti a segg??t egy ?­r??asztal m??g??tt, holott semennyivel se dolgozik t??bbet…s??t…

A t??bbivel amit ?­rt??l, ??jfent maxim??lisan egyet ??rtek.

Lobelt LedfoldLobelt Ledfold2012.08.28 16:17 | 158

Parttalan a “vita”, de egyetlen dolgot m??g b??torkodom hozz??f??zni, azt??n kezdj??l vele, amit akarsz. Nevezetesen azt, hogy abban kiv??telesen igazad van, hogy val??ban kizs??km??nyol??s zajlik, ??s hogy nevezetesen ennek a kizs??km??nyol??snak vannak k??rvallotjai ??s haszon??lvez??i. Csakhogy, ami felett hitem szerint (ez ismeretimb??l fakad, nem vall??sos meggy??z??d??s) elsiklassz az a t??ny, hogy Magyarorsz??g Bogival ??s Veled egy??tt nett?? HASZON??LVEZ?I ennek a kizs??km??nyol??si folyamatnak. Adott technol??gia sz?­nvonal mellett van egy ar??nylag j??l meghat??rozhat?? termel??kenys??ge minden tev??kenys??gnek, a term??szeti ??s human er??forr??sok felhaszn??l??s??nak ??s t??ls??gosan j??l sz??mszer??s?­thet?? f??ggv??nyei l??teznek, ezek alapj??n m??k??dik manaps??g a vil??ggazdas??g. Ha ugyanannyi izzads??g??rt mindenki ugyanannyit kapna ??s ugyanolyan sz?­nvonalon ??lhetne mindenhol a vil??gon (egyfajta glob??l kommunizmus) akkor azt tapasztaln??d, hogy az a mindenkinek (kb. 7 mill??rd l??lek) egyform??n fair ??s korrekt sz?­nvonal (a jelenlegi technol??giai sz?­nvonal mellett) J??VAL alacsonyabb lenne, mint ami miatt ??ppen most panaszkodsz. Hozz??d k??pest a n??met vagy a jenki nagyobb zuhan??st ??szlelne, a sokmilli??rdnyi cs??r?? pedig kicsike emelked??st, de a Te ??leted az alaposan megv??ltozna, ??s nem el??ny??re. Tov??bbi sz??p napot.

KacagoemberKacagoember2012.08.28 18:37 | 159

,,elsiklassz az a t??ny, hogy Magyarorsz??g Bogival ??s Veled egy??tt nett?? HASZON??LVEZ?I ennek a kizs??km??nyol??si folyamatnak.”

Nem siklok el, nagyon is tudom. De nehogy azt hidd, hogy te nem vagy az. Ha a sz??m?­t??g??ped, amir??l most postolgatsz, a saj??tod, akkor neked is van nett?? 5-8 rabszolg??d szerte a vil??gban…

Ha ??rdekel, k??zel?­t?? adatot itt kaphatsz arr??l, neked kb h??ny rabszolg??d van pontosan: “http://slaveryfootprint.org/

“:http://slaveryfootprint.org/

J?? t??lt??get??st (neked is, meg m??soknak is), ha r?? mered sz??nni magadat (??s nem csalni ??m ;) ).

(Ha megmondod a sz??mot, ??n is az eny??met:D).

Egy??bk??nt meg Magyarorsz??g ilyen tekintetben ,,perif??ria”, k??ztes orsz??g. Egyszerre vagyunk kizs??km??nyol??k, mert nek??nk is hullik a nagyok asztal??r??l, de egyben kizs??km??nyoltak is vagyunk, ez??rt l??tjuk mi ketten elt??r??en ennek az orsz??gnak ??s lakosainak helyzet??t. Mert a hat??rmezsgy??n vagyunk.

,,Ha ugyanannyi izzads??g??rt mindenki ugyanannyit kapna ??s ugyanolyan sz?­nvonalon ??lhetne mindenhol a vil??gon (egyfajta glob??l kommunizmus) akkor azt tapasztaln??d, hogy az a mindenkinek (kb. 7 mill??rd l??lek) egyform??n fair ??s korrekt sz?­nvonal (a jelenlegi technol??giai sz?­nvonal mellett) J??VAL alacsonyabb lenne, mint ami miatt ??ppen most panaszkodsz.”

Akkor se lenne ellenemre, ha ??n szarabbul j??rn??k, mert legal??bb a rendszer v??gre igazs??gos lenne, az pedig b??ven k??rp??tolna.

Tov??bb??, a jelenlegi rendszer ??sszeoml??sa ut??n (k??ts??ged ne legyen a fel??l, ??ssze fog omlani, mert a 7-8 milli??rd emberre, a t??ln??pesed??sre, az ez ??ltal gener??lt probl??m??kra ez a kizs??km??nyol??son alapul?? rendszer nem fog tudni hum??nus megold??ssal el????llni, csak egy ??jabb vil??gh??bor??val.), m??r nem kell 7 milli??rd, csak 2-3 milli??rd emberrel ,,osztozni” majd a bolyg??n.

Minimum 4-5 milli??rd ember??letet fognak elvinni az ??h?­ns??gek, gazdas??gi ??sszeoml??sok, a kizs??km??nyol??k egym??s k??zti, egyre ink??bb eszkal??l??d?? h??bor??i a marad??k fel??lhet?? nyersanyagok??rt, az elk??vetkezend?? 100 ??vben…

A katasztr??fafilmjeinkre unok??ink (ha lesznek) m??r dokumentumfilmk??nt fognak eml??kezni.

Szar ??gy.

btoma62btoma622012.08.29 14:47 | 160

Csak egy nagyon apr?? seg?­ts??g Boginak: ??ppen n??h??ny napja “turk??ltam” a kanadai bev??ndorl??si oldalak egyik??n, ??s pr??baszer??en kit??lt??ttem egy tesztet. Az 50 ??vemre a maxim??lis 10 pontb??l 8-at kaptam! Ezen ??n is teljesen led??bbentem – teh??t azt gondolom, hogy az ??letkor nem felt??tlen??l h??tr??ny!
...??s igen, ??n is 50 ??ves vagyok, ??s eszembe se jut itthon “megd??gleni” vagy ??ngyilkosnak lenni, hanem szeretn??k boldog lenni, b??rhol a vil??gon. Mindezt ?­rom ??gy, hogy n??h??ny h??napja lett valami pajzsmirigy-iz??m, teh??t a melegt??l szakad r??lam a v?­z, f??rad??kony vagyok stb. stb., ??s ??desany??m egyed??l ??l, id??s m??r, nem is nagyon eg??szs??ges. M??gis bele akarok v??gni b??rmi ??ron is – mert ez az ??n ??letem, ??s nem mutogatok m??sra, hogy mi??rt rossz nekem! Ha rossz, akkor v??ltoztatok rajta. Ennyi.
Kedves Bogi! Mindig van mi??rt el??rel??pni, ha tal??lunk magunknak c??lt! Ne add fel, boldognak lenni a 21. sz??zadban nagyon sokf??lek??ppen ??s sok helyen lehets??ges.

12
»
Komment írásához be kell lépned! Belépés