Elszállt ingatlanárak, meglepően olcsó sajtok- és tejféleségek, viszont drága húsok – mindez Németország, ahol mindenki maga dönti el, milyen életet és karriert választ magának.

Mondjátok el a véleményetek - akár itt, a blogon a kommentek között, akár e-mailben - és írjátok meg a saját történetetek,problémáitokat az utrakeloKUKAC gmail.com címre, vagy gyertek a Facebookra  és szóljatok hozzá ott!  

Dave: 

Írtam már nektek egy posztot, amit most szeretnék kiteljesíteni pár új részlettel. A régió Baden-Württemberg - csak hogy ne legyen vita, hogy mi, hol, mennyibe kerül. 

Akinek sikerül egy jó multinál elhelyezkedni, annak ismerős, hogy milyen profi módon tudják egy új ember komfortzónáját megteremteni. Én is csak hasonló jókat tudok írni az elszállásolásról, amiben a cég óriási segítséget nyújtott a „külföldről jöttél, segítünk, nehogy átverjenek, hiszen a mi emberünk lettél” alapon. 

Íme, a részletek: 

Lakás 

Az ingatlanárak piszkosul el vannak szállva, de az itteni fizetésekhez képest mondhatnám jogos, arányait tekintve olyanok, mint otthon. Például egy 2 szobás panellakás 70-80 ezer euró, ami barátok közt is 20 millió HUF! Aki merészebbet álmodik (kertesház, stb.) annak 150-200 ezer eurónál kezdődik a vásárlás. 

Ez a „jobb lét” miatt is alakult így, no meg nem kis országról beszélünk, sokan már a legmegfelelőbb felsőoktatási intézményt keresve is messze kell, hogy utazzanak, aztán ki tudja, milyen munkát és hol fognak kapni. Magyarul nagy divatja van a lakásbérlésnek akár egy életen át. Ez egy kicsit hasonlít az amerikai léthez - kötetlen és mobilis. 

Ezt a vonalat követve az albérletek ugyanúgy eszelős magas áron vannak. 3-400 eurónál kezdődnek, a határ pedig a csillagos ég. Nagy a fluktuáció, ezért aki albérletet keres, érdemes a hirdetéseket nagyon naprakészen követni. Egy újságban megjelent, jobb hirdetést aznap el is visznek. 

Az internet is jó forrás, viszont vigyázzunk az ingatlanközvetítőkkel! Csak annyit mondok, ez itt egy jó szakma, mert képesek a közbenjárásért 2 havi lakbért (6-7-800 Euro) elkérni! 

A nagy költözködés, mozgolódás miatt a főbérlők nem vesznek semmi bútort és felszerelést (nehogy tönkretegyék őket), csupán az üres lakóhelyt biztosítják, onnan úgy rendezi be mindenki, ahogy akarja! Vigyázzunk, mert általában a lámpák is ebbe a kategóriába tartoznak és a legtöbb helyen csak a drótok lógnak a plafonból! 

Ha már megvan a lakás, kezdjünk el élni! Mit is jelent ez itt Nyugat-Németországban? 

Az étel 

A sajtok- és tejféleségek meglepően olcsók, viszont a jó magyar, húsalapú étrend ki van zárva! A csirke, marha és egyáltalán mindennemű húsféleség 3-4-szeres áron kapható! Nekünk, itt a húsleves tényleg ünnepnap! 

Sok a török vendégmunkás. A török kaja jó, viszonylag olcsó is. A zöldség-gyümölcs hasonló árban van. 

Ruha 

Semmi izgalmas, hasonló árakon tudunk öltözködni, mint otthon. 

Szórakozás 

A németeknél a szórakozás egy jól megérdemelt luxus. Hajtanak egész évben, hogy aztán kivegyék az 1-2 hét „urlaub”-jukat, ahol aztán nem sajnálják a pénzt, hiszen ezért dolgoztak, és a szolgáltatást nyújtók sem szégyellik elkérni érte a pénzt! 

A munkamorál jó. Szeretnek dolgozni, de a német precizitással pontosan betartják az ebédszüneteket és a munkaidő végét is. Ettől a ponttól pedig mindenki maga döntheti el, hogy egy kicsit karrierista lesz, túlórázik, stb., de előrébb jut, több pénzt keres, vagy csak szimplán jó katonája lesz az adott cégnek. Itt mindkettőt elismerik és becsülik. 

Lehetne még a közlekedésről és sok minden apróságról írni, de úgy érzem, ennyi idő után ezek a legfontosabb felismeréseim. 

Az előző posztomban is írtam, itt is kihangsúlyozom: Szeretem Magyarországot, csak azt nem szeretem, amit tesznek vele! A külföldre menés, élés egy ettől független, pozitív világnézeti előny, amit minden embernek ki KELL próbálnia! 

Ha tetszett, az alábbi posztokat is ajánljuk:

Segítség, állásinterjúra hívtak!

Bárhogy is alakuljon egy állásinterjú, mindig profitálsz belőle. Rutint, nyelvgyakorlást, megszokottságot. Sosem bántam meg, hogy sikertelen interjún vettem részt, valahogy mindig a győzelem érzésével jöttem ki onnan. 

Ábel a rengetegben

Nem tervezek örökké külföldön dolgozni. Egyfajta hasznos és jövedelmező tanulmányútnak tekintem. Túl a negyedik x-en nem fogok már hazát váltani. De ajánlom mindenkinek, hogy 2-3 évre lásson világot, mert a látókörét biztosan kitágítja. Utána jöjjön haza és gyarapítsa azok növekvő táborát, akik tényleg tudják, merik, teszik!

Kisebbségben

Élvezem, hogy ilyen sokszínű London, és lehet, hogy csak szerencsém van, de ennek inkább csak az előnyeit (sokféle ember, autentikus kaják, sokféle zene, kultúra keveredése) érzem, a hátrányát nem nagyon. 

Így karácsonyoznak Ausztráliában

Azzal, hogy 160-170 különböző nemzetiség él itt, a Karácsony és a szokások is összeolvadtak, és teljesen más értelmet kapnak az ünnepek. A tengerpartokat persze lerohanják az ünnepi időszakban is, de az iskolaszünet alatt a családok mennek, amerre a kocsi viszi őket, akármelyik tengerpartra az országban. 

Itt mindent újra kell kezdeni

Nyelvtudás nélkül ma már csak a legalja munkáknak is a legalját lehet megkapni. Ma már nagyon nagy a konkurencia, és mindenki inkább azt választja, aki legalább megérti, amit mondanak neki. 

Tettem azért, hogy másként legyen

Mióta eljöttem otthonról és erre büszke is vagyok, nem szedek nyugtatókat, mert amikor felkelek, tudom, hogy van munkahelyem, ahova bemegyek dolgozni minden nap és mindig pontosan ki is fizetnek.