A nagy rétegek közt a kis rétegbe tartozónak tartja magát kispista2 (aki, mint írja, megtévesztő nickje ellenére nő) azt írta, hogy ő szívesen maradna Magyarországon, ha valaki végre elárulná neki, miként tud becsületes munkával megközelítőleg olyan színvonalon megélni, mint külföldön. Szerintünk nem is olyan kis réteg az, aki így gondolja, ezért is közöljük itt a véleményét.

kispista2:

Szerintem a "külföldre menéssel" kapcsolatban 2 fő szempont létezik:

1.) Van aki úgy gondolja, hogy a magyar "minimálbéresek" pénzéből kitaníttatott fiataloknak kötelessége lenne itthon maradni (legalább pár évet), hogy valamit vissza is adjanak abból amit kaptak.

2.) Sokan úgy gondolják, hogy nem azért tanultak éveken át, hogy minimális pénzből, hónapról hónapra éljenek (nem beszélve azokról, akik güriznek a megélhetésért, de semmi remény arra hogy valaha is tartalékot tudnának képezni a csekély fizetésükből), ezért inkább itt hagyják ezt az országot egy jobb élet reményében.

De szerintem van egy kis réteg is (mondjuk "3.)" pont), ahová én is tartozom. Érettségi után jelentkeztem egyetemre, ahová fel is vettek, de nem iratkoztam be. Az egyetem Pesten van, én pedig az ország keleti feléből származom (ahol a munkalehetőség szinte 0), tehát mindenképpen el kellett költöznöm.